Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Sociālās solidaritātes tēma. Akcija Gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens atgriežas reālajā dzīvē

Gada vārds ir kļuvis pilngadīgs. Tā paziņošana notiek jau 18. reizi – ar šādiem vārdiem akcijas Gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens laureātu izziņošanas preses konferenci vakar atklāja viens no žūrijas locekļiem – laikraksta Diena žurnālists un publicists Egīls Zirnis.

Datortermini atkāpjas

"Latviešu valodas lietotāji ir atgriezušies reālajā dzīvē. Iepriekšējos gados līdz 2020. gadam iesūtītie gada vārdi, nevārdi, spārnotie teicieni un savārstījumi lielākoties bija saistīti ar datorterminu tulkošanu. 2020. gadā vairums iesūtīto vārdu skar mūsu reālo dzīvi, nevis virtuālo pasauli," secina Egīls Zirnis. Viņa ierosinājums – aktualizēt arī vecos izteicienus, piemēram, jau pagājušajā gadsimtā radušos "vīrusi un sievusi", "aktualizējot, kam vēl bez tēva pienākas tēva pabalsts".

Šogad rīkotāju deleģētajā žūrijā kopā ar Egīlu Zirni strādāja literatūrfilozofe un tulkotāja Ieva Kolmane (Latvijas Rakstnieku savienība), filoloģe un Latvijas Avīzes kultūras žurnāliste Linda Kusiņa-Šulce, literārais redaktors, tulkotājs un terminologs Aldis Lauzis, tulkotājs un RLB Latviešu valodas attīstības kopas vadītājs Uģis Nastevičs, sociolingviste, Latvijas Okupācijas muzeja vadošā pētniece Vineta Poriņa, komunikācijas praktiķis Pēteris Pūrītis, literatūrzinātniece, Rīgas Franču liceja latviešu valodas un literatūras skolotāja Lita Silova, valodnieks, LU profesors un LZA akadēmiķis Andrejs Veisbergs.

 

Esam vienā situācijā

Starp 2020. gada spārnoto teicienu finālistiem bija premjerministra Krišjāņa Kariņa novembra nogales frāze "Draugi, nav labi!" un jūnijā paustā atziņa, ka "Divi metri nekur nepazudīs". Valsts prezidenta dzīvesbiedres Andras Levites aprīļa sākuma uzrunā izskanējusī doma: "Pašlaik mēs visi atrodamies vienā laivā, bet dažiem ir jāairē." Feisbukā tulkotājas Evijas Lipartes uzietā frāze: "Aitai plāns B (ir) vienmēr." Savukārt martā izskanējušais Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta aicinājums – "Mēs paliekam darbā jūsu dēļ. Jūs palieciet mājās mūsu dēļ!" – ieguvis 2020. gada spārnotā teiciena godu.

Rīgas Latviešu biedrības valdes izraudzītais 2020. gada spārnotais teiciens savukārt ir "Draugi, nav labi!".

"No pieciem gada spārnotajiem teicieniem, kurus izvēlējās žūrija, zīmīgi ir tas, ka raksturīga ir sociālās solidaritātes tēma. Nav iesūtīti tik daudz atsevišķu politiķu izteikumi, lai gan arī tie, protams, ir sastopami. Vienojošā tēma ir tā, ka mēs visi atrodamies vienā situācijā," saka sociāllingviste, Latvijas Okupācijas muzeja vadošā pētniece Vineta Poriņa. Skatoties uz pieciem fināla teicieniem kopumā, žūrijas pārstāve ieraudzījusi veidojamies pat kopēju stāstu.

 

Nepievilcīgie vārdi

"Diezgan ilgi esmu brīnījusies par šo šķiru, jo tā ir pretrunīga un jocīga, tāpēc ka vārds dzīvo tik ilgi, kamēr tas tiek lietots un atkārtots un iet no mutes mutē," konkursa nomināciju Gada nevārds raksturo literatūrfilozofe un tulkotāja Ieva Kolmane, uzdodot retorisku jautājumu: "Ko tad mums darīt ar tiem vārdiem, kas mums šķiet nepievilcīgi?" Viņasprāt, pats jēdziens "slikts vārds" jau ir apšaubāms, jo vārds pastāv valodas telpā, kamēr tas ir vajadzīgs.

Par 2020. gada nevārda finālistiem bija atzīti: "ekrānšāviņš", ko vēlams aizstāt ar vārdu "ekrānuzņēmums"; "podkāsts", kā vietā, lai izvairītos no neērtībām, "o" izrunājot kā divskani, labāk lietot vārdu "raidieraksts"; "mājsaimniecība" ar pamatnozīmi – saimniecības (privātai, arī individuālai, ģimenes lauksaimnieciskajai ražošanai paredzēta zemes platība līdz ar attiecīgajām celtnēm, inventāru, lauksaimniecības dzīvniekiem) darbu kopums vai personiskā dzīvojamā māja, dzīvoklis, ar tiem saistītais priekšmetu un darbu kopums – nepareizi lietota vārda "saime" vai jaunvārda "mājsaime" (kopums, ko veido cilvēki un kam ir kāda kopēja pazīme, kopējas īpašības, piemēram, saista radniecība vai mājoklis) nozīmē. Par 2020. gada nevārdu kļuvis "vaibs", ko ieteicams aizstāt ar vārdiem "gaisotne" un "noskaņa". Ieva Kolmane uzskata, ka par to, vai "gaisotne" un "noskaņa" pilnībā pārklāj "vaiba" nozīmi, var pastrīdēties. Viņasprāt, "nervs" būtu pat precīzāk.

2020. gada vārda finālā bija izvirzījušies: "mājsēde", "kovidioti", "burbulis" ar jaunu nozīmi – tuvējais informācijas un cilvēku saskarsmes loks (infekcijas ierobežošanas nolūkā) un par 2020. gada vārdu atzītais "sejauts" – neveiklā "mutes un deguna aizsega" vietā.

Gada savārstījums šogad netika nosaukts. Akcijas rīkotāji atgādina, ka zīmīgākos pamanītos vārdus un teicienus uz e-pasta adresi [email protected] var iesūtīt visu gadu. 

 

2020. gada īpašie vārdi:

Gada vārds – sejauts
Gada nevārds – vaibs – gaisotne, noskaņa
Gada spārnotais izteiciens – Mēs paliekam darbā jūsu dēļ. Jūs palieciet mājās mūsu dēļ!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja