Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

KDi iesaka: Apziņu paplašinoša pieredze

Kultūras Diena un Izklaide iesaka spilgtākos nedēļas notikumus

Apziņu paplašinoša pieredze

Durbē uzstāsies ievērojamais ukraiņu izcelsmes kanādiešu komponists minimālists un pianists Ļubomirs Meļņiks. Viņš ir īstens inovators. Mākslinieks, kurš allaž meklējis jaunus virzienus laikmetīgajā mūzikā un radījis pats savu klaviermūzikas valodu. Savu nosaukumu – "nepārtrauktā mūzika" (Continuous music) – tā ieguvusi, pateicoties muzicēšanas manierei, kas neļauj skaņas plūdumam aprauties vai pārtrūkt. Straujās un sarežģītās nošu aušanas dēļ Ļubomirs Meļņiks tiek uzskatīts par vienu no visveiklākajiem pianistiem pasaulē. Viņa virtuozā klavierspēles tehnika rada virstoņus, kas jaucas, savā starpā saduras un brīžiem pat rada jaunas melodijas, tādējādi sākotnējo kompozīciju pārvēršot līdz nepazīšanai. Klātienē piedzīvot viņa priekšnesumu – tā ir apziņu paplašinoša pieredze.

Ļubomirs Meļņiks

Durbes luterāņu baznīcā 9.V plkst. 20. Biļetes Bezrindas.lv EUR 17

*** 

Divas operas vienā vakarā

Latvijas Nacionālajā operā notiks Džakomo Pučīni operu Vīlas un Džanni Skiki pirmizrāde Viestura Kairiša režijā. Vīlas Latvijā tiek iestudētas pirmo reizi, savukārt Džanni Skiki piedzīvo atjaunojumu. Šī ir iespēja vienā vakarā iepazīt Pučīni agrīno un vēlīno daiļradi. Vīlas ir komponista pirmā opera un vienīgā, kurā līdzās viņam raksturīgajai melodrāmai parādās pārdabiskās pasaules tēli; savukārt priekšpēdējais darbs Džanni Skiki ir vienīgā komiskā opera viņa daiļradē. Iestudējuma muzikālais vadītājs – Modests Pitrens.

Vīlas. Džanni Skiki

LNO 8., 9.V, 11., 18.VI plkst. 19. Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 9–65

*** 

Klasika

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģenta Ģintara Rinkeviča vadībā atskaņos Antona Bruknera Septīto simfoniju. Līdzās Brukneram – Roberta Šūmaņa Čellkoncerts, kurā solo spēlēs slavenais lietuviešu čellists Dāvids Gerings.

LNSO

Lielajā ģildē 8.V plkst. 19. Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 10–30

*** 

Varbūt esam ģēniji?

Latvijā iecienītais lietuviešu dziesminieks Marks Palubenka aicina uz sava otrā albuma Puzzleman prezentācijas koncertu Rīgā. Viņš par savu jauno disku saka: "Kā būtu, ja mums būtu iespēja paplašināt savu pasaules redzējumu, smelties jaunas idejas un gūt atklāsmes? Vai mēs kļūtu ģeniāli? Paranoidāli? Nākotnes vizionāri? Komiķi? Katra albuma Puzzleman dziesma ir gabaliņš no mākslinieka dzīves uztveres puzles."

Marks Palubenka

Bārā Omas briljanta istaba 8.V plkst. 21

*** 

Lai galvas ripo!

Režisors Kārlis Auškāps Dailes teātrī iestudējis Mārtiņa Zīverta lugu Rīga dimd. Šī ir viena no Rīgas leģendām, kuras pamatā ir patiess notikums. Tā vēsta par Kalendāra nemieru dienām Rīgā XVI gadsimta beigās. Polijas karaļa Stefana Batorija pavēle izmantot jauno Gregora kalendāru saasina nesaskaņas starp Rīgas rāti un amatnieku ģildēm. Rīgas rātes vīri ar augstprātību, mantrausību, iedzīvotāju vairākuma gribas neievērošanu un mazisko locīšanos poļu varas priekšā ir sējuši savu sēklu. Pret netaisnību! Pret izšķērdību! Pret jauniem nodokļiem! Lai pilsēta mostas! Lai Rīga dimd! Lai galvas ripo! Lomās: Juris Kalniņš, Vita Vārpiņa, Olga Dreģe, Pēteris Liepiņš.

Rīga dimd

Dailes teātra Kamerzālē 13., 17., 23.V plkst. 15. Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 15  

*** 

Mesa mieram

Profesionālā pūtēju orķestra Rīga sezonas noslēguma koncertā skanēs mūsdienu velsiešu komponista Karla Dženkinsa opuss Bruņotais vīrs. Mesa mieram. Šis darbs, kura pirmatskaņojums notika 2000. gadā Londonā, veltīts Kosovas kara upuriem. Tajā savienotas Rietumu pasaules mesas tradīcijas, balādes un tautas melodijas, seni reliģiskie teksti un musulmaņu lūgšana. Koncertā piedalīsies Valsts akadēmiskais koris Latvija, solisti Ieva Parša un Ivars Cinkuss. Diriģents Mārtiņš Ozoliņš.

Pūtēju orķestris Rīga

Sv. Jāņa baznīcā 8.V plkst. 19. Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 10–20


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja