Nākamā problēma mēdz būt aizcietējumi. Arī te palīdz ūdens un zaļbarība.
Savukārt kauliem svarīgs D vitamīns. Vecumā tas ādā veidojas mazāk, tāpēc daudziem vēlami uztura bagātinātāji ar D vitamīnu.
Pieaugušiem un bērniem nevajag palikt resniem, tas veicina slimības, bet, nodzīvojot līdz īstam vecumam, labāk tomēr nenotievēt, jo novājēšana, nepilnīgs uzturs vecumā ir kaitīgāks, nekā būt omulīgam apalītim.
Vēl problēma - senioriem bieži vien notrulinās garšas sajūta gan pret sāļu, gan saldu - ēdienu pārsāla vai pārsaldina.
Tas var veicināt 2. tipa cukura slimību, bet palielināta sāls lietošana veicina augstu asinsspiedienu, nieru kaites, sklerozi un pat kuņģa vēža attīstību!
Ja Latvijā dzīvojošais pensionārs uzturā regulāri lieto pienu un biezpienu, nav vērts īpaši uztraukties par vajadzīgo kalcija daudzumu. Tiesa, ja kāda iemesla dēļ jāizvairās no piena produktiem, tad gan jādomā par kalcija preparātiem, kaut vai uztura bagātinātājos.
Tiem, kuri neēd gaļu, var pietrūkt dzelzs organismā. Lai dzelzs un B12 grupas vitamīns uzsūktos, vajadzīga skābe.
Ēdienam var pievienot citronu vai etiķīti, protams, ar mēru. Nodilušam kuņģim tas vajadzīgs.
Ar zaļumiem ir tā: saskaņā ar Eiropas standartiem jāēd daudz citrusaugļu, lai saņemtu vēlamo C vitamīnu.
Sūdzamies, ka tie dārgi. Bet mūsu pašu zaļo kāpostu galviņās ir apmēram tikpat daudz C vitamīna kā citronos, mandarīnos, apelsīnos, greipfrūtos.
Lai mazbērniņi mikserē un blenderē, ja vecie nevar sagrauzt kāpostiņus!
Vecajiem daudz vajadzētu ēst spilgti krāsainos dārzeņus, tie ir lielisks antioksidantu avots, kas aizkavē novecošanos.
Pupiņas, zirņi ir labs olbaltumvielu avots, tie turklāt iztīrīs zarnas.
Maize - jo rupjāka, jo labāka.
Rupja maluma miltu izstrādājumi veicina vēdera izeju, palīdz izvadīt kaitīgas vielas un traucē holesterīna uzsūkšanos.
Pēc Uztura laboratorijas datiem, Latvijas iedzīvotāji ar uzturu uzņem divas trīs reizes vairāk holesterīna, nekā ieteicams.
Tāpēc jāēd sēklu, riekstu, kliju maize.
Pilnīgi visiem senioriem jālieto skābpiena produkti! Kefīrs, paniņas, jogurts, rūgušpiens satur probiotiskos mikroorganismus, kas stimulē imunitāti!
Turklāt ne tikai zarnās, bet arī ginekoloģisko imunitāti, kā arī sekmē augšējo elpošanas orgānu gļotādas stiprību.
Tikai jāievēro skābpiena produkta derīguma termiņš. Vislabākie ir tie produkti, kuriem ir tikai dažu dienu derīguma termiņš!