Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Vadītājs un viņa loma

Pētījumi rāda, ka darbinieki arvien lielāku uzmanību pievērš tam, kā viņi jūtas tajā uzņēmumā (vai iestādē), kurā strādā. Globālās analītikas uzņēmuma Gallup aptaujas dati par darbinieku motivāciju liecina, ka ar gadiem kopējā nodarbināto apmierinātība samazinās.

Pasaules ekonomikas foruma nesen sagatavotajā apkopojumā starp desmit galvenajām nepieciešamajām prasmēm izvirzīta emocionālā noturība, pielāgošanās spēja, motivācija, pašrefleksija, empātija, spēja klausīties un citas līdzīgas prasmes. Mēs faktiski runājam par tā dēvēto emocionālo inteliģenci, kas kopumā uzlabo gan cilvēku sociālo dzīvi, gan var būtiski palīdzēt karjerā.

Cilvēku ikdiena un ar to saistītā pašsajūta veidojas ne tikai no darba un ar to saistītajiem notikumiem, liela ietekme ir arī tam, kas tobrīd notiek mājās, kāda ir situācija attiecībās ar līdzcilvēkiem, un citi faktori. Ikviens no šiem faktoriem spēj vairāk vai mazāk ietekmēt to, kā darbiniekam veicas un kā viņš jūtas darbavietā. 

Savā praksē esmu saskārusies ar to, ka cilvēkus baida konflikti. Taču reizēm konflikti ir iespēja augt – gan vadītājam, gan tiem kolēģiem, kuri iekļuvuši viedokļu sadursmēs. Šīs situācijas sniedz neatsveramu pieredzi, kas skaidri demonstrē, cik svarīga ir vadītāja spēja regulēt ne tikai kolēģu emocijas, bet arī pašam savējās. Vēss prāts un mediatora dotības ir kvalitātes, kas ne vienmēr vadītājiem piemīt uzreiz, ļoti bieži tās parādās tikai laika gaitā, uzkrājot ne vien profesionālo pieredzi, bet arī dzīves pieredzi. Tāpat kā konfliktu epicentrā, arī ikdienas darbā komunikācijas prasmes ir izšķirošās.

Manuprāt, ļoti daudzi vadītāji lauza galvu par to, kā pacelt spārnos un prasmīgāk motivēt savu komandu. Tas ir izaicinoši un prasa spēku. Līdz ar to tas ir darbs ne tikai ar komandu un tās dažādajām personībām, bet arī pašam ar sevi. Jāspēj gan motivēt sevi un kolēģus, gan zināt savas un citu cilvēku robežas, lai kolektīvā neiestātos masveidīga profesionālā izdegšana. Tieši profesionālā izdegšana ir viena no mūsdienu aktuālākajām problēmām, turklāt arī vadītājiem.

Laika gaitā uzņēmumi ir sapratuši, ka tas, kas labi der vienam cilvēkam, var nederēt citam. Tieši tik vienkārši! Tāpēc profesionāla vadītāja dienaskārtībā vienmēr jābūt arī gatavībai organizācijā atrast katram darbiniekam atbilstošāko amatu – tādu amatu, kas aizrauj un ļauj realizēt talantu, baudot sasniegumus un rezultātus.

Lai gan tagad daudz runā par mākslīgo intelektu, kas pārņems arī vadītāju darba pienākumus, īpaši nozarēs, kas saistītas ar tehnoloģijām, jāatceras, ka neviens mākslīgā intelekta risinājums nespēj aizstāt emocionālo inteliģenci, empātiju, intuīciju un daudzas citas cilvēciskas īpašības. Tāpēc kompetents vadītājs ir un paliks ilgtermiņa vērtība ikvienā darbavietā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses