Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Kultūras nozares pārstāvji budžeta "deķi" velk katrs uz savu pusi

Noslēdzoties kultūras nozares pārstāvju ārkārtas sanāksmei, kopējās nākamā gada budžeta prasības tā arī netika formulētas. Minimālās, nozarei nepieciešamās summas jāsagatavo līdz pirmdienai.

Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende sanāksmi sāka norādot, ka kultūras situācija nākamā gada budžetā ir ārkārtēja. No galvenajām kultūras jomas prioritātēm nepieciešamajiem vairāk kā 39 miljoniem latu finanšu ministrijas piedāvājums nākamā gada budžetam ir tikai trīs miljoni.

Pēc sarunas ar premjerministru Valdi Dombrovski kultūras ministre izvirzījusi prioritātes, kurām lielāka finansējuma piešķiršana ir īpaši būtiska. Viņa norādīja, ka nepieciešama budžeta korekcija saistībā ar nodokļu sistēmas izmaiņām. Tāpat līdzekļi nepieciešami arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas un koncertzāļu projektu pabeigšanai, pieminekļu aizsardzībai, kā arī ar kultūrizglītību un integrāciju saistītajiem jautājumiem. Grende norāda, ka nākamā gada budžeta prioritātēs ietilpst arī Dziesmu svētku ilgtspēja, ar autortiesībām saistīto jautājumu sakārtošana, Kultūrkapitāla fonda finansējums. Saglabātas arī dažās iepriekšējās prioritātes, piemēram, 300 tūkstošu latu piešķiršana filmu nozarei, lai turpinātu aizsākto valsts līdzfinansējumu ārzemju filmu uzņemšanai Latvijā. Kā īpaši būtisku ministre izcēla radošo industriju jomu, kura nodrošina ekonomikas attīstību un augstāku pievienoto vērtību Latvijā ražotajām precēm.

Ārkārtas sanāksmes laikā Latvijas Radošo savienību padomes ģenerālsekretārs Haralds Matulis uzsvēra, ka kopš krīzes kultūrai paredzētais budžeta pieaugums ir tikai tas, kas atņemts krīzes gados. VSIA Latvijas Koncerti valdes loceklis Guntars Ķirsis norādīja, ka ministres piedāvājums ir konstruktīvs un nepieciešams, lai kultūra attīstītos. Tomēr arī atzina, ka finansējums visās kultūras jomās ir nepietiekams: "Mēs šobrīd baudām tos augļus, kuriem pamati likti ne krīzes gados."

Latvijas Nacionālā muzeja direktore Māra Lāce, tāpat kā citi sanāksmes dalībnieki uzsvēra, ka kultūras darbinieku atalgojums ir sasniedzis kritisko robežu: "Kultūras institūciju darbinieku atalgojums nolaists tik zemu, ka pietuvojas minimālajai algai." Teātru nozari pārstāvošais Ojārs Rubenis, Latvijas Nacionālā teātra direktors, arī izmantoja iespēju uzsvērt nepietiekamo finansējumu, ar kuru jāsadzīvo teātra darbiniekiem: "Algas ir tuvu minimālajām, un man uz galda ir astoņi atlūgumi."

Edgars Vērpe, Valsts Kultūrkapitāla fonda direktors, norādīja, ka sagrautās Kultūrkapitāla finansēšanas sistēmas dēļ Latvija, salīdzinot ar Igauniju, pašlaik izskatās pēc pundura. Salīdzinājumus ar citu Eiropas valstu finansējumu izteica arī pārējie ārkārtas sanāksmes dalībnieki. Gints Grūbe norādīja, ka visu Latvijas filmu kopējais finasnējums ir vienas Eiropas mazbudžeta filmas apjomā. Akcentējot prasības kino jomā, Grūbe neatkāpās no jau iepriekš izstrādātā finansējuma pieprasījuma Kultūras ministrijai.

Laikmetīgās mākslas centra direktore Solvita Krese vēlreiz uzsvēra problēmas, kuras sagādās autoratlīdzību aplikšana ar sociālo nodokli. "Tas apdraud arī Rīga 2014 programmu, jo tās īstenošanā iesaistītie cilvēki arī saņem autoratlīdzības," teica Krese.

Visi kultūras nozares pārstāvji sarunu ar ministri izmantoja, lai uzsvērtu, ka krīze kultūrā nav beigusies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja