Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā norisnāsies diskusija Latvijas gadsimta mantojums

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Facebook lapā 20. maijā plkst. 18 tiešrādes formātā notiks diskusija Latvijas gadsimta mantojums.

Sarunā piedalīsies jurists, Valsts prezidenta padomnieks tiesību politikas jautājumos Jānis Pleps, demogrāfs Ilmārs Mežs, literatūrzinātnieks, Latvijas Okupācijas muzeja biedrības ilggadējs vadītājs Valters Nollendorfs, rakstniece Inese Zandere, ekonomists un ekonomikas vēstures pētnieks Edmunds Krastiņš, kultūrpētnieks, profesors Deniss Hanovs. Diskusiju vadīs žurnālists Ansis Bogustovs.

Uzmanība sarunā retrospektīvi tiks pievērsta pagājušajam gadsimtam, tomēr tās virsmērķis ir apzināt Latvijas nākotnes metus, pārrunājot, kādu pozitīvo un negatīvo pieredzi esam mantojuši no iepriekšējām paaudzēm. Piemēram – gan Latvijas demokrātijas pieredze, gan Ulmaņa autoritārā režīma tēls sabiedrībā veidojis noteiktu izpratni par parlamentāro sistēmu – vai un kā tas mūs ir iespaidojis? Kāda ir XX gs. norišu demogrāfiskā ietekme, vai un kad to būs iespējams pārvarēt? Kā bijis iespējams nodrošināt kultūras un tradīciju pēctecību un dzimtu saiknes? Vai varam teikt, ka ekonomiskajā un dzīves kvalitātes ziņā atrodamies labākā situācijā nekā jebkad iepriekš?

Ietilpīgais jautājums Kas ir Latvija? muzeju kopizstādes Latvijas gadsimts garumā vienojis tematiskus pasākumus, lekcijas un diskusijas par dažādām Latvijas vēstures un kultūrvēstures tēmām, sākot no jaunlatviešu idejām par Latviju līdz pat diskusijai par 90. gadu politikas un ekonomikas līkločiem.

Diskusijas Latvijas gadsimta mantojums ieraksts, tāpat arī citu diskusiju un ekskursiju ieraksti, būs skatāmi gan LNVM lapā https://www.facebook.com/LNVMuzejs, gan muzeja digitālajā krātuvē https://emuzejs.lnvm.lv/.

Pēdējos gados vērienīgākā muzeju kopizstāde Latvijas gadsimts, kas Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā bija skatāma kopš 2018. gada 4. maija, tiks slēgta 24. maijā. Virtuālā izstāde Latvijas gadsimts veidota kā hronoloģisks stāsts par Latvijas idejas nozīmi latviešu nācijas un sabiedrības dzīvē, par ceļu uz Latvijas valsts izveidošanu un nozīmīgākajiem XX gadsimta vēstures notikumiem. Tās saturs sagatavots, balstoties uz izstādes Latvijas gadsimts koncepciju. Izstāde pieejama latviešu, angļu, vācu, krievu un franču valodā: http://latvijasgadsimts.graftik.lv/.

Daudzi izstādes elementi un rosinātie projekti turpinās dzīvi, kļūstot par palīgiem Latvijas vēstures stāstu atklāšanā, izziņā un pētīšanā. Jau tagad interesenti ir aicināti tos lietot LNVM virtuālo resursu vietnē eMuzejs, kur tie pieejami visdažādākajos formātos un ātri rodami, izmantojot meklētāju un atslēgvārdus. Katrs ar savas dzimtas pieredzi un arhīvu materiāliem var bagātināt Gadsimta albumu, kas veidojas par plašu virtuālu Latvijas cilvēku, vietu un notikumu attēlu panorāmu, sākot no 1914. gada un beidzot ar mūsdienām. https://latvijasgadsimts.lv/albums?lng=lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja