Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Sestdiena, 16. novembris
Glorija, Banga

SestDienas receptes: Zemeņu laiks un "kaut kas arī jāēd!"

Vasaras vidus dziesmiņa ir sākusies: viss zaļo, aug un briest, spēj tikai salasīt, novākt, pagatavot un apēst. Centīsimies arī atpūsties, jo vasara taču ir jābauda, tomēr, kā jau virsrakstā teikts, kaut kas ir arī jāēd!

Jauno kabaču biezzupa

Ātra pagatavošana, maz sastāvdaļu, bet vasaras karstumā gana sātīga zupiņa. Iesaku pasniegt ar grauzdiņiem un kādu labu cieto sieru arīdzan pārrīvēt pāri.

40 minūšu/viegli/6 porcijas

Sastāvdaļas

  • 1,5 kg jauno kabaču (man bija 1 kg gaiši zaļo un 0,5 kg tumši zaļo)
  • 4 vidēji, nelieli jaunie kartupeļi
  • 1 sīpols
  • 1 ēd. k. olīveļļas
  • 2 ēd. k. sviesta
  • 2–3 ķiploka daiviņas
  • 1 litrs dārzeņu vai vistas buljona
  • 1 ēd. k. itāļu garšvielu maisījuma
  • sāls un pipari pēc garšas

Gatavošana

1. Kabačus nomazgā, nogriež galus, bet nemizo (ja vien mizā nav kāda bojājuma). Pārgriež gareniski uz pusēm, sašķēlē pusripiņās.

2. Kartupeļus nomazgā, sagriež kubiciņos.

3. Sīpolu un ķiploka daiviņas sīki sakapā. Zupas katlā ielej eļļu un izkausē sviestu, ber iekšā sakapātos sīpolus un uz vidējas uguns apcep caurspīdīgus. Tad pievieno ķiplokus un pusminūti apcep kopā.

4. Katlā pie saceptajiem sīpoliem un ķiplokiem ber kabaču pusripas un kartupeļu kubiņus, pieliek garšvielas, pārlej arī litru buljona. Uzvāra, noregulē nelielu karstumu un pavāra vēl apmēram 15 minūšu, līdz dārzeņi mīksti.

5. Zupu sablendē kopā ar sauju svaiga bazilika, izvēloties vēlamo konsistenci – ar dārzeņu gabaliņiem vai pavisam biezenī. Pagaršo, vai kā netrūkst, un servē! Iesaku pasniegt ar maizes grauzdiņiem, kurus pirms tam apgrauzdē sviestā uz pannas.

Var spēlēties ar krāsām – no tumšzaļajiem kabačiem sanāks zaļāka krāsa nekā no gaišajiem, savukārt no dzeltenajiem zupa būs "saulaināka".


Zemeņu limonāde ar citronu un variantiem

"Ar variantiem" nozīmē to, ka šo limonādi var pagatavot gan bezalkoholisku ar ūdeni, gan alkoholisku kā boli ar dzirkstošo vīnu vai pat ar nelielu degvīna piedevu – pēc gaumes un vēlēšanās!

15 minūšu/nekā grūta/1 limonādes krūze

Sastāvdaļa

  • 500 g zemeņu (gatavas)
  • apmēram 100 g cukura (vai vairāk, pēc garšas)
  • sula no 3–4 vidējiem citroniem
  • auksts ūdens (var negāzētu, var gāzētu)
  • ledus (pusmaisiņš derētu)
  • zemeņu pusītes un citrona daiviņas dekoram

Gatavošana

1. Zemenes notīra, noskalo, ja nepieciešams, un ber blendera traukā. Pievieno cukuru un mazliet ūdens, lai labāk blendējas. Sablendē viendabīgā masā.

2. Izspiež no citroniem sulu. Ņem smalku sietu, caur to izkāš citronu sulu un arī zemeņu masu.

3. Izkāstos šķidrumus lej limonādes krūzē vai pudelē un atlikušo tilpumu piepilda ar aukstu ūdeni. Ūdeni pievieno pamazām, nogaršojot rezultātu, lai nesanāk pārāk ūdeņains.

4. Pievieno ledu un, ja vēlas, arī zemeņu pusītes un citrona daiviņas. Ceļ galdā un bauda vasaru!

Ūdens vietā alkoholiskajā versijā var lietot dzirkstošo vīnu vai arī degvīnu un ūdeni – uz limonādes krūzi var sākt ar 150 ml stiprā dzēriena, tad skatīties, vai pietiek vai vajag vēl.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Jau nobrieduši

Kopš Ukrainas kara sākuma Lāčplēša dienu un valsts svētkus atzīmēju savādāk. Ne tikai domas, arī sajūtas ir gluži citas. It kā pēkšņi mēs kā valsts būtu pieauguši. Un pēdējā laikā ko līdzīgu no apkār...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata