Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Raušiem veltīti svētki Kurzemes lielciemā. Dundagā sestdien notiks tradicionālais Sklandraušu festivāls

Kad gan būs vēl labāks iemesls apciemot Ziemeļkurzemi, ja ne vasaras vidus sestdienā un svētkos, kas ceļ godā tradicionālu kurzemnieku našķi?! 23. jūlijā Dundagā norisināsies Sklandraušu festivāls, kas šī lielciema iedzīvotājiem un ciemiņiem visas dienas garumā piedāvās virkni pasākumu un kopā būšanas prieku.

Pirmais Dundagas Sklandraušu festivāls notika 2015. gadā, lai pievērstu uzmanību sklandraušu gatavošanas tradīcijai un tās pārmantošanai, kā arī lai atzīmētu sklandraušu iekļaušanu Eiropas Komisijas reģistra Garantēta tradicionāla īpatnība sarakstā. Sklandrausis ir sens kurzemnieku ēdiens, tā priekštecis ir vienkāršs ugunskura oglēs cepts neraudzētas rudzu mīklas rausis ar pildījumu. Uzlocītās rauša malas (‘žogs’, ‘sklanda’) kalpojušas par aizsargu, lai pildījums neiztecētu ugunī. Taču šī vienkāršā rauša vēsturiskā nozīme ir transformējusies, un kopš burkānu un kartupeļu ienākšanas Latvijā un straujas popularitātes iemantošanas sklandrauši ir saistīti ar svētkiem – gadskārtām un svinamajām dienām.

23. jūlijā Sklandraušu festivāla programmu aizsāks koncerts Lai tāpēc šodien torņi skan! plkst. 12.00 Dundagas ev. luteriskajā baznīcā. Atzīmējot mākslinieka Jaņa Rozentāla radītās baznīcas altārgleznas Lieldienu rīts 110. gadadienu, koncertā skanēs oriģināla mūzikas programma, ko gatavo ērģelniece Ilze Reine un soliste Jolanta Strikaite-Lapiņa. Būs dzirdami skaņdarbi, kas sumina Dundagu (Marģera Zariņa Kurzemes baroks) un pieskaras gleznas vēstījumam – augšāmcelšanās tēmai (Romualda Jermaka, Alfrēda Kalniņa, Ligitas Sneibes un Jāņa Lūsēna kompozīcijas), kā arī Raimonda Paula ērģeļdarbs Pie baznīcas, kas tapis, iedvesmojoties no Rozentāla gleznas No baznīcas. No plkst. 13.00 festivāls turpināsies Dundagas pils parka estrādē, Dundagas pilī un tās apkārtnē. Te notiks sklandraušu cepšanas demonstrējumi, sklandraušu tirgus, mākslas nodarbība bērniem Sklandraušu pasaciņa un sklandraušu sumināšana koncertā, kurā piedalīsies kapela Hāgenskalna muzikanti, Kolkas tautas nama koklētāju ansamblis, Dundagas Mākslas un mūzikas skolas audzēkņi, tautas deju kolektīvs Dun–dang un draugi. Īpaša uzmanība tiks veltīta arī lakatu kultūrai – pils pagalmā būs skatāma lakatu un to stāstu izstāde, varēs apmeklēt lakatu aušanas darbnīcu, un notiks lakatu audēju un lakatu stāstu stāstītāju godināšana. Pilī skatāmas mākslinieku Ievas Krūmiņas un Miķeļa Fišera izstādes, gaidāma Zīmējumu teātra izrāde, postfolkloras grupas Daba San koncerts u. c. norises. Festivālu noslēgs grupas Pērkons koncerts un grupas Tālbraucēji spēlēta zaļumballe.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja