Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Tirdzniecības platību nomas maksas stabilas, aktivitāte – ievērojami paaugstinājusies

Rudenī tirdzniecības platību nomas segmentā aktivitāte jūtami paaugstinājusies un pēdējo divu gadu laikā neiznomāto telpu īpatsvars Rīgas aktīvajā centrā ir samazinājies no 25% 2009. gada nogalē līdz 5% 2011. gada nogalē, liecina Rent In Riga tirgus apskats.

Tirdzniecības telpām, kuras ir vispieprasītākajās vietās un ar vispieprasītāko platību, ap 50 - 60 kvadrātmetriem, nomas maksas ir augušas pat līdz 40 eiro par kvadrātmetru. Aktīvajās gājēju ielās tirdzniecības platību nomas maksa, salīdzinājumā ar vasaras periodu, ir palielinājies par 8,6 %, tas ir, 15 eiro par kvadrātmetru, savukārt pārējo tirdzniecības platību vidējā nomas maksa rudens sezonā bija 8 eiro par kvadrātmetru un salīdzinājumā ar pavasara un vasaras sezonā tā nav mainījusies.

„Atrast brīvas tirdzniecības telpas Rīgas centrā ir diezgan grūti, taču nevarētu teikt, ka to nav vispār. No ārvalstu pircēju puses, pārsvarā no Krievijas, rudens sezonā vērojama interese par pirmā stāva tirdzniecības telpu iegādi Rīgas centrā 300 000 līdz 500 000 eiro (210 000 līdz 350 000 latu) robežās. Tomēr ir grūti atrast telpas, kuras būtu piemērotas visu veidu komercdarbībai, tāpat centrā ir problemātiski atrast lielas tirdzniecības telpas, kurās varētu ierīkot, piemēram, restorānu,” informē Nekustamo īpašumu operatora Rent In Riga valdes loceklis Jānis Lipša.

Biroju telpu tirgū rudenī pieprasījums pēc kvalitatīvām biroja telpām saglabājies augsts, toties telpu nomas maksas rudens sezonā kopumā ir nostabilizējušās, būtiskas cenu izmaiņas nav notikušas visu 2011. gadu. Uzlabojās telpu aizpildījums arī jaunajās biroju ēkās. Gandrīz vienīgās problemātiskās ir padomju laika biroju ēkas, kurās biroji īsti neatbilst pat C klasei.

Rudens sezonā ļoti pieprasītas bija nelielas noliktavas platībā ap 100 līdz 200 kvadrātmetriem, kuras ir apvienotas ar birojiem, taču šajā segmentā ir ļoti mazs piedāvājums. Vidējā noliktavu telpu nomas maksa 2011. gada rudenī bija 3 eiro par kvadrātmetru un tā ir palikusi nemainīga salīdzinājumā ar pavasara un vasaras sezonu.

„Ziemas sezonā aktivitātes kritumam nav pamata, jo uz svētkiem ir bijis liels Krievijas tūristu pieplūdums, kas nodrošina ieņēmumus nomniekiem. Tirdzniecības telpu piedāvājums varētu  palielināties arī tāpēc, ka kopš vasaras parādījusies tendence, ka labas tirdzniecības telpas labās vietās uzpērk Krievijas investori, lai piedāvātu tās nomai jauniem nomniekiem. Biroju nomas maksām 2012. gada ziemā un, visticamāk, arī pavasara sezonā ir jāsaglabājas esošajā līmenī, jo to kāpumam nav pamata,”  prognozē J. Lipša.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses