Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Šī gada Dizaina pastaigas tēma - dizains un vēsture

Ceturtdien, 20. oktobrī, norisināsies Dizaina pastaiga – ikgadējs notikums, kas vienas dienas garumā sniedz iespēju auditorijai ielūkoties dizaina aizkulisēs. Saglabājot pamatvērtības, pastaigas tēma un formāts katru gadu tiek pielāgots, lai skartu kādu nozares un sabiedrības aktualitāti. Šī gada pastaigas galvenā tēma ir dizains un vēsture, bet centrālais pieturpunkts – Latvijas Okupācijas muzeja (LOM) jaunatklātā ekspozīcija, Latviešu strēlnieku laukumā 1.

Netālu esošā kara notikumu ēnā, trešā SEGD Riga Chapter organizētā Dizaina pastaiga veltīta dizaina un vēstures attiecībām, kuru īpaši spilgti izceļ pasākuma norises vieta – Latvijas Okupācijas muzejs. Pasākumā tiks piedāvātas astoņas dizaina pastaigas jaunatklātajā ekspozīcijā Ceļš uz gaismu ar dizaina biroja H2E komandu – ekspozīcijas dizaina veidotājiem, kuri katrs no sava profesionālā un personīgā skatupunkta iepazīstinās ar dažādiem ekspozīcijas aspektiem. Dienas noslēgumā norisināsies diskusija, kur vadīs dramaturgs Lauris Gundars un kuras centrā jebkuras vēstures ekspozīcijas pamata problēma – pierādīt apmeklētājam, ka stāstījums attiecas arī uz viņa paša dzīvi, nezaudējot vēstures faktu kopumu. Kā radīt efektīvu saikni ekspozīcija–apmeklētājs nozīmē arī veidot "dzīvu muzeju". Jeb tādu, kurp jāiet ne vien pagātnes, bet arī nākotnes vārdā.

"Šovasar starptautiskajā SEGD konferencē ASV dalījāmies savā dizainera pieredzē darbā ar vēstures komunikāciju, veidojot Latvijas Okupācijas muzeja ekspozīciju. Pasaules profesionāļu saņemtā reakcija un diskusijas pēc uzstāšanās pierādīja, ka šai tēmai ir globāla aktualitāte, bet par to praktiski nav runāts vietējā mērogā. Dizains ir spēcīgs komunikācijas instruments, kas uzliek lielu atbildību dizaineriem vēstures faktus nodot gan izprotami, gan emocionāli. Šodienas situācijā mums jāspēj dizaina valoda izmantot vēl skaidrāk un mērķtiecīgāk - tam arī būs veltīta šī gada Dizaina pastaiga," – pauž dizaina studijas H2E vadošā dizainere, Dizaina pastaigas organizatore Ingūna Elere.

Šī gada Dizaina pastaiga vēlas uzrunāt gan dizaina profesionāļus un jomas interesentus, gan ikvienu iedzīvotāju, kas vēlas iepazīties ar Latvijas Okupācijas muzeja jauno ekspozīciju vai atklāt to no cita – dizaineru skatu punkta. Tā būs iespēja ielūkoties ekspozīcijas izveides darba procesā, dzirdēt stāstus, kas ikdienā paliek aizkadrā.

Reģistrācija Dizaina pastaigai:

https://www.eventbrite.co.uk/e/dizaina-pastaiga-dizains-un-vesture-tickets-427222783847

Dalība Dizaina pastaigā pret ziedojumiem Latvijas Okupācijas muzejam. Ziedojumus iespējams veikt uz vietas muzejā. Dizaina pastaigu organizē SEGD Riga Chapter un dizaina birojs H2E. Projekts īstenots ar Rīga domes, LOM un H2E atbalstu.

 

Dizaina pastaigas programma

10.00–11.00 dizaina pastaiga Dizaina koncepcija ar dizaineri Ingūnu Eleri

Izpēte-vīzija-koncepcija-projekts. Ko vēlamies pateikt un kā to pateikt vizuālā valodā? Dizaina koncepcija kā abstrakta vīzija, kurai jākļūst redzamai. Dizainera loma un atbildība vēstures komunikācijā.

11.00–12.00 dizaina pastaiga Satura interpretācijas process ar mākslas vēsturnieci Baibu Grīnbergu

Sadarbība starp muzeju un dizaineriem satura atklāšanai ekspozīcijas veidolā. Informācijas iegūšana, strukturēšana, sagatavošana transformācijai dizainā.

12.00–13.00 dizaina pastaiga Telpa, tektonika, materialitāte ar dizaineru Ģirtu Arāju

Ekspozīcijas pamats, mugurkauls, sakņu sistēma - tehniski izaicinošs un īpaši atbildīgs posms. Process, izaicinājumi, ieiešana nepabeigtā telpā, pielāgošanās, precizējumi, slēptās komunikācijas.

12.30–13.30 dizaina pastaiga Grafikas stāsts ar dizaineri Lauru Lorenci

Satura transformācija vizuālā izteiksmē. Krāsa, forma, burtveidols, zīmējums un citi elementi kā satura interpretācijas rīki. Grafikas dizainers kā daļa no ekspozīcijas izveides komandas.

13.00–14.00 dizaina pastaiga Stāstīt bez vārdiem ar dizaineri Ievu Timoško

Grafikas dizains tuvplānā – tā iespējas un potenciāls ekspozīcijā. Valoda, ar kuras palīdzību nodot vēstījumus un provocēt emocijas. Grafikas koncepcija un tās elementu lietojums ekspozīcijā.

14.00–15.00 dizaina pastaiga Interjers un process ar dizaineru Mārtiņu Vītolu

Muzeja interjers un ekspozīcija kā savstarpēji līdzatkarīgi/neatdalāmi elementi. Muzeja vestibila interjera izveides process kā stratēģisks ekspozīcijas sākumpunkts. Varianti, variācijas. Procesa stāsta turpinājums ekspozīcijā.

15.00–16.00 dizaina pastaiga Gaismas ceļš ar dramaturgu Lauri Gundaru

Kāds dramaturgs reiz teica: "Muļķības! Ekspozīcijās nav nekā no dramaturģijas: tur valda statiskas kompozīcijas likumsakarības." Pastaigas vadītājs – Lauris Gundars vēlas strīdēties. Un pierādīt pretējo. Tostarp nāksies runāt par to, kāpēc par to vispār jārunā, un nerunāt nevar.

16.00–17.00 dizaina pastaiga Pieredzes dizains ar dizaineru Holgeru Eleru

Datus un faktus pārvērst stāstos, stāstus idejās, idejas pieredzē. Pieredzes dizaina loma ekspozīcijas dizaina izveidē.

17.00–19.00 diskusija Dizains un vēsture

Diskusiju vada dramaturgs Lauris Gundars,

Piedalās:

Kārlis Dambītis, Latvijas Okupācijas muzeja vēsturnieks

Sarmīte Kolāte, publiciste

Ivo Briedis, režisors/dramaturgs

Ingūna Elere, H2E dizainere

 

SEGD Riga Chapter 2020. gada sākumā izveidoja dizaina birojs H2E, atsaucoties uz starptautiskās bezpeļņas organizācijas SEGD uzaicinājumu. Tā mērķis ir veicināt Latvijas dizaina attīstību un atpazīstamību lokālā un starptautiskā līmenī. Viens no galvenajiem SEGD Riga Chapter uzdevumiem ir veidot pieredzes apmaiņas un izglītojošus pasākumus dizaina jomas profesionāļiem un interesentiem, un veicināt diskusiju par kvalitatīvu dizainu plašākā sabiedrībā, radot augstvērtīgu dizaina pieprasījumu.

SEGD visā pasaulē apvieno vairāk kā 2000 biedrus, kuru vidū ir arhitekti, grafikas dizaineri, interjera dizaineri, industriālie un digitālie dizaineri, zīmola un pieredzes veidotāji, ražotāji un mācībspēki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja