Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Svētdiena, 7. jūlijs
Maruta, Alda

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā skatāma mieram veltīta izstāde

No 9. jūlija līdz 31. augustam Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) oranžērijā būs skatāma izstāde Miera gars. To veido 26 Japānas grafisko dizaineru radītie plakāti ar vēstījumu par mieru

Pieminot Hirosimas un Nagasaki bombardēšanu un lai uzturētu dzīvu miera ideju, katru gadu top jauns plakāts. 2024. gada plakāts izstādei tiks pievienots 9. augustā. Izstādi Miera gars Eiropā organizē 24-7.museum - sociālo izstāžu platforma, tās norisi Latvijā atbalsta LNB Atbalsta biedrība un Latvijas Nacionālā bibliotēka.

1983. gadā Japānas Grafiskā Dizaineru asociācija (JAGDA) un Starptautiskais Hirosimas Kultūras fonds aizsāka projektu Hirosimas gars (Hiroshima Appeals), veidojot plakātus ar mērķi vairot mieru savā valstī un ārpus tās. Pirmo plakātu Degošie tauriņi radīja Jusaku Kamekura (Yusaku Kamekura), tā laika JAGDA prezidents. Projekts turpinājās katru gadu līdz 1989. gadam un pēc pārtraukuma atsākās 2005. gadā, pieminot 60. gadadienu pēc Otrā pasaules kara. Šodien izstāde apceļo un uzrunā sabiedrību Eiropā un pasaulē. Pasaules notikumu kontekstā tā ieguvusi jaunu nozīmi un vērtību. Vietnē https://posters-4-peace.org/ var iepazīties ar visiem izstādes plakātiem un tajos ietvertajām idejām.

Ideja par mieru un tā vērtību šajā laikā ir viens no galvenajiem vēstījumiem sabiedrībai, par ko jārunā visās iespējamās valodās. Kopš Otrā pasaules kara un atombumbu uzmešanas Japānai pagājuši 79 gadi. Šajās desmitgadēs jau vismaz trīs paaudzes aizvien meklē iespējas izvairīties no kara.

Pēc Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā un kodolieroču izmantošanas draudiem miera tēma atkal kļuvusi aktuāla. Miera gars apmeklētāji Latvijā aicināti iesaistīties kopīgā iniciatīvā. Japāņu ticējums vēsta, ka 1000 origami tehnikā veidotas dzērves palīdz piepildīt vēlēšanos. Ikviens izstādes apmeklētājs aicināts salocīt origami dzērvi, atstātie papīra putni papildinās izstādi un izteiks kopīgu vēlēšanos par Ukrainas uzvaru karā un mieru pasaulē.

Izstāde Miera gars ir nekomerciāls un brīvprātīgā darbībā balstīts projekts. Tā organizēšana un tālākā norise prasa organizatoriskus un finansiālus ieguldījumus. Aicinām atbalstīt izstādes ideju un norisi, kā pateicību par ziedojumu saņemot 2024. plakāta izdruku, plakāta pastkarti vai iespēju izvietot uzņēmuma logo izstādē. Vairāk šeit.

Lūk, dažas domas, ar ko dizaineri dalījušies, radot savus darbus.

"Esmu izmisumā, ka kodolieroči tiek uzkrāti tādos daudzumos. Tie var iznīcināt zemi vairākas reizes, tomēr tos sauc par "atturēšanas līdzekļiem". Cilvēce nav tik gudra, kā mēs domājam."

Kenja Hara (Kenya Hara), autors plakātam Sēņu instalācija (Mushroom Installation)

“Kodolieroči nav nekas cits kā cilvēku roku darbs. To, ko cilvēki rada, cilvēki var arī apturēt. Šis pirksts ir cilvēka trausluma simbols."

Norio Nakamura (Norio Nakamura), autors 2023. gada plakātam Rādītājpirksts (Index Finger)
 

LNB Atbalsta biedrība un Latvijas Nacionālā bibliotēka, atbalstot izstādes norisi, vēlas aktualizēt plakāta žanru kā izteiksmīgu, precīzu, lakonisku un spēcīgu mākslas izteiksmes līdzekli publiskajā telpā. Iespējams, izstāde Miera gars iedvesmos arī Latvijas māksliniekus un dizainerus radīt plakātus ar savu vizuālo vēstījumu par mieru, kas raisa asociācijas, attieksmi, emocijas, mudina domāt un rīkoties. Arī LNB glabā plakātus par miera tēmu, kas tapuši 20. gs. 70.-80. gados un kurus radījuši tādi zināmi mākslinieki kā Laimonis Šēnbergs, Frančeska Kirke, Gunārs Kirke, Vadims Ivanovs, Ilmārs Blumbergs u.c.

Izstādes organizatori un sadarbības partneri:

  • 24-7.museum - sociālo izstāžu platforma;
  • Martin Foeslaitner (Austrija) un Ēvija Kraukle;
  • Ilze Dobele, LTV raidījumu vadītāja, LR3 raidījuma Kāpēc dizains? veidotāja, LMA vieslektore;
  • Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrība;
  • Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) un LNB Baltijas Austrumāzijas pētniecības centra (AsiaRes) bibliotēka;
  • Japānas Grafiskā dizaina asociācija Inc.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja