Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāls Vēstures taktīla iegūst galveno balvu prestižajā SEGD Global Design Awards 2022

18. jūnijā Portlendā, ASV, norisinājās vienas no pasaulē vadošās pieredzes dizaina kopienas SEGD (Society for Experimental Graphic Design) ikgadējā konference, kuras laikā tika apbalvoti arī pagājušā gada labākie dizaina projekti. Galveno SEGD Global Design awards 2022 balvu – Best of Show vairāk nekā 300 darbu konkurencē ieguva Latvijas mākslinieku, arhitektu un dizaineru kopdarbs – Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāls Vēstures taktīla.

Memoriālu Vēstures taktīla konkursam pieteica dizaina birojs H2E. Vecrīgā blakus Latvijas Okupācijas muzejam esošais piemiņas memoriāls savā vēstījumā savieno traģisko pagātni ar šodienu, pieminot no padomju varas noziegumos cietušos upurus. Tas ir atgādinājums nākotnes paaudzēm gan par ciešanām, ko Latvijas iedzīvotājiem sagādāja padomju vara, gan par sekām, kuras spēj radīt totalitārās ideoloģijas.

Žūrijas komentārs: "Solījums pieminēt pagātni nozīmē mainīt nākotni. Starp pārējiem konkursa dalībniekiem šis projekts izcēlās ar tā acīmredzami rūpīgi  izvēlētajiem elementiem - apjomu, rakstu, gaismas un skaņas materiāliem, novietojumu, krāsu un stāstu. Mēs nemeklējām mērķtiecīgi projektu, kas vēstītu par šī brīža aktuālo situāciju, taču žūrija vienbalsīgi lēma izcelt tieši projektu – Vēstures taktīla. Memoriāla dizains izteiksmīgi un bez aplinkiem nodod vēstījumu par pagātnes sāpēm."

Projekta komanda: Kristaps Ģelzis (mākslinieks), Voldemārs Johansons (skaņas mākslinieks), Ilze Mikelsone (arhitekte), Holgers Elers (radošais direktors, H2E), Inguna Elere (radošā direktore, H2E), Mārtiņš Vītols (vadošais dizainers, H2E), Laura Lorence (grafikas dizainere, H2E), Dagnija Andersone (projekta virsvadība, H2E), Anna Kriškāne (projekta vadība, H2E)

Konkursa ietvaros tika apbalvoti 38 dizaina projekti, kas pārstāv plašu dizaina disciplīnu loku, skarot tādas tēmas, kā tolerance, vienlīdzība, ilgtspēja, protests un pārmaiņas. Sākot ar memoriāliem, kas veltīti verdzības upuriem, valodai, kino, zinātnei un citām tēmām, līdz rūpīgi pārdomātām darba vidēm, skolām un publiskajām telpām. Šī gada uzvarētāji izcili demonstrēja dizaina potenciālu nodot spēcīgus vēstījumus, apvienot cilvēkus un veicināt pozitīvas pārmaiņas pasaulē.

SEGD Global Design awards 2022 balva tika pasniegta 2022 SEGD Conference Experience ietvaros, kurā līdzās citiem pasaulē vadošiem dizaina jomas profesionāļiem, ar lekciju uzstājās arī dizaina biroja H2E vadošie dizaineri – Ingūna Elere un Holgers Elers. Konferencē Ingūna un Holgers dalījās pieredzē par dizaineru atbildību vēstures komunikācijā un iepazīstināja starptautisko auditoriju gan par Vēstures taktilas realizācijas procesu, gan ar Okupācijas muzeja jauno ekspozīciju, radošām metodēm un pieeju. 

Šī ir trešā reize, kad projekti, ar dizaina biroja H2E dalību iegūst Best of Show apbalvojumus SEGD Global Design awards. Iepriekš konkursā galvenās balvas ieguvuši arī projekti Alūksnes Bānīša stacija (2019) un Ekspozīcija Informācija no notikumu cikla Dizaina manifestācija (2015).


Vairāk informācijas:

https://segd.org/2022-segd-global-design-awards-celebrating-design-connects-people-place
 

Society for Experiental Graphic Design (SEGD) ir viena no pasaulē vadošajām un lielākajām pieredzes grafikas dizaina kopienām. SEGD ir dibināta 1973.gadā un tās mērķis ir izglītot, apvienot un iedvesmot globālo daudznozaru profesionāļu kopienu, kas pārstāv pieredzes grafikas dizaina jomu (Experiental Graphic Design). SEGD biedri ir ahitekti, grafikas, interjera, industriālie un digitālie dizaineri, zīmola un pieredzes veidotāji, ražotāji un mācībspēki.

SEGD Global Design Awards ir viens no pasaulē prestižākajiem dizaina nozares apbalvojumiem, kas tiek pasniegts jau kopš 1987. gada. SEGD ik gadu apbalvo izcilākos dizaina darbus, kas apvieno saturu un unikālu pieredzi un veidoti ar mērķi veicināt cilvēka un telpas komunikāciju publiskajā vidē.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja