Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Kā perfekcionista radīta

No aizgājušo laiku burvību saglabājušām ielām un seniem kanāliem līdz mūsdienīgai bijušo industriālo rajonu transformācijai – Amsterdama ir mūžam mainīga, kompakta un stilīga pilsēta

Sakām – Amsterdama, domājam – divritenis. Ar to var maksimāli ātri nokļūt līdz galamērķim – veloceliņi pilsētā izvijas 400 km garumā. Brīdis, kad garām uz velosipēda panesas puisis, kurš vienlaikus spēlē ģitāru, pēc pāris stundu atrašanās Amsterdamā tiešām vairs neliekas pārāk pārsteidzošs fakts.

 

Uz diviem riteņiem

Pašiem gan, kāpjot uz kāda no leģendārajiem velosipēdiem Gazelle, kas nīderlandiešus nodrošina ar divriteņiem kopš 1892. gada un gadā izlaiž aptuveni 275 000 velosipēdu, jāatceras, ka pārvietojoties ir jābūt ļoti uzmanīgiem. Velosipēdisti traucas pamatīgā ātrumā, un ikvienam jāiekļaujas kopējā plūsmā – tas nenoliedzami uztur adrenalīna devu, bet noteikti nepalīdz baudīt garāmslīdošās pilsētas ainavas. Mazliet atslābt un tik ļoti neiekrampēties stūrē ļauj nogriešanās no galvenajiem veloceliņiem līkumotajās kanālmalu ieliņās – te, nesteidzīgāk minoties, var ielūkoties amsterdamiešu mājokļu logos, kuros ir manāms ne viens vien stilīgs interjers un jaunākie dizaina darinājumi, kas papildina vēsturisko namu arhitektoniskās detaļas.

Kopš kanālu rajons 2010. gadā tika iekļauts UNESCO vēsturiskā mantojuma sarakstā, kādreizējo turīgo tirgotāju namos tagad tiek izvietots aizvien vairāk muzeju, biroju un viesnīcu. Deviņu ielu (De Negen Straatjes) rajonā, kas šķērso vairākus kanālus, starp stilīgām kafejnīcām un vietējo zīmolu veikaliņiem atrodas hēdoniskā viesnīca The Hoxton, kur restorānā Lotti’s ir vērts pasūtīt kādu tradicionālo pusdienuzkodu, piemēram, avokado tostermaizi ar plaučolu, pie reizes uzķerot Amsterdamai raksturīgo jauneklīgo un radošo atmosfēru.

Atkal kāpjot divriteņa sedlos, jūs viegli varat sasniegt Jordaan rajonu, kurā vēsturiski atradušies amatnieku, tirgotāju, alus darītāju mājokļi un darbnīcas. Mūsdienās tas ir samērā kluss kvartāls, kurā ir noslēpušās kafejnīcas un restorāni. Turpat netālu atrodas Annas Frankas muzejs kā sāpīgs atgādinājums par vienu no traģiskākajām lapaspusēm XX gadsimta vēsturē. Kanālmalā šūpojas liellaivas, kas kādreiz pārvadājušas kravas, bet tagad ir sākušas jaunu dzīvi kā peldoši mājokļi. Laivās iekoptie raibie jumta dārzi sacenšas kuplumā.

 

Bohēmiskā balle

Pirms ienirstat Muzeju kvartāla mākslas daudzveidībā, teju vai obligāti ir jānobauda gardākā pēcpusdienas tēja pilsētā. Tā ir jāmeklē mākslas telpā un dizaina vēstniecībā Droog. Šī kafejnīca, konceptveikals, mākslas galerija un viena (!) numuriņa viesnīca ir intriģējošs galamērķis pilsētas vēsturiskajā rajonā. Šī vieta iemieso tās īpašnieces – izstāžu kuratores, mākslas kritiķes, vēsturnieces un rakstnieces Rennijas Ramakersas – vīziju: šeit satiekas cilvēki, kuri vienmēr ir gatavi būt soli priekšā laikam. Pēcpusdienas tējas fantastiskajā uzkodu platē būs arī Droog slavenā pastinaka kūka, apmeklētājiem visapkārt – kāds no dizaineru radītajiem mēbeļu prototipiem, piemēram, dīvāns, kurš idejiski transformējams par guļvietu ar pieciem matračiem. Vieta iedvesmai!

Viens no daudzajiem Amsterdamas muzejiem, kuru ir vērts apmeklēt, ir Vinsenta van Goga muzejs – arhitekta Kiso Kurokavas 1999. gadā veiktā ekspozīciju zāles piebūve ir lielisks arhitektonisks priekšēdiens. Muzejā ir viena no plašākajām gleznotāja skiču un gleznu kolekcijām pasaulē, to vidū ir viena no slaveno Saulespuķu versijām. Ekspozīcija ļauj hronoloģiskā gaitā izsekot mākslinieka piesātinātajai un sarežģītajai radošajai dzīvei, kas traģiski aprāvās pašnāvībā vēl pirms pasaules slavas iegūšanas. Pirms mākslas darbu aplūkošanas muzejā ir iespējams izstaigāt savdabīgu sajūtu telpu, kas ar skaņu un gaismas palīdzību aizved van Goga sapņu pasaulē, ļaujot nojaust daļu no mākslinieka iekšējās cīņas ar dēmoniem.

Vēsturiska dizaina detaļu medniekiem īsta meka būs iespaidīgais antikvariāts Piet Jonker, kas atrodas netālu no Amsterdamas piepilsētas Abkaudes (sasniedzama 20 minūšu braucienā ar vilcienu). Objekti izvietoti antikvariāta saimniekiem piederošā XVIII gadsimta lauku muižā De Lindenhoff. Te pazūd laika sajūta – apmeklētāji nokļūst tādā kā Aizspogulijā. Iespējams izstaigāt arī blakus esošo skulptūru dārzu un muižas ekspozīcijas telpas. Šeit visam ir savs stāsts – antīkajai grīdai, monumentālajiem kamīniem, marmora vannām, spoguļiem, lustrām un mēbelēm. Šķiet, starp šiem neskaitāmajiem dārgumiem tūlīt, tūlīt parādīsies pagājušo laikmetu iemītnieki un jūs tiksiet ierauti bohēmiskā ballē. 

 

Industriālais šarms

Tāpat kā Ņujorkā un Parīzē, arī Amsterdamā jaunākās tendences, pērles un burziņu vietas ir jāmeklē ārpus vēsturiskā centra – rajonos, kas samērā nesen ir ieguvuši svaigu elpu. Tāpēc atliek tikai uzkāpt uz divriteņa un doties iepazīt tūristu pūļu mazāk ielenkto Amsterdamas austrumu daļu. Ielas Czaar Peterstraat garumā ir izvietojušies lokālo zīmolu konceptveikali, te iespējams atrast labāko olīveļļu pilsētā un atgūt enerģiju ar Etiopijas kafijas tasi. Javastraat brīvdienās un vakaros piesaista ar raibu publiku, ielu ēdieniem, bāriem un restorāniem.

Ja ir nepieciešams vēl kāds iemesls, lai apmeklētu stilīgo Amsterdamas austrumu rajonu, – tā ir viesnīca Lloyd. Iespaidīgā 1921. gadā celtā eklektiskā ēka ir piedzīvojusi daudz pārmaiņu: sākumā tā bijusi emigrantu viesnīca, vēlāk pārtapusi par labošanas iestādi, bet mūsdienās – no mākslinieku darbnīcām līdz ikoniskai naktsmītnei. Tās koncepts ir interesants, un viesnīca ir pa kabatai katram ceļotājam: numuri, kurus veidojuši Nīderlandes labākie dizaineri, atbilst kategorijai no vienas līdz piecām zvaigznēm. Šeit ir gan bohēmiski numuri ar kopēju vannas istabu, gan plaši apartamenti, gan numuri, kuros izpaužas nīderlandiešu mākslinieku fantāzijas lidojums.

Lloyd atrodas kādreizējo doku rajonā, kur tagad pulcējas radošās industrijas pārstāvji. Tā ir lieliska vieta, kur ienirt vibrējošā un jauneklīgā rajona atmosfērā. Izcils vakara noslēgums ir garantēts, ja rezervēsiet galdiņu restorānā Choux, – degustāciju ēdienkarti, kurā dominē teju tikai vietējās izejvielas šefpavāra Mereina van Berlo interpretācijā, papildina plašs biodinamisko un dabisko vīnu piedāvājums. Apzināti neklasisks interjers ar atsauci uz bijušajām ostas noliktavām atstāj vietu galvenajam – lieliskam ēdienam.

Top komentāri

j
j
Iesper rudenim pa pakaļu un dodies SUPot uz Melnkalni! SUP piedzīvojums Melnkalnē https://www.facebook.com/events/965221850484058/ https://supfit.lv/2019/08/14/sup-piedzivojums-melnkalne/
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja