Šoreiz tradicionālā rasola vietā piedāvāju Latgales recepti. To man savulaik iedeva kolēģe, kas dzīvo Rēzeknē. Viņa teica – Latgalē zaļo zirnīšu vietā rasolam tradicionāli pievieno vārītas sojas pupiņas, marinētu gurķu vietā izmanto sālītus, bet garšu papildina ar ķiploku (uz diviem kilogramiem rasola ņem vienu daiviņu ķiploka) un svaigu sīpolu pēc garšas. Sastāvdaļas ņem uz "aci", taču parasti rasolā visvairāk ir vārīto kartupeļu.
Dārzeņu vinegretu un ziemas salātus ar prieku baudīsiet Pirmajos vai Otrajos Ziemassvētkos, kad uz cepešiem, piparkūkām domas vairs nenesīsies.
Latgales rasols
Sastāvdaļas: kartupeļi, burkāni, olas, liesa vārīta gaļa, sālīti gurķi, sojas pupiņas, 1‒2 ķiploka daiviņas, sīpoli, sāls, pipari pēc garšas, majonēze un/vai skābs krējums
1. Iepriekšējā vakarā liek mērcēties sojas pupiņas.
2. Nākamajā rītā novāra pupiņas mīkstas. Nokāš un atdzesē.
3. Kartupeļus un burkānus noskalo un novāra ar visu mizu. Atdzesē, nomizo, sagriež mazos kubiciņos.
4. Olas novāra un sagriež.
5. Mazos gabaliņos sagriež vārīto gaļu un sālītos gurķus.
6. Sīpolus nomizo un smalki sakapā. Pieber sāli un piparus un ar roku saspaida, līdz izdalās sula.
7. Majonēzi un/vai krējumu samaisa ar saspiestajiem sīpoliem, iemaisa ķiplokspiedē saspiestu ķiploka daiviņu.
8. Visas rasola sastāvdaļas liek lielā bļodā, samaisa un sajauc ar pagatavoto mērci.
9. Pasniedzot dekorē ar zaļumiem.
Ziemas salāti
Sastāvdaļas: 300 g svaigu kāpostu, 300 g saldskābu ābolu, 150‒200 g svaigu burkānu, 1 glāze skābā krējuma, 1 ēd. k. mārrutku, sāls, cukurs pēc garšas, zaļumi dekorēšanai
1. Burkānus un ābolus nomizo un sarīvē uz rupjās sakņu rīves.
2. Sarīvē vai smalkās strēmelēs sagriež kāpostus.
3. Skābo krējumu samaisa ar mārrutkiem, sāli, cukuru.
4. Salātu sastāvdaļas liek salātu traukā, bet mērci pārlej tikai pasniedzot, citādi salāti atsulosies. Dekorē ar zaļumiem.
Dārzeņu vinegrets
Sastāvdaļas: 300 g skābētu kāpostu, 200 g saldskābu ābolu, 200 g vārītu kartupeļu, 200 g vārītu biešu, 200 g konservētu zaļo zirnīšu, 1 sīpols, sauja zaļo lociņu; mērcei: 3‒4 ēd. k. biešu sulas, 3‒6 ēd. k. skābu kāpostu sulas, 1 ēd. k. citrona sulas (ja nepieciešams papildu skābums), 3 ēd. k. augu eļļas, sāls, cukurs, malti melnie pipari
1. Bietes, kartupeļus un ābolus nomizo un sagriež kubiciņos vai citas formas gabalos.
2. Sīpolu notīra un smalki sakapā.
3. Pagatavo mērci. Biešu sulu sajauc ar kāpostu sulu, pievieno sāli, piparus, cukuru pēc garšas. Ja šķiet, ka skābuma par maz, var pievienot citrona sulu vai tējkaroti galda etiķa. Taču, gatavojot mērci, rēķinās, ka papildu skābumu dos arī kāposti. Samaisa un sakuļ kopā ar eļļu.
4. Visas vinegreta sastāvdaļas liek bļodā un pārlej ar sagatavoto mērci. Atstāj uz pāris stundām ievilkties. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar lociņiem.