Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Saeimas deputāts Ingmārs Līdaka gatavs atgriezties vietā, kur kļuva populārs

Trešo reizi uz zoodārzu

Jo ilgāk stāvi pie sprosta, jo lielāka dzīvniekam interese par tevi, – vienu no zoodārza komunikācijas likumiem atklāj Ingmārs Līdaka. Sācis strādāt Rīgas zoodārzā atmodas laikā, viņš drīz vien kļuva par izcilu zoodārza komunikatoru ar sabiedrību, vadīdams un veidodams sižetus televīzijas raidījumiem Mana ģimene un citi zvēri, Vides fakti un Zoooāze.

Popularizēdams zoodārzu kā pozitīvu notikumu vietu, Līdaka arī pats kļuva populārs un 2006. gadā kā ZZS kandidāts tika ievēlēts Saeimā. Saikni ar zoodārzu, kuram viņš jūtas pateicību parādā par savu atpazīstamību, Līdaka nekad nav zaudējis, un tagad, kad tā direktors kopš 1995. gada Rolands Greiziņš nolēmis uz nākamo termiņu vairs nekandidēt, ir gatavs piedalīties konkursā uz valdes priekšsēdētāja vietu. Tā Līdakam būtu trešā ierašanās zoodārzā – pirmā bijusi sešu gadu vecumā, otra tad, kad bioloģijas students Līdaka te 1989. gadā stājās darbā.

Fragmenti no intervijas:

Esi gatavs iet prom no Saeimas, lai atgrieztos zoodārzā?

Vispirms jāskatās, kāds ir konkursa nolikums, vai es pēc sava dzīves gājuma un prasmēm kvalificēšos valdes locekļa amatam. Ja nekvalificēšos, tad palikšu Saeimā. Bet nedomāju, ka šis būs tas gadījums, kad nolikumu raksta konkrētam pretendentam.

Teici, ka Saeima tev ir tāda kā mācību prakse un ka no zoodārza tu nekad neesi aizgājis pavisam.

Jā, var teikt, ka darbs Saeimā man ir mācību atvaļinājums, kurš ir ievērojami ieildzis. Saeimā esmu jau 11 gadu, bet nekad nesaku, ka esmu prom no zooloģiskā dārza. Ir izveidota Rīgas Zoodārza atbalsta biedrība, kura ļauj man legāli šeit būt, lai cilvēkiem nav jāuzdod jautājums, kāpēc Līdaka gandrīz katru vakaru ir zooloģiskajā dārzā.

Skaidrs, kāpēc, – lielo politiku taisīt.

Vari ticēt vai ne, bet par bēdīgi slavenajām prezidenta izraudzīšanas sarunām uzzināju tikai post factum. Zoodārza tēlam tās, protams, par labu nenāca. Es zoodārzā pa vakariem esmu kā Rīgas Zoodārza atbalsta biedrības valdes loceklis, kurš savu iespēju un prāta robežās cenšas palīdzēt dārzam un sniegt dažādas konsultācijas. Dienas un rīta smukums dārzā man iet secen.

Droši vien žurnālisti īsti nesaprastu, ja bruņurupuču celšanas pasākumu vadītu kāds cits. Arī Rīgas Zooloģiskā dārza simtgades pasākumu pats režisēju, novadīju un esmu gandarīts par to, kāds tas izdevās – gana iespaidīgs, kompakts un sirsnīgs pasākums.

Ko tu visvairāk gribētu īstenot zoodārzā?

Man sāp tas, ka zoodārzā ir vairākas tukšas ekspozīcijas. Otra lieta – pēdējos gados (gan objektīvu iemeslu dēļ, jo ielauzties interneta vidē nav viegli) pietrūkst vizionārisma. To es redzētu kā savu vietu zoodārza valdes trijniekā: vizionārs un komunikators. Diezgan svētu turu zoodārza ideju, gribu, lai dārzs neapaugtu ar kaut ko lieku, nesaliktu, piemēram, karuseļus. Komunikācijā ar sabiedrību jūtos pietiekami profesionāls, esmu šo to mācījies. Arī komunikācija ar darbiniekiem ir ļoti svarīga, it sevišķi tad, ja algas nav tādas, kādas viņi būtu pelnījuši. Dzīvnieku klāsts lielā mērā būtu jānosaka tiem cilvēkiem, kas ar viņiem strādā. Labturības prasības ir ļoti sūras. Man ļoti sāp, ka tuvākajā laikā mums nebūs lāču. Baltais lācis, kurš dārzā ir jau no 1991. gada, te savu mūžu nodzīvos, bet ir skaidrs, ka uz tādu balto lāču mītni, kāda tā tagad ir, neviens cits dārzs jaunu lāci nesūtīs. Ar brūnajiem lāčiem ir līdzīgi. Līdz 2020. gadam mums ir jāiziet Eiropas Zoodārzu asociācijas sertifikācija, un lāču, pērtiķu un ziloņu labturībai tiek pievērsta īpaša uzmanība. Mūsu platuma grādos tas nozīmē vēl lielākas izmaksas nekā tālāk dienvidos.

Toties daudz ko var izdarīt, balstoties uz mūsu faunas pārstāvjiem, kuri nav tik prasīgi temperatūras ziņā. Man vienmēr ir gribējies, lai Rīgas zoodārzā būtu tā simbols ūdrs. Arī ūdru turēšana nav vienkārša, lielus ieguldījumus prasa kaut vai ūdens attīrīšanas sistēmas.

Visu interviju lasiet šīs nedēļas žurnālā SestDiena!

Top komentāri

Zuiderwijk
Z
Vispirms jāskatās, kāds ir konkursa nolikums, vai es pēc sava dzīves gājuma un prasmēm kvalificēšos valdes locekļa amatam. Ja nekvalificēšos, tad palikšu Saeimā. Burvīgi!!! Ja nederēs zoodārzam, derēs Saeimā ! Bravo
dainis
d
ZZS gatavojas būt koalīcijā ar Saskaņu, jo Rīga uztur zoodārzu. Tur jābūt politiski paklausībā pārbaudītai līdakai.
demokrīts
d
Līdaka, atceries, ka pat divas reizes nevar iekāpt vienā un tajā pašā ūdenī.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata