Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Mēroga jautājums

Nedēļa pagājusi jaunās valdības zīmē. Jaunajā Ministru kabinetā ir gana daudz jau redzētu seju, dažas – jaunas un valsts līmenī vēl nepierastas. Vai tas izrādīsies trumpis un ilgtspējas priekšnoteikums vai tieši otrādi?

Politologs un sabiedrisko attiecību speciālists Filips Rajevskis, mēģinot īsi novērtēt katru no Evikas Siliņas vadītās valdības ministriem, pie vairāku vārdiem atzīmē: grūti pateikt, vai nacionālais mērogs šim neizrādīsies pārāk ciets rieksts. Vai lēciens dažam tomēr nebūs pārāk augsts.

Droši vien līdz kārtīgai analīzei un argumentētam vērtējumam vēl jāpagaida, taču jau tagad skaidrs, ka garlaicīgi nebūs, jo jaunās valdības sastāvā ir gan pieredzējuši un ne vienu vien valdību jau pārdzīvojuši politiķi, gan politisko karjeru knapi sākušie. Vai viņiem izdosies rast kopīgu valodu un strādāt kā komandai, ir jautājums, kas tagad urda ne vienu vien politikas vērotāju.

Taču, ja vēl par mērogiem, šķiet, nekādu robežu nav vienai no pasaulē patlaban pieprasītākajām operdziedātājām Marinai Rebekai. Līdzās spožiem panākumiem, tā teikt, savā tiešajā lauciņā, viņa paguvusi arī debitēt kinolomā, iedziedāt savu pirmo popdziesmu un pat pievērsties izdevējdarbībai. Saruna ar viņu aizvirzās arī līdz tehnoloģijām un patlaban tik aktuālajam mākslīgā intelekta jautājumam. Māksliniece uzsver – viņasprāt, mūzikā no tā nav jābaidās.

"Lai gan arī mākslīgais intelekts komponē mūziku, mūsu spēks ir mūsu dvēseliskais gars, mūsu dzīvā, savā ziņā dzīvnieciskā enerģija. Mēs esam instrumenti un unikāli, pastāvīgi mainošie. Nesen atklāts, ka arī putniem ir sava valoda un pat dziedāšanas skolotāji! Mums mūzika ir emociju kods. To mākslīgais intelekts laikam nespētu saprast. Pat ne saprast, bet izjust," viņa norāda.

Un uz šīs nots laikam gribētos arī šīs nedēļas sleju beigt, aicinot baudīt pagaidām vēl tik vasarīgo rudeni, katram saprast savus mērogus un meklēt savus neaizstājamos emociju kodus.

Šīs nedēļas, 22.-28. septembra, izdevumā SestDiena lasiet:

 

SestDienas SALONS. Avantūristes gars

Operdziedātāja Marina Rebeka par Aīdu, debiju kino, savu pirmo popdziesmu un to, kāpēc mūziku neapdraud mākslīgais intelekts

 

FOKUSĀ. Nacionāla mēroga moments

Kā vērtēt jaunās, Evikas Siliņas vadītās valdības ministrus? Kas varētu izrādīties viņu stiprās un kas – vājās puses?

 

DIENASGRĀMATA. Veļas mazgātājas piezīmes no Francijas Dienvidiem

Aizejot no līdzšinējā darba Latvijā un domājot, ko darīt tālāk, var doties arī uz Francijas kalniem, lai... mēnesi iejustos veļas mazgātājas ādā. Ko tādā ceļojumā var uzzināt par Franciju un ko pats par sevi?

 

PASAULĒ. Žogi un sienas uz valstu robežām

Latvijā aktualizējoties jautājumam par nepieciešamību ātrāk tikt galā ar austrumu robežas nostiprināšanu, vērts palūkoties uz citām robežbarjerām pasaulē no dažādiem aspektiem. Kāds simbolisms slēpjas aiz sienām uz valstu robežām, un cik aktuāls tas ir mūsdienās?

 

IZPĒTĪTS. Piecas reizes uz iznīcības robežas

Cilvēces ilgajā vēsturē bijuši vismaz pieci gadījumi, kad sugas pārstāvju skaits bija nokrities līdz pastāvēšanu apdraudoši zemai robežai

 

LAIKA MAŠĪNA. Vērīgais penicilīna atklājējs

Pirms 95 gadiem skotu bakteriologs Aleksandrs Flemings pamanīja, ka kādu laiku novārtā pamestā Petri trauciņā pelējums nomācis stafilokoku baktēriju vairošanos un spēja no šī pelējuma izdalīt aktīvo reaģentu, nosaucot to par penicilīnu. Taču aizritēja vairāk nekā 10 gadu, līdz varēja sākties antibiotiku uzvaras gājiens

 

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, SMALKĀS APRINDAS un ANEKDOTES.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Televizoru pilna kapsēta un dīķis ar 20 vannām

Aprīļa pēdējā nedēļas nogalē visā Latvijā tūkstošiem tīras vides mīļotāju atkal pulcēsies Lielajā talkā, lai kopīgiem spēkiem savestu kārtībā tuvējo apkārtni, bet ne viens vien dosies talkot arī uz ...

Baltija nav NATO ķirzakas aste

Atvaļinātais vēstnieks Gints Jegermanis par jaunās ārlietu ministres lielāko izaicinājumu, stratēģisko kļūdu pēc "valodas referenduma" un par to, cik ilgi pastāvēs Krievijas draudi.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata