Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Rīgas Sv. Pētera baznīcā skatāma izstāde Ir Latvija. Ir Latvija brīva

Latvijas valsts simtgades pasākumu programmas noslēgumā, atzīmējot Latvijas valsts atzīšanas de iure simtgadi, kas gaidāma 2021. gada 26. janvārī, Rīgas Sv. Pētera baznīcas pārvalde sadarbībā ar Latvijas Nacionālo arhīvu piedāvā dokumentāro liecību izstādi Ir Latvija. Ir Latvija brīva, informēja izstādes rīkotāji.

Izstādē apskatāmie Latvijas Nacionālajā arhīvā uzkrātie dokumenti ir mūsu valsts tapšanas, neatkarīgas pastāvēšanas, Latvijas Republikas de iure statusa uzturēšanas (okupācijas gados), latviešu tautas Trešās Atmodas un valsts neatkarības atjaunošanas liecības.

Latvijas Republikas pasludināšana 1918. gada 18. novembrī notika sarežģītos iekšpolitiskos un starptautiskos apstākļos. Tikai 1921. gada 26. janvārī Antantes lielvalstis (Sabiedroto Augstākā padome: Lielbritānija, Francija, Japāna, Beļģija un Itālija) atzina Latvijas valsti de iure bez jebkādiem ierobežojumiem vai noteikumiem. Pavisam kopā Latviju pirmajā neatkarības periodā de iure atzina 42 valstis – vairākums tolaik pastāvošo pasaules valstu.

Gan valsts tapšana, gan tās neatkarības atjaunošana bija sarežģīts process, kas nebūtu bijis iespējams bez latviešu nācijas pašnoteikšanās tiesību īstenošanas, Latvijas iedzīvotāju gribas izveidot, aizstāvēt un attīstīt savu valsti, pēc ilgiem gadu desmitiem – atjaunot tās neatkarību. Baltijas valstu neatkarības atjaunošanas jautājuma uzturēšanai, kas ilga vairāk nekā 50 gadus, starptautiskajā politikā un diplomātijā un starptautiskajās tiesībās nebija precedenta. Svinot mūsu valsts simtgadi, mēs atzīmējam arī ar valsts neatkarības atjaunošanu saistīto notikumu trīsdesmitgades.

Izstādi papildina atsevišķi priekšmeti no Latvijas neatkarības kustības dalībnieka Jāņa Rožkalna ģimenes arhīva, kā arī fotogrāfijas no fotogrāfa Gunāra Janaiša, Andra Tenasa, Borisa Koļesņikova privātajiem arhīviem.

Izstādes eksponēšanu nodrošina Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Rīgas Sv. Pētera baznīcas pārvalde sadarbībā ar Latvijas Nacionālo arhīvu.

Izstāde apskatāma līdz  31. janvārim Rīgas Sv. Pētera baznīcā, Reformācijas laukumā 1.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja