Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pasaules diktāts latgaliešu rakstu valodā notiks 7. novembrī

7. novembrī notiks Ceturtais pasaules diktāts latgaliešu rakstu valodā. Tas skanēs Latvijas Radio 5 jauniešu raidījumā Pīci breinumi, kā arī multimediālā formātā būs pieejams Sabiedrisko mediju portālā lsm.lv, Latgalīšu kulturys ziņu portalā lakuga.lv un sociālajos tīklos. Šogad diktātā skanēs latgaliešu joki, un tos diktēs Latvijas Instagram zvaigzne Lauris Zalāns, informēja portāla lakuga.lv redaktore Vineta Vilcāne.

Ideja par diktātu latgaliešu valodā radās portāla lakuga.lv redaktorei Vinetai Vilcānei 2017. gadā, un šogad diktāts notiks jau ceturto reizi. Pasaules diktāta latgaliešu rakstu valodā mērķis ir aktualizēt latgaliešu valodas lietojumu un pievērst sabiedrības uzmanību rakstītprasmei latgaliski.

"Īpaši vēlamies aktualizēt rakstītprasmi gados jaunu cilvēku vidū, tāpēc šogad esam mainījuši diktāta formātu, padarot to atraktīvāku un jauniešiem interesantāku. Iepriekšējos gados tika lasīti latgaliešu autoru daiļdarbu fragmenti, savukārt šogad Ceturtajā pasaules diktātā latgaliešu rakstu valodā skanēs anekdotes. Humors ir neatņemama latgaliešu identitātes daļa, caur to var atklāt latgaliešu valodas bagātību un parādīt valodas skanējumu," saka latgaliešu portāla lakuga.lv redaktore Vineta Vilcāne.

Diktāts skanēs 7. novembrī plkst. 16 jauniešu raidījumā Pīci breinumi visās Latvijas Radio 5 frekvencēs, to varēs klausīties arī interneta platformās pieci.lv un lsm.lv, kā arī Latvijas Radio Latgales studijas un portāla lakuga.lv kontos sociālajos medijos. Pierakstīto tekstu varēs pārbaudīt latgaliešu portālā lakuga.lv. Šogad diktātu lasīs radio personība, pasākumu vadītājs un vienkāršais latgalietis Lauris Zalāns. Diktāta teksts sagatavots, ievērojot 2007. gadā apstiprinātos latgaliešu rakstības nosacījumus.

Latgalīšu kulturys ziņu portals lakuga.lv ir pasaulē vienīgais medijs, kura saturs ir tikai latgaliski. Portāls darbojas kopš 2007. gada, un to uztur biedrība LgSC.

"Raidījums Pīci breinumi šobrīd ir vienīgais regulāri skanošais jauniešu raidījums latgaliešu valodā, kas kopš 2018. gada ik nedēļu dzirdams sabiedriskā medija Latvijas Radio 5 viļņos. Raidījuma mērķis ir iesaistīt jauniešus sev interesējoša satura radīšanā un latgaliešu valodas popularizēšanā," saka Latvijas Radio Latgales studijas vadītāja Renāte Lazdiņa.

Diktātu finansiāli atbalsta Latvijas Radio un biedrība LgSC (projekts Mazāklietotās valodas, lielās iespējas. Sadarbība pētniecībā, kopienu iesaistīšana un inovatīvi mācīšanas rīki – COLING).

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja