Man agrāk bija un varbūt pat joprojām ir sajūta, ka tādas latviešu virtuves nemaz nav. Bija kaut kas no krievu, kaut kas no vācu, un mūsdienās jau vispār viss ir sajaucies vienā lielā putrā kā Edgara Liepiņa dziedātajā dziesmā par ķiļķēnu un klimpu. Bet, padzīvojot tālāk un ilgāk prom no mājām, man ir atklājušies tādi produkti, ko mājās ēdu teju katru dienu, bet šeit pat gribēdams nevaru dabūt. Tos arī iekļaušu savās māju sajūtas receptēs. Viens, kas man liekas ļoti vērtīgs, ir mūsu biezpiens. Vēl man trūkst svaigu jūras zivju. Slovākijā tās var dabūt – labākajā gadījumā – saldētas, bet tas man neder, jo es zinu, kā garšo nupat no jūras izvilkta bute, menca un arī necilā reņģe. Dārgie draugi, novērtējiet to!
Bute dārzeņos
Man ļoti garšo zivis kopš bērnības un dažādos veidos. Butes man saistās ar vasarām pie jūras Liepājā. Peldējāmies vairākas reizes dienā un bijām iemanījušies butes noķert, nirstot un vienkārši uzdurot tās uz uzspicētiem iesmiem. Pēc tam cepām, ja saķērām daudz – arī kaltējām. Jau tad sapratu, ka garšīga zivs ir tikai ļoti svaiga zivs.
30 minūšu / 2 porcijas / elementāri
Vajadzēs:
- 2 svaigas butes
- sāli, svaigi maltus melnos piparus
- 10 mazo tomātiņu
- 1 nelielu kabaci
- dažas olīvas
- 1 sīpolu
- olīveļļu
- baltvīnu
Gatavošana:
1. Butes nomazgā un iztīra – tas ir pavisam viegli, jo tām nekā daudz tur iekšā nav. Mazliet apsāla un sapiparo.
2. Mazos tomātiņus noskalo un kopā ar ripiņās sagrieztiem kabača un sīpola gredzeniem mazliet aprauj uz karstas pannas. Var to nedarīt un visu cept kopā krāsnī, taču šādi man patīk labāk.
3. Kārto visu cepamformā – apakšā apcepto dārzeņu gultiņu, pieliek arī olīvas, pāri liek buti, pārslaka visu ar olīveļļu un pielej pāris karošu sausa baltvīna.
4. Liek iekšā līdz 200 grādiem sakarsētā krāsnī un cep 20 minūtes, kamēr butes smuki apbrūnē. Tas arī viss. Galvenais ir nepārspīlēt ar dažādām garšvielām.
Biezpiena vēsais ar plūmju mērci
Es vispār nelietoju cukuru tīrā veidā, man tas nav vajadzīgs. Arī saldie man patīk tādi, kas ir saldi no dabas. Šim desertam pietiekamu saldumu sniedz lieliskā plūmju mērce un, protams, medus. Jāpiebilst gan, ka plūmes mērcē ir tikai tāpēc, ka tām pašlaik sezona, – mērci var taisīt no jebkurām ogām vai augļiem.
10 minūšu sagatavošana + 2 stundas ledusskapī / 2 porcijas / viegli
Vajadzēs:
- 150 g biezpiena
- 150 g grieķu jogurta
- 6 lielās plūmes
- 40 g baltvīna un nedaudz ābolu
- sulas
- kanēli, medu, riekstus...
Gatavošana
1. Biezpienu nelielā katliņā saputo ar grieķu jogurtu, kamēr masa kļūst viendabīga.
2. Siera masu pasilda un pilda nelielos trauciņos. Mazliet atdzesē un liek uz 2–3 stundām saldētavā.
3. Mērcei plūmju pusītes liek nelielā katliņā, pārlej pāris ēdamkarošu sulas un karsē, kamēr plūmes mīkstas. Tad pārlej baltvīnu un maisot pasilda, līdz izveidojas karamelizēta mērcīte.
4. Atdzesētam saldajam pārpilina medu un pa virsu uzlej silto plūmju mērci. Virsū pārber kapātus riekstus, kanēli utt.
iesaka izmēģināt receptes kopā ar atbilstošāko vīnu:
DAOS CHARDONNAY & TRAMINER
Sauss baltvīns skaisti zeltainā tonī, darināts no īpaši izvēlētām vīnogām, ar maigu medus, balto ziedu aromātu un zaļo augļu svaigumu.
Garša ir lieliski sabalansēta, raksturīgas atsvaidzinošas zaļo ābolu, greipfrūtu notis.
Lieliski saderēs ar dažādiem salātiem, nelielām uzkodām, jūras veltēm, zivīm, svaigajiem sieriem.
Iesakām šo vīnu nobaudīt ar Buti dārzeņos.
DAOS CABERNET SAUVIGNON
Pussalds sarkanvīns ar elegantu sarkano ogu aromāta buķeti. Garšā jūtamas upenes, ķirši un plūmes.
Baudīt kā aperitīvu vai pie vieglām uzkodām, sieriem, picām, vistas gaļas ēdieniem, kā arī desertiem.
Iesakām šo vīnu nobaudīt ar desertu - Plūmju sapnis.
ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME, TĀ PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.