Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -1 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 23. novembris
Zigfrīda, Zigrīda, Zigrīds

Māmiņu dienas gardumi

Šonedēļ olas izmantosim gan sāļā, gan saldā receptē – brokastu olu kultenī ar zaļajiem zirnīšiem un pākšu pupiņām un vārītajā olu krēmā. Pirmais ēdiens ir visādi variējams, šajā reizē to cepsim kēksiņu formās, bet var arī vienā lielākā traukā. Otra recepte patiks kārumniekiem, jo šo krēmu var izmantot dažādos saldos našķos.

Vārītais olu krēms

Gards un maigs krēms, kuru var izmantot pēc vēlēšanās – cept kafijas maizītes ar rauga mīklu un olu krēma pildījumu, pildīt smilšu mīklas vai kārtainās mīklas groziņos kopā ar kādu ievārījumu un svaigām ogām, smērēt iekšā Napoleona stila kūkās un tā tālāk. Lai garšīgi!

 

Pagatavošanas laiks: 15 minūtes (+ atdzesēšanas laiks)

Sarežģītības pakāpe: nekā sarežģīta

Daudzums: katliņš ar krēmu

 

Sastāvdaļas:

  • 5 olu dzeltenumi
  • 5 ēd. k. cukura
  • 2 ēd. k miltu
  • 600 ml piena
  • sēkliņas no ½ vaniļas pāksts, ja vēlas

Olu baltumus var izmantot, izcepot kādu Pavlovas kūku vai bezē cepumiņus.

 

Pagatavošana:


1. Atdala olu dzeltenumus no baltumiem. Dzeltenumus liek katliņā ar kvalitatīvu, biezu dibenu, pieber cukuru un nedaudz sakuļ.

2. Tad iesijā miltus un vienmērīgi iemaisa tos olu maisījumā. Pēc tam pakāpeniski pievieno un iemaisa pienu.

3. Liek katliņu karsēties uz vidējas uguns un, lēni un nepārtraukti maisot vienā virzienā, gaida, līdz krēms sāks biezēt un uzmetīs burbuli. Tas notiks diezgan ātri. 4. Kad krēms sāk burbuļot, kādu pusminūti vēl ļauj tam notikt, nepārtraucot maisīšanu. Tad noliek katliņu malā, lai krēms atdziest, un tālāk lieto pēc ieskatiem.
 


Olu kultenis kēksiņu formās

Ļoti gards un gaisīgs olu ēdiens, kuru ir patiešām vienkārši pagatavot. Var cept vienā cepamformā, bet var arī porciju veidā kēksiņu formās. Es izmantoju silikona formiņas, kas nodrošina to, ka gatavais kultenis nepiecepsies pie maliņām un viegli nāks no formām ārā.

 

Pagatavošanas laiks: 30 minūtes

Sarežģītības pakāpe: viegli

Daudzums: 10 kēksiņu formām

 

Sastāvdaļas:

  • 5 olas
  • 300 ml piena
  • sāls, svaigi malti pipari (labāk baltie) pēc garšas
  • šķipsna svaigi rīvēta muskatrieksta
  • pa saujiņai saldētu zaļo zirnīšu un pākšu pupiņu

 

Pagatavošana:


1. Olas iešķiļ bļodā, pielej pienu un ar dakšiņu samaisa – kult nevajag, bet gan kārtīgi samaisīt, lai dzeltenumi sajaucas ar baltumiem un pienu puslīdz viendabīgā masā. Pieber sāli, piparus, svaigi rīvētu muskatriekstu pēc garšas.

2. Kēksiņu formās var iepilināt mazliet eļļas, bet var arī to nedarīt – sanāk vienādi labi. Katrā formiņā ieber mazliet zirnīšu un pākšu pupiņu, sagrieztas mazos gabaliņos.

3. Lej formiņās olu masu gandrīz līdz malām – cepoties tā mazliet celsies.

4. Liek formiņas uz cepešplātes un šauj iekšā 200 grādos sakarsētā cepeškrāsnī uz 20–25 minūtēm – laiks atkarīgs no krāsns. Jāskatās – kad virsiņas sāk zeltaini brūnēt, ir gatavs!
 

Cepšanas laikā krāsns durtiņas labāk nevirināt!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Un balvu saņem...

Spēlmaņu nakts kaislības reizi gadā uzsit augstāko vilni – pagājušās sezonas laureātu vārdus atklās sestdien Valmieras teātrī.

Pēda nācijas pašapziņai

Latvijas Basketbola savienības ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss (42) pēc valsts svētkiem aicina mazāk koncentrēties uz to, cik zaļa zāle ir aiz sētas, un vairāk rūpēties pašiem par savu vidi. Gan ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata