Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Inovācijas virzītājs. Sarunas par dizainu pasaulē un Latvijā ar nozares speciālistiem

Līdz šā mēneša noslēgumam, 28. februārim, turpinās pieteikšanās Latvijas Dizaina gada balvas 2021 konkursam. Privātpersonas, dizaineri, uzņēmumi un organizācijas, kas izmanto dizainu kā inovācijas virzītāju un rada produktu vai pakalpojumu, var iesniegt savus pēdējos trijos gados tapušos darbus piecās pamatkategorijās: vides un interjera dizains, produktu dizains, grafikas dizains, digitālais dizains, kā arī pakalpojumu, politiku un stratēģiju dizains.

Jāatzīmē, ka Latvijas Dizaina gada balvas žūrijas komandas dalībniekiem ir tiesības piešķirt apbalvojumus un izcelt darbus arī citās kategorijās: dizains sabiedrībai (dizains ar sociālu ietekmi), jaunpienācējs dizainā (izcils jauno dizaineru sniegums), izcila meistarība (dizaina darbs radīts sadarbībā ar amatniekiem) vai tamlīdzīgās atbilstoši viņu ieskatiem. Savukārt Latvijas Dizaina gada balvas konkursam iesniegto darbu vērtēšanas kritēriji ir ekonomiskā ietekme, inovāciju vērtība, kontekstuālā piemērotība un dizaina kvalitāte. Dalības maksa tajā ir 70 eiro.

 

Jauna iedvesma

"Tā ir iespēja parādīt savus darbus, salīdzināt tos ar labākajiem, saņemt novērtējumu no starptautiski zināmiem Latvijas un ārvalstu ekspertiem un smelties iedvesmu nākamajiem darbiem," par ieguvumiem no dalības šajā konkursā saka Latvijas Dizaineru savienības valdes priekšsēdētāja, Latvijas Dizaina gada balvas organizatore Barbara Freiberga un piebilst, ka visi konkursa dalībnieki iegūs arī izdevību piedalīties starptautiskajā Dizaina konferencē, kas norisināsies no 26. līdz 27. maijam.

Šajā konferencē Latvijas Dizaina gada balvas žūrijas komandas dalībnieki un citi eksperti no dažādām valstīm dalīsies savā pieredzē un stāstīs par redzamo, taustāmo, inovatīvo, kā arī nezināmo dizainu mūsu ikdienā. Tās laikā būs iespējams piedalīties gan lekcijās, gan arī meistarklasēs. Jāpiebilst, ka jau kopš Latvijas Dizaina gada balvas dibināšanas tās mērķis ir bijis ne tikai noteikt labākos, bet arī veicināt dialogu pašu dizaineru vidū un sabiedrības izpratni par dizainu.

 

Pārmaiņu dizains

Šo ceturtdien, 4. februārī, plkst. 13 notiks dizaina studijas Asketic vadītāja Miķeļa Baštika saruna ar Latvijas Dizaina gada balvas žūrijas komandas vadītāju Martinu Fosleitneru no Austrijas par pasaules tendencēm, dizaina domāšanu un informācijas dizainu. 1999. gadā viņš ir nodibinājis dizaina studiju hi-pe.at, kas izmanto informācijas un universālo dizainu darbā ar pašvaldībām, rūpniecības uzņēmumiem un bezpeļņas organizācijām. Martins Fosleitners ir Starptautiskā informācijas dizaina institūta IIID valdes loceklis un pasniedz dažādās universitātēs, tostarp Zigmunda Freida universitātē Vīnē un Latvijas Mākslas akadēmijā Rīgā. Sarunu ar viņu varēs vērot tiešraidē interneta vietnē facebook.com/dizainagadabalva.

Tieši pēc nedēļas, 11. februārī, notiks Miķela Baštika tikšanās ar Latvijas Dizaina gada balvas žūrijas komandas dalībnieci Egli Opeikieni par dizaina un uzņēmējdarbības sadarbības iespējām un perspektīvām, pārmaiņu dizainu un dizaina stratēģiju Lietuvā. Viņa ir godalgotās dizaina studijas March vadītāja, daudzskaitlīgu dizaina izstāžu un konkursu organizatore un žūrijas dalībniece, lektore, Lietuvas radošās un kultūras asociācijas, kā arī Lietuvas Dizaina padomes valdes locekle.

Pēc tam šajā sarunu ciklā ar Latvijas Dizaina gada balvas žūrijas komandas dalībniekiem par dizainu pasaulē un Latvijā visus interesentus gaida tikšanās ar Rikardo Kapuco no Itālijas (18.II), Pēteri Bajāru no Latvija (25.II), Baru Davodoviču no Izraēlas (4.III), Patriku Abatistu no Itālijas (11.III) un Pjotru Svjateku no Lielbritānijas (18. III).

 

Satikšanās vieta

Latvijas Dizaina gada balvas pasniegšanas ceremonija norisināsies 28. maijā atjaunotajā Āgenskalna Tirgus paviljonā, ja epidemioloģiskie apstākļi atļaus tikties klātienē. Savukārt augustā un septembrī ir plānota Latvijas Dizaina gada balvas konkursā nominēto darbu grafiskā izstāde, ko varēs aplūkot pilsētvidē.

Latvijas Dizaina gada balvas konkurss ir lielākais gada notikums Latvijas dizainā, kas atzīts par valstiski nozīmīgu pasākumu, un pati balva ir augstākais apbalvojums Latvijas dizaina nozarē. Aktuālajai informācijai par konkursu un ar to saistītajiem notikumiem var sekot līdzi interneta vietnē Dizainabalva.lv un Latvijas Dizaina gada balvas sociālo tīklu facebook.com un Instagram kontos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja