Kraukšķīga aukstā zupa ar paniņām
Lai arī laikapstākļus svētkos nesola ļoti saulainus un karstus, auksta, kraukšķīga un mazliet pikanta zupa ir tieši tas, kas var iedot jaunu sparu jāņot tālāk. Droši dubultojiet sastāvdaļas un cienājiet arī draugus!
Pagatavošanas laiks: 20 minūšu
Sarežģītības pakāpe: viegli un mierīgā garā
Daudzums: 2 porcijas
Sastāvdaļas
- 6 redīsi
- 1 neliels garais gurķis (vai 2 lauku gurķīši)
- 4 plānas doktordesas šķēlītes
- 2 cieti vārītas olas
- 1 tējk. Dižonas sinepju (vai pēc garšas)
- ap 200 ml paniņu
- 50 ml vai vairāk (pēc vajadzības) gāzēta minerālūdens
- šļuciņa halapenjo piparu marinādes (ja gribas asumiņu)
- sāls, svaigi malti baltie pipari pēc garšas
Gatavošana
1. Redīsus un gurķus sagriež šķēlītēs un tās savukārt akurātos stienīšos. Jā, tas ir čakars, bet, ja nav jāgatavo lielam ēdēju pulkam, nekas grūts.
2. Doktordesas šķēles pārgriež uz pusēm un arī sagriež strēmelītēs. Vārītās olas smalki sakapā.
3. Visu ber bļodā, pievieno sinepes, pielej paniņas, samaisa un tad lej minerālūdeni pēc vajadzības. Minerālūdens mazliet uzgāzēs zupu un arī to pašķidrinās.
4. Ja vēlas, piešauj aso piparu marinādi, pieber sāli un piparus pēc garšas.
Zemeņu zupa ar saldējumu
Nekā sarežģīta, bet ļoti vasarīgi un garšīgi! Iesaku izmantot saldētas ogas, tad šī deserta zupa būs spirdzinoša uzreiz, nebūs jāatvēsina ledusskapī. Var, protams, gatavot arī no svaigām zemenēm vai, ja ir pieejams tāds dārgums, pat no meža zemenītēm
Pagatavošanas laiks: 15 minūšu
Sarežģītības pakāpe: patīkami un ātri
Daudzums: 1-2 porcijas
Sastāvdaļas
- 250 g saldētu zemeņu
- 250 ml svaigi spiestas apelsīnu sulas
- sula no ½ citrona
- 1 ēd. k. pūdercukura
- putukrējums pasniegšanai
- rīvēta citrona miziņa un svaigas piparmētras dekoram
Gatavošana
1. Zemenes mazliet atkausē (ja vien nav superblenderis, kas blendē pavisam sasalušas ogas), liek blendējamā traukā.
2. Pievieno svaigi spiestu apelsīnu sulu, citrona sulu un pūdercukuru.
3. Sablendē un pēc vajadzības vēl pieregulē garšu uz saldo vai skābo pusi.
4. Pasniedz ar putukrējumu, pārrīvētu citrona miziņu un svaigām zemenēm.