Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Stīpnieka lielais fotolauks. Mūžībā devies fotogrāfs Laimonis Stīpnieks

Mūžībā devies fotogrāfs Laimonis Stīpnieks (1936– 2023), kura viens no galvenajiem lauciņiem bija teātra foto, informē LKA Eduarda Smiļģa Teātra muzejā.

"Esam pateicīgi fotogrāfam par vienu no pēdējo gadu apjomīgākajiem dāvinājumiem, ko veido vērtīgas un maz eksemplāros atrodamas fotogrāfijas: dažādu teātra personību, izrāžu un notikumu fiksācijas," teikts muzeja paziņojumā.

"Arvien pedantisks, savākts un darbīgs cilvēks, uz kuru var paļauties, – Laimonis Stīpnieks. Pēc profesijas arhitekts, līdz kaula smadzenēm saindēts ar žurnālistiku, žurnāla Māksla ilggadējs līdzstrādnieks. Uz saviem fotonoslēpumiem nesēž kā suns uz siena kaudzes, māca fotomākslu Valsts Mākslas akadēmijā. Aktīvi iejaucas Latvijas teātru dzīvē gan kā cienītājs, gan kā savā nozarē līdzi darītājs. Jau gadus desmit, ietiepīgi subjektīvi skatīdamies caur objektīvu, apstaigā Latvijas laukus, kas kļuvuši par Stīpnieka lielo fotolauku," šajos režisores Māras Ķimeles 1978. gadā žurnālam Māksla sacītajos vārdos ir jāpamaina tikai daži vārdi: jāpievieno vēl dažas desmitgades un skumjā pagātnes forma – bija...

Laimonis Stīpnieks dzimis 1936. gadā. No 1965. līdz 1990. gadam darbojies ar arhitektūras fotogrāfiju projektēšanas, izstāžu un izdevniecības jomā. Kopš 1969. gada bija Latvijas Arhitektu savienības biedrs. No 1974. līdz 2000. gadam strādājis teātra fotogrāfijas jomā, tostarp iesaistījies arī izrāžu vizuāli scēniskajā risinājumā. No 1970. līdz 2000. gadam nodarbojas ar mākslas darbu fotogrāfisko aprūpi, arī gleznu restaurācijas jomā. No 1970. līdz 1980. gadam izkopis pareizatveides fotoiekārtu un piederumu konstruēšanu un praktisko izveidi. No 1970. gada fotografēja portretfotogrāfijas. Septiņdesmitajos gados aizrāvies arī ar dabas formu estētiku ORWO (austrumvācu zīmols) krāsu diapozitīvos. No 1970. līdz 2000. gadam iemūžinājis un apkopojis Vidzemes jūrmalas (Kurmrags– Ežurga–Mantiņi) skatus dažādos gadalaikos. No 1970. līdz 1990. gadam darbojies ar grafiski ornamentālu un/vai multiplicēti uzslāņotu autorfotogrāfiju, arī aktu fotogrāfijas jomā. No 2006. gada pētījis digitālās fotogrāfijas iespējas pilsētvidē un tuvas sniedzamības apkaimē.

2016. gada augustā Rīgas Centrālajā bibliotēkā bija skatāma Laimoņa Stīpnieka foto izstāde Darbdienas un svētvakari.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja