Aukstā gurķu zupa ar kūpināta laša tartaru
Silta laika spirdzinošā maltīte numur viens noteikti ir aukstā zupa. Te recepte tiem, kuri tradicionālo biešu zupu tā ne visai mīl, bet auksto zupu tomēr prasās. Gurķi un dilles ar auksti kūpinātu lasi rada lielisku garšas buķeti!
Apmēram 1 stunda ar visu dzesēšanu/viegli/4 porcijas
Sastāvdaļas
- 2 garie gurķi (ap 800 g)
- 500 ml dārzeņu buljona
- 150 ml paniņu
- 200 g turku (vai grieķu) jogurta
- 1 ēd. k. olīveļļas
- 2 pētersīļu zariņi
- 4 vai vairāk diļļu zariņi
- 1 ēd. k. sakapātas svaigas piparmētras
- ½ tējk. sāls
- svaigi malti baltie pipari
- 1 ķiploka daiviņa (ja vēlas)
Tartaram
- 250 g auksti kūpinātas laša filejas
- 80 g svaiga gurķa
- 1 ēd. k. diļļu (sakapātas)
- sula no ½ citrona un arī norīvēta dzeltenā miziņa
- 1 ēd. k. skābā un saldā krējuma maisījuma (1:1)
- sāls pēc garša
Gatavošana
1. Gurķus nomizo un maliņā atliek apmēram 5 cm garu gabaliņu gurķa tartaram. Pētersīļu un diļļu zariņus rupji sakapā. Ja vēlas pievienot zupai ķiploku, sakapā arī ķiploka daiviņu.
2. Visu liek blenderī, arī sakapātās piparmētras, pielej dārzeņu buljonu (tam jābūt iepriekš uzvārītam un atdzesētam), pievieno paniņas, jogurtu, karoti olīveļļas, sāli un baltos piparus un apmēram vienu līdz divas minūtes blendē. Ieliek ledusskapī, lai labi atdzesējas, – labāk uz stundu.
3. Tikmēr gatavo tartaru. Laša fileju sagriež mazos gabaliņos, tāpat arī malā atlikto gurķa gabaliņu. Abus samaisa kopā. Pievieno norīvēto citrona miziņu un sulu no puses citrona. Pieliek arī skābo un saldo krējumu (kopā vienu ēdamkaroti) un visu samaisa. Tad sadala tartaru četrās porcijās – vislabāk mazās bļodiņās, kuras pirms tam mazliet ieziež ar olīveļļu (tad būs viegli izlikt tartaru formīgā izskatā zupā) un arī ieliek ledusskapī atdzesēties.
4. Atdzesēto tartaru pa porcijām liek lēzenos šķīvjos, apkārt lej gurķu zupu. Pasniedz ar kraukšķīgu maizīti.
Tartaram var izmantot arī citu garšīgu, auksti kūpinātu zivtiņu.
Tako ar ceptu balto zivi un salātiem
Tradicionāli ierastāki ir tako ar cūkgaļu, liellopu vai vistas gaļu, bet vasarīgam laikam labi piestāv arī viegli apcepta, iepriekš pikanti iemarinēta zivs fileja. Droši var gatavot dažādas zivis – man bija atdzesēta pangasija, bet lieliski der arī tilapija un citas līdzīgas.
Pusstunda + zivs marinēšanas laiks/2 porcijas/viegli
Sastāvdaļas
- 1 pangasijas fileja
- 2 kukurūzas tortiljas
Zivs marinādei
- 50 ml olīveļļas
- ½ tējk. malta kumīna
- ½ tējk. ķiploku pulvera
- ¼ tējk. čipotles (chipotle) čili pulvera
- (vai parastā čili)
- sula no ½ laima
Salātiem
- 1 krietna sauja salātu maisījuma
- (ledussalāts, rapunceļi u. c.)
- 2–3 ēd. k. konservētas saldās kukurūzas
- zaļie lociņi
- mazliet laima sulas
- šļuciņa olīveļļas
- sāls un pipari pēc garšas
Mērcītei
- skābais krējums,
- garšvielas pēc vēlēšanās – sāls, pipari, čipotles čili mērce vai cita asāka mērcīte, piemēram, Sriracha
Gatavošana
1. Samaisa visas marinādes sastāvdaļas bļodā. Zivi sagriež divās daļās vai gabaliņos (kā vēlas), ieber marinādes bļodā un kārtīgi apmaisa. Bļodu pārsedz un liek ledusskapī savilkties vismaz uz pusstundu, bet ne ilgāk kā divas stundas.
2. Tikmēr sagatavo salātus. Salātu maisījumam pieber saldo kukurūzu, eļļu, laima sulu, sāli un piparus, visu viegli samaisa.
3. Kad zivs iemarinējusies, to apcep no abām pusēm uz pannas, bet nepārcep, citādi tā kļūs pārāk sausa. Noliek maliņā.
4. Uz sausas, tīras pannas no abām pusēm bez taukvielām apcep tortiljas, līdz tajās parādās apetītlīgi, zeltaini brūni aplīši.
5. Gatavo tako – uz apceptajām tortiljām liek salātu maisījumu, pa virsu zivs gabaliņus. Pasniedz ar mērcīti (skābo krējumu samaisa ar garšvielām) un laima daiviņām.
Labāk pirkt atdzesētu zivs fileju, nevis saldētu – ja nu vienīgi ir skaidri zināms, ka konkrētā zivs atkūstot nekļūs pārāk ūdeņaina.