Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 28. novembris
Rita, Olita, Vita

Pavasara salāti

Katru pavasari ir viena, gandrīz konkrēti vārdā nosaucama diena, kad pēkšņi pārstāj garšot gan vecāku konservētie ķirbji, tomāti un gurķi, gan pašas augu ziemu rīvētās selerijas, burkāni un kāļi. Tā ir diena, kad mūsu lauku dārzā pirmo reizi noplūcamā izmērā no zemes izlīdusi rukola, kressalāti, redīsi un maurloki. Ziemā lielveikalos es tos pērku ļoti reti, jo garšo un smaržo - nekā. Toties pavasarī pat visparastākie lapu salāti piesmaržina visu virtuvi.

Idejas pavasara salātu receptēm lūdzu restorāna Kaļķu vārti pavāram Raimondam Zommeram. Viņš zaļo salātu mikslī izmanto arī gārsas, nātres, pieneņu lapiņas un zaķskābenes. Bet olīveļļas vietā izmanto Latvijā spiesto rapša eļļu, jo «olīvas pie mums neaug, bet rapsis aug».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Svaigais kazas siers ar rabarberiem un redīsiem

1 personai vajadzēs:
80 g kazas siera, 1/3 rabarbera kāta, 1 bunti skābeņu,
1 burkānu, 2 redīsus, 1 bunti spinātu, 1 ēd. k. olīveļļas, mazliet citrona sulas

Rabarberus, burkānus sagriež plānās sloksnītēs, redīsus - ripiņās. Produktus 5-7 minūtes patur ledusaukstā ūdenī - tas dod kraukšķīgumu. Uz šķīvja liek kazas sieru, tam virsū liek spinātu, skābeņu lapiņas, dekorē ar rabarberu, burkānu sloksnītēm, redīsa ripiņām, ja vēlas, var pārslacīt ar citrona sulu un olīveļļu. Taču svaigais kazas siers ir mīksts un trekns, papildu mitruma un treknuma salātiem nemaz neprasās.

Domājamie pavasara salāti

Sastāvdaļas: sadīgušas kreses, gurķis, tomāts, redīss, rapšu eļļa, burkāns
Visu sakārto uz skaistas paplātes.
R. Zommers saka, šo salātu ideja ir - nebaidīties izmantot salātiem visu, kas pavasarī ir zaļš un ēdams. Viņaprāt, jebkurā zaļo salātu mikslī lieliski iederas gan gārsas (to mazās jaunās lapiņas), gan zaķskābenes, nelielā daudzumā pieneņu lapiņas (ja būs par daudz, salāti kļūs rūgti). Garšīgu un skaisti zaļu mērci var sakult no nātru lapiņām. Tās iepriekš uz pussekundi iemet verdošā ūdenī, tad strauji - ledainā ūdenī, lai «karstuma šoks» apstājas. Nātres sakuļot ar kādu augu eļļu bez pamatgaršas, var pagatavot brīnišķīgu zaļo mērci. Vēl klāt var piekult pētersīli.

Pakčoi un zirņu dīgstu salāti

1 personai vajadzēs: sauju Austrumāzijas lapu kāpostu pakčoi, sauju apmēram 10 cm garu zirņu dīgstu, 3 jaunos burkānus, 1/4 sarkanā sīpola, 1/4 gurķa, saulē kaltētu tomātu, 2 svaigus tomātus, 30 ml rapša eļļas, sāli, piparus, mazliet citrona sulas
Visas sastāvdaļas sasmalcina, sajauc, pārber ar sāli, pipariem, pārslaka ar citronu sulu un rapša eļļu un ļauj trīs minūtes ievilkties. Dekorē ar jaunajiem burkāniem, zirņu jaunajām lapiņām.
Raimonds Zommers saka - ja negribat tirgū vai veikalos medīt pakčoi lapas, varat tās aizvietot ar rukolu vai jebkurām citām pavasara salātlapām. Savukārt zirņu dīgstus pavārs izmantojis, jo paši par sevi tie ir ar neitrālu garšu, taču dod salātiem apjomu un sniedz sāta sajūtu ēdājam.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?