Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Vardarbība dzimusi līdz ar valstīm

Galvaskausu analīze rāda, ka visbiežākais izrēķināšanās veids savulaik bijis sitiens ar ieroci pa galvu.

Tiklīdz senie cilvēki ieguva zemes gabalu un sāka dzīvot tuvāk cits citam, viņiem bija jākļūst arī agresīvākiem īpašuma aizstāvēšanā. Šo antropologu izvirzīto tēzi ik pa laikam apstiprina arheoloģiskie izrakumi. Jaunākajā no tiem noskaidrots, ka pamatīga vardarbība sākusies aptuveni pirms 14 tūkstošiem gadu Tuvo Austrumu teritorijā un krietni pieņēmusies spēkā apmēram pirms 6,5 tūkstošiem gadu līdz ar pirmo protovalstu rašanos.

Kad cilvēki iemācījās apstrādāt zemi un sāka veidot pirmās pastāvīgās apmetnes, to skatījums uz teritoriju ievērojami mainījās. Mednieku vācēju kopienā nevienam meži īsti nepiederēja un konflikta gadījumā varēja vienkārši doties uz citu vietu, toties lauksaimniecības laikmetā viss kļuva citādi. Tiklīdz zemē tika iesēta labība vai cita pārtika, zemes gabala loma ievērojami pieauga. No tās bija atkarīga attiecīgās kopienas izdzīvošana, tādēļ ēdiena atdošana svešiniekiem bez cīņas pat nebija apspriežama.

CĪNIŅŠ PAR ĪPAŠUMU

Tieši to apliecina izrakumi mūsdienu Turcijas un Irānas teritorijā. Arheologi savākuši prāvu kolekciju ar cilvēku skeletiem, uz kuriem redzamas primitīvo ieroču cirtienu pēdas. Kaulu analīze rāda, ka vicošanās sākusies ap 12. gadu tūkstoti pirms mūsu ēras, taču līdz ar pirmo protovalstu rašanos pirms 6500 gadiem pāraugusi nāvējošā slaktiņā.

Tolaik teritorijas tika dalītas un pārdalītas iepriekš nepieredzēti asiņainās cīņās, kurās iesaistījās aizvien lielākas karadraudzes. Vardarbība pieaugusi arī kopienu iekšienē, ko varētu skaidrot ar vāju taisnīguma sistēmu. Proti, stiprākais varēja atņemt vājākajam piederošo un par to netika sodīts.

LIKUMI IENESA KĀRTĪBU

Tad uz kādu brīdi iestājušies mierīgāki laiki, cilvēkiem koncentrējoties uz iegūto teritoriju attīstīšanu. Ievērojams vardarbības samazinājums notika bronzas laikmetā no 3000. līdz 1500. gadam pirms mūsu ēras, atklājuši pētnieki. Tas noticis, neraugoties uz daudzām ar klimatu un urbanizāciju saistītām problēmām. Viņi secināja, ka, iespējams, vardarbības samazināšanās notika laikā, kad agrīnās valstis sasniedza ievērojamu progresu konfliktu risināšanā savās sabiedrībās.

"Šķiet pilnīgi skaidrs, ka bronzas laikmetā juridiskās sistēmas strauji attīstījās un likumi zināmā mērā aizsargāja brīvos pilsoņus," izdevumam Live Science stāsta pētījuma līdzautors Barselonas Universitātes ekonomikas vēsturnieks Džakomo Benati, "tas norāda, ka cilvēkiem bija arvien mierīgāki līdzekļi strīdu risināšanai."

AMBĪCIJAS AUGA

Tomēr miers bija īslaicīgs, jo dzelzs laikmetā bija vērojams nepieredzēts nevienlīdzības līmenis, resursu samazināšanās un ambīciju pieaugums turīgākajiem. Tādēļ pirms 3200 gadiem sausuma rezultātā atkal atsākās teritoriju pārdalīšana un sāka veidoties pirmās īstās lielvaras, teikts žurnālā Nature Human Behaviour publicētajā ziņojumā.

Šādu scenāriju darba autori uzbūra, kad bija izpētījuši ieroču atstātus bojājumus uz galvaskausiem. Tie pārstāvēja četrus periodus: neolīta (12 000.–4500. g. p. m. ē.), vara (4500.–3300. g. p. m. ē.), bronzas (3300. līdz 1200. g. p. m. ē.) un dzelzs laikmetu (1200. līdz 400. g. p. m. ē.). Galvaskausa augšdaļas traumas atklāšana vara un dzelzs laikmetā vedina domāt, ka sitiens pa galvu, iespējams, bijis visizplatītākais nogalināšanas veids pirmsmodernajā periodā.

IZPĒTEI PATEICĪGS REĢIONS

Pētnieku mērķis bija pārbaudīt pieņēmumus par vardarbības līmeni šajos laika periodos. Piemēram, zems iedzīvotāju blīvums neolīta periodā, iespējams, nozīmēja zemu vardarbības līmeni, savukārt valstu un impēriju rašanās vēlākos periodos varēja palielināt vardarbību, jo īpaši tāpēc, ka agrīnās pilsētās cilvēki sāka dzīvot tuvu cits citam.

Senie Tuvie Austrumi ir ideāla vieta šādiem pētījumiem, jo šajā ģeogrāfiskajā apgabalā risinājušies izšķirīgi notikumi cilvēces attīstībā, ieskaitot lauksaimniecības rašanos, mājdzīvnieku pieradināšanu un pirmo pilsētu būvēšanu aptuveni pirms 11 tūkstošiem gadu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Televizoru pilna kapsēta un dīķis ar 20 vannām

Aprīļa pēdējā nedēļas nogalē visā Latvijā tūkstošiem tīras vides mīļotāju atkal pulcēsies Lielajā talkā, lai kopīgiem spēkiem savestu kārtībā tuvējo apkārtni, bet ne viens vien dosies talkot arī uz ...

Baltija nav NATO ķirzakas aste

Atvaļinātais vēstnieks Gints Jegermanis par jaunās ārlietu ministres lielāko izaicinājumu, stratēģisko kļūdu pēc "valodas referenduma" un par to, cik ilgi pastāvēs Krievijas draudi.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata