Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tirdzniecības platību segmentā augsta aktivitāte; cenas saglabājas stabilas

Tirdzniecības platību nomas maksu svārstības minimālas, augsta aktivitāte – biroju un tirdzniecības telpu segmentā, liecina Rent In Riga komercplatību nomas tirgus apskats.

Ziemā tirdzniecības platību segmentā atsevišķās vietās nomas maksas kāpums ir bijis neliels, vidējais nomas maksas līmenis saglabājas iepriekšējo periodu līmenī. Palielinājies ir biroju un noliktavu telpu aizpildījums, kā arī saglabājas augsts pieprasījums pēc telpām, bāriem, klubiem un restorāniem.

Vidējā aktīvu gājēju ielu tirdzniecības platību nomas cena ziemas sezonā bija aptuveni 20 eiro par kvadrātmetru un salīdzinājumā ar rudens sezonu tā būtiski nav mainījusies. Pārējo tirdzniecības platību vidējā nomas maksa ziemas sezonā bija 8 eiro par kvadrātmetru un salīdzinājumā ar pagājušajām periodiem arī tā nav mainījusies.

"Tirdzniecības telpu piepildījums Rīgas centrā jau tuvojas 100%, gandrīz visas vēl nomnieku neaizpildītās telpas ir vai nu pārāk lielas, vai arī pārāk dārgas jeb atrodas pārāk tālu no centra. Joprojām daudz neaizpildītu tirdzniecības telpu ir rajonā starp Valmieras ielu un A.Čaka ielu," informē Rent In Riga valdes loceklis Jānis Lipša. Tirdzniecības telpu nomnieku rotācija ir kļuvusi minimāla.

Biroju telpu tirgū ziemā ir palielinājies telpu piepildījums, daudzu jauno biroju ēku vidējais aizpildījums jau ir sasniedzis 85%, savukārt biroju kompleksos, kuros īpašnieki ir pretimnākoši klientu vēlmēm gan attiecībā uz telpu pārplānošanu, gan nomas maksām, aizpildījums ir tuvu pie 100%. Tas nav bijis lēcienveida process, bet pakāpenisks – piepildījums ir audzis vairākas sezonas pēc kārtas.

Vidējā A klases biroju nomas maksa 2011./2012.gada ziemas sezonā bija 10 eiro par kvadrātmetru un salīdzinājumā ar rudens sezonu tā nav mainījusies. Vidējā B klases biroju nomas maksa ziemas sezonā bija 7 eiro par kvadrātmetru un salīdzinājumā ar rudens sezonu tā ir palielinājusies par 12%.

Labu biroja telpu trūkums tirgū pagaidām vēl nav gaidāms, jo notiek nomnieku rotācija un ik pa laikam piedāvājumā parādās labas biroju telpas.

Ziemas sezonā aizpildītas gandrīz visas noliktavas, kuras tika piedāvātas par salīdzinoši zemām nomas maksām, jo patlaban vairs praktiski nav iespējams atrast noliktavu telpas par 2 vai 2,5 eiro par kvadrātmetru, arī telpas ar nomas maksu 3 eiro par kvadrātmetru ir reti atrodamas. Jaunuzceltajās noliktavās brīvo telpu īpatsvars patlaban nepārsniedz 15% un tas ir ievērojami samazinājies, jo aptuveni pirms gada tas bija ap 30%.

Liela daļa neiznomāto noliktavu platību ir cenu kategorijā no 3,5 līdz 4,5 eiro par kvadrātmetru.

Rent In Riga pārstāvji norāda, ka, tuvojoties vasarai varētu būt gaidāms arī tirdzniecības telpu nomas maksu kāpums, īpaši tas būtu attiecināms uz telpām labās vietās, piemēram, Vecrīgā, vai arī populārākajās iepirkšanās ielās, piemēram, Tērbatas ielā, Kr.Barona ielā.

Noliktavu un ražošanas telpu tirgū paredzama aktivitātes palielināšanās, jo aug pieprasījums no nelieliem uzņēmumiem un darbnīcām, kuri meklē nelielas noliktas 300 līdz 400 kvadrātmetru platībā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses