Salāti ar zaļajiem zirnīšiem, bekonu un sieru
Vienlaikus svaigi un sātīgi salātiņi ar kraukšķīgi garšīgu struktūru – ideāli gan vieni paši, gan ar sviestmaizēm, gan brokastīs, gan launagā. Pēc vēlēšanās var papildināt vēl ar kādu dārza velti, piemēram, ķirštomātiņiem, gurķiem vai kabačiem.
20 minušu/6-8 porcijas/pavisam viegli
Sastāvdaļas
- 400 g saldētu zaļo zirnīšu
- 6 šķēles bekona
- 1 mazs sarkanais sīpols
- 40 g Čedaras siera
- sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas (ar sāli uzmanīgi, jo siers un bekons jau ir gana sāļi)
- 3 ēd. k. mīļākās majonēzes (var daļu aizstāt ar skābo krējumu)
- pēc vēlēšanās – mazliet saldās vai kūpinātās paprikas pulvera, var arī ķiploku pulveri
Gatavošana
1. Saldētos zirnīšus atkausē un blanšē ar verdošu ūdeni. Nokāš un ber salātu bļodā.
2. Bekona šķēles pannā apcep kraukšķīgas, izliek uz virtuves papīra dvieļiem, lai nosusinātu liekos taukus. Pēc tam sīki sagriež.
3. Sīki sakapā sīpoliņu un pievieno salātiem. Sieru sarīvē un arī iemaisa salātos.
4. Pievieno salātiem majonēzi un garšvielas pēc vēlēšanās. Samaisa un pasniedz galdā!
Var izmantot arī svaigus zirnīšus, bet tos tik un tā ieteicams blanšēt. Arī konservētos var, taču tad salātiem būs citāda garša un struktūra.
Grauzdiņi ar kazas sieru un grilētām paprikām
Lauku dārzā paši secinājām, ka šīs ir garšīgas, sātīgas maizītes piekusušiem dārzniekiem launagā – uzkosts būs gana labi, bet smaguma sajūtas nebūs, varēs vēl padarboties. Ciedru riekstus var aizstāt ar citiem riekstiem, tomēr nerekomendēju – īpašā garšas nots lieliski saskan ar citām sastāvdaļām!
20 minūšu/cik ēdēju, tik grauzdiņu/nekā grūta
Sastāvdaļas
- dažādu krāsu paprikas (man bija mini papriku miksiņš – kopā astoņas)
- šļuciņa olīveļļas (apmēram 2 ēd. k.)
- sāls un pipari pēc garšas
- mīļākās maizes šķēles
- 1–2 ķiploka daiviņas, ja vēlas
- mīkstais kazas siers
- sauja ciedru riekstu
Gatavošana
1. Paprikas pārgriež gareniski uz pusēm (ja lielas, tad sagriež vēl strēmelēs ap 2–3 cm platās), iztīra sēklas, izgriež zaļos kātu galus. Ber bļodā, pārlej olīveļļu, pārkaisa sāli un svaigi maltus melnos piparus. Ar rokām visu apmaisa un atstāj uz pāris minūtēm savilkties.
2. Maizes šķēles viegli pārsmērē ar eļļu vai sviestu, pēc vēlēšanās ieziež ar spiednē izspiestu ķiplociņu un iešauj 200 grādos sakarsētā krāsnī uz pāris minūtēm, līdz apcepas zeltainas un kraukšķīgas.
3. Tikmēr pannā vai uz grila apcep papriku pusītes (vai strēmelītes, ja izmanto lielās paprikas), līdz tās kļūst mīkstākas un apbrūnē. Citā sausā pannā apbrūnina ciedru riekstus, līdz tie sāk zeltoties un smaržot.
4. Uz grauzdētajām maizītēm smērē mīksto kazas sieru (var iepriekš samaisīt ar spiednē izspiestu ķiploka daivu), liek virsū grilētās / ceptās paprikas, pārkaisa ar apgrauzdētajiem ciedru riekstiem. Dekoram un garšai labi piestāvēs svaigs baziliks!
Kazas siera vietā der arī citi mīkstie sieri, piemēram, kāds krēmsiers, fetas siers, rikota u.c. - pēc garšas kārpiņu vēlmēm!