Laika ziņas
Šodien
Sniegs
Rīgā 0 °C
Sniegs
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

KDi iesaka: Nelsons atgriežas ar Vāgneru

Kultūras Diena un Izklaide iesaka nedēļas spilgtākos notikumus

Klasika. Esam sagaidījuši festivāla Rīga Jūrmala galveno notikumu – pirmo reizi Latvijā uzstāsies Baireitas festivāla orķestris diriģenta Andra Nelsona vadībā. Piektdien un sestdien, 3. un 4. septembrī, Latvijas Nacionālajā operā dzirdēsim divas Riharda Vāgnera opermūzikas programmas, kuras augusta beigās skanēja Baireitas festivālā un ar kurām paša Vāgnera dibinātā Baireitas festivāla orķestris ir devies Eiropas turnejā. 3. septembrī dzirdēsim Loengrīna, Parsifāla, Valkīras un Dievu mijkrēšļa fragmentus, dziedās vācu tenors Klauss Florians Fogts un amerikāņu soprāns Kristīne Gerke. 4. septembrī tiks atskaņots Valkīras pirmais cēliens, kurā šiem diviem solistiem pievienosies austriešu bass Ginters Groisbeks. 4. septembrī plkst. 22.35 Baireitas festivāla orķestra koncertu varēs redzēt LTV1 un replay.lv (tas būs 3. septembra koncerta ieraksts).

Koncerts 
LNO 3., 4.IX plkst. 19
Biļetes riga-jurmala.com EUR 25–190

***

Solo. Festivālu Rīga Jūrmala svētdien, 5. septembrī, noslēgs izcilās portugāļu pianistes Marijas Žuau Pirešas solokoncerts Latvijas Nacionālajā operā. "Marija Žuau Pireša mūzikā akcentē garīgās dimensijas, viņa vienmēr meklē apslēptas nozīmes, ko analītiski noskaņots interprets varbūt pat nepamanītu," par mākslinieci raksta kritiķi. Koncertā Rīgā viņa spēlēs divas pēdējās Ludviga van Bēthovena klaviersonātes (Trīsdesmit pirmo un Trīsdesmit otro), kā arī Kloda Debisī Bergamaskas svītu. Šī būs tikšanās ar mūzikas leģendu, ko nedrīkst palaist garām.

Marija Žuau Pireša
LNO 5.IX plkst. 19 
Biļetes riga-jurmala.com EUR 15–120

***

Pirmizrāde. Žurnāla Rīgas Laiks galvenais redaktors un viens no cienījamākajiem pašmāju intelektuāļiem Uldis Tīrons turpina izpausties režisora ampluā: Jaunajā Rīgas teātrī viņš ir iestudējis izrādi Klāvas tantes skūpsts pēc Venedikta Jerofejeva poēmas Maskava–Gailīši motīviem.

Klāvas tantes skūpsts
JRT Mazajā zālē 2., 4., 5., 7., 8.IX plkst. 19 
Biļetes pārdotas

*** 

Festivāls. Ceturtdien, 2. septembrī, Rīgas Sv. Pētera baznīcā 24. Starptautiskajā garīgās mūzikas festivālā notiks pasaules pirmatskaņojumu koncerts, kurā muzicēs Valsts akadēmiskais koris Latvija un kamerorķestris Sinfonietta Rīga. Pie diriģenta pults stāsies Māris Sirmais. Skanēs Annas Ķirses Carmen Sibyllae, Pētera Butāna Gloria, Irīnas Mihailovskas Triptihs un Raimonda Tigula un Jura Rubeņa Es Tevi lūdzu, Dievs

Koncerts
Rīgas Sv. Pētera baznīcā 2.IX plkst. 19
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 15 

***

Kamermūzika. Festivāla Rīga Jūrmala programmā ir vērts pievērst uzmanību kamermūzikas koncertiem. Šovakar Lielajā ģildē uzstāsies lieliskais norvēģu pianists Leifs Ūve Annsnēss, kurš spēlēs Franča Šūberta, Ludviga van Bēthovena un Antonīna Dvoržāka darbus. Leifa Ūves Annsnēsa sniegumā pārsteidz viņa fenomenālā tehnika kombinācijā ar siltumu, inteliģenci un pašcieņu. Sestdien, 4. septembrī, Lielajā ģildē būs dzirdams jaunais japāņu pianists Mao Fudzita (programmā – Volfgangs Amadejs Mocarts, Johanness Brāmss un Rihards Štrauss). Nākamajā dienā Lielajā ģildē viņš muzicēs duetā ar beļģu vijolnieku Marku Buškovu, viņi atskaņos Johannesa Brāmsa un Sezāra Franka opusus. 

Koncerti
Lielajā ģildē 2.IX plkst. 19, 4.IX, 5.IX plkst. 12 
Biļetes riga-jurmala.com EUR 10–100

***

Duets. Nedēļas nogalē Dailes teātra simtgadei veltītajā koncertciklā Dailes kanons ar kopīgu programmu uzstāsies aktrise Lidija Pupure un pianiste Agnese Egliņa. Ar Aspazijas un Zentas Mauriņas dzeju un esejām Lidija Pupure klaviermūzikas pavadījumā aicinās skatītājus atklāt sievietes subjektīvo pasaules skatījumu, kā arī kopīgi reflektēt par cilvēcisko esību un dzīves jēgu mainīgā un grūti paredzamā laikā.

Dailes kanons
Dailes dārzā 3., 4.IX plkst. 20
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 10–30 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja