Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Valdība piešķir 353 657 eiro koksngraužu postījumu seku novēršanai Jēkaba katedrālē

Ministru kabinets 25. oktobra sēdē lēma piešķirt 353 657 eiro no valsts budžeta programmas līdzekļi neparedzētiem gadījumiem, lai Rīgas Metropolijas Romas katoļu kūrija atbilstoši Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes saskaņotajam risinājumam varētu veikt steidzami nepieciešamus darbus pēc koksngraužu apkarošanas pasākumiem Rīgas Svētā Jēkaba Romas katoļu katedrālē, informēja Kultūras ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale.

Restaurācijas darbu ietvaros 2020. gadā uzsākti katedrāles inženierkomunikāciju pārbūves un iekštelpu restaurācijas darbi, veicot ziemeļu joma grīdu nomaiņu, iekšējo inženiertīklu izbūvi un iekšējās apdares darbus, kuru laikā altārtelpā un draudzes telpā atklāti plaši koksngraužu bojājumi, t.sk. lielākajā daļā apsekoto vietu bija redzamas arī aktīvas ķirmju darbības pazīmes.

Ķirmju bojājumi nodara ne tikai vizuālu kaitējumu, bet arī sagrauj materiāla struktūru, apdraudot koka konstrukcijas katedrālē. Ņemot vērā koksngraužu straujo izplatīšanos gan interjera priekšmetos, daudzi no kuriem ir unikāli kultūrvēsturiski artefakti, gan sienu un kolonnu apšuvumos katedrāles telpās, novēršot koksnes neatgriezenisku bojāeju, atbilstoši Koksnes bionoārdīšanās un aizsardzības laboratorijas ekspertīzes slēdzienam Rīgas Metropolijas Romas katoļu kūrija veikusi koksngraužu apkarošanas pasākumus, arī apstrādi ar gāzi.

Atbilstoši Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes saskaņotajiem risinājumiem plānots veikt katedrāles altārtelpas un vidusjoma iekštelpu apdares un grīdu labošana, grīdu nomaiņa, iekšējo inženierkomunikāciju izbūvi, kā arī atsevišķu elementu restaurācijas darbus.

Rīgas Metropolijas Romas katoļu kūrija 2022. gada jūnijā un atkārtoti 2022. gada oktobrī ir aptaujājusi ieinteresētos pretendentus un saņēmusi piedāvājumus no SIA Eltex un SIA Būvtēlnieks, kas atbilst cenu aptaujas tehniskajai specifikācijai un prasībām. Cenu aptauja veikta arī būvuzraudzības darbiem, izvēloties restaurācijas darbu būvuzraugu Agri Ķuzi un būvuzrauga palīgu Aleksandru Manakovu. Autoruzraudzību nodrošinās būvprojekta izstrādātājs – SIA Arhitektoniskās Izpētes grupa. Arheoloģisko uzraudzību atbilstoši pēc cenu aptaujas noslēgtajam līgumam un 2021. gada 22. novembra Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes izsniegtajai atļaujai turpinās veikt arheologs Artūrs Tomsons. Darbu uzraudzību atbilstoši kompetencei veiks Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde.

Rīgas Svētā Jēkaba Romas katoļu katedrāle ar ēku kompleksu ir nozīmīgs valsts nozīmes arhitektūras piemineklis kā romānikas laika celtne ar gotikas stila iezīmēm (ieviestas Katedrāles pārbūves posmos kopš celšanas 1225. gadā) un ir būtiska Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) Pasaules kultūras mantojuma sarakstā iekļautā Rīgas vēsturiskā centra arhitektoniska dominante un nozīmīgs tūrisma objekts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja