Pankūkas, protams, varētu cept arī darbdienu rītos – pagatavošana vienkārša. Taču darbdienās nevienam nav laika ilgi stāvēt pie plīts. Tāpēc pankūkas ir brīvdienu ēdiens.
Tiem, kam garšo šokolāde un kas vēlas ko mazliet atšķirīgu, iesaku šokolādes pankūku recepti ar rudzu miltiem. Interesanta ir arī rauga pankūku recepte – tikai ilgāk jāgatavo, jo mīkla vispirms jāuzraudzē. Tās ir marokāņu stila pankūkas – viņi daļu miltu parasti aizvieto ar mannu. Ja gribat vegānu versiju, piena vietā pankūkām var pievienot ūdeni. Marokā tās ēd ar medus un sviesta maisījumu.
Svētdienas plānās pankūkas
Sastāvdaļas:
110 g miltu, sāls šķipsna, 2 olas, 275 ml piena, 50 g sviesta, 1 ēd. k. cukura, sadalīta divās daļās
Pagatavošana:
1. Bļodā iesijā miltus un sajauc ar sāli, noliek malā.
2. Olām atdala dzeltenumus no baltumiem. Lielā bļodā liek dzeltenumus un sakuļ ar pusi cukura, līdz masa apjomā dubultojusies, kļuvusi gaiši dzeltena, gaisīga.
3. Olu masu pakāpeniski iemaisa miltos. Ja masa kļūst par biezu, pavisam nedaudz pielej pienu. Kad milti iejaukti, pamazām iekuļ pārējo pienu.
4. Beigās pievieno divas ēdamkarotes kausēta sviesta, pārējo izmanto cepšanai (ja mīklai sviestu nepieliksiet, cepot būs jāizmanto daudz vairāk taukvielu).
4. Ar mikseri saputo olu baltumus, pievieno otru pusi cukura un saputo stingrās putās.
5. Olu baltumus uzmanīgi iecilā mīklā. Vispirms iejauc nelielu daudzumu, lai mīkla kļūst gaisīgāka, pēc tam iecilā pārējo, pārāk nemaisot.
6. Sakarsē pannu ļoti karstu un ieziež ar sviestu. Tad ar lielu karoti lej mīklu un, grozot pannu, izlīdzina pa visu virsmu.
7. Pankūku cep apmēram pusminūti, tad apgriež un cep vēl nelielu mirkli. Kārto citu uz citas uz liela šķīvja.
Šokolādes un rudzu miltu pankūkas
Sastāvdaļas:
75 g rudzu miltu, 75 g kviešu miltu, 3 ēd. k. tumšā kakao pulvera, 0,5 tējk. cepamās sodas, 0,5 tējk. cepamā pulvera, 80 g nerafinēta brūnā cukura, 1 tējk. vaniļas cukura, šķipsna sāls, 1 ola, 250 ml piena, eļļa cepšanai, šokolādes mērce, putukrējums, ogas vai ievārījums pasniegšanai
Pagatavošana:
1. Lielā bļodā iesijā abus miltus, pievieno pārējās sausās sastāvdaļas – kakao pulveri, sodu, cepamo pulveri, nerafinēto cukuru, vaniļas cukuru un sāli.
2. Otrā mazākā bļodā sakuļ olu ar pienu, ko pakāpeniski ielej bļodā ar miltu maisījumu. Maisa, līdz iegūst viendabīgu mīklu. Noliek malā uz 10 minūtēm, lai mīkla izbriest.
3. Uzkarsētā eļļā uz vidēji zemas uguns cep pankūkas no abām pusēm. Pasniedz nekavējoties ar piedevām pēc izvēles.
Rauga mīklas pankūkas ar mannu
Sastāvdaļas:
330 g mannas, 115 g kviešu miltu, šķipsna sāls, 45 g cukura, 2 tējk. cepamā pulvera, 650 ml silta (bet ne karsta) piena, 1 ēd. k. sausā rauga, eļļa cepšanai, pūdercukurs vai citas piedevas pēc izvēles pasniegšanai
Pagatavošana:
1. Lielā bļodā kopā samaisa mannu, miltus, sāli, cukuru un cepamo pulveri.
2. Raugu iemaisa nelielā piena daudzumā (ņem no kopējā daudzuma).
3. Pārējo pienu pakāpeniski lej bļodā ar miltu maisījumu. Visu kārtīgi samaisa ar putojamo slotiņu vai virtuves kombainu, lai izveidotos viendabīga (šķidra) mīkla. Iemaisa rauga maisījumu.
4. Bļodu pārklāj ar dvielīti un noliek siltumā uz 20–30 minūtēm. Mīkla ir gatava cepšanai, kad tā virspusē ir kļuvusi gaišāka, izveidojušies gaisa burbuļi, kā arī konsistence kļuvusi daudz biezāka.
5. Nelielā uzkarsētas eļļas daudzumā no abām pusēm cep pankūkas, līdz to maliņas kļuvušas zeltaini brūnas.
6. Pasniedz karstas ar piedevām pēc izvēles.