Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Hamburga dejo kopā ar Džonu Neimeieru

Četras nedēļas Hamburgā tiks svinēta baleta māksla – ir sākušās 48. Hamburgas baleta dienas. Festivāls ir veltīts leģendārā horeogrāfa Džona Neimeiera 50. sezonai Hamburgas baletā

Dejas svētki turpināsies līdz 9. jūlijam, programmā ir iekļautas 22 izrādes, kā arī filmu skates. Hamburgas baleta mākslinieciskais vadītājs un galvenais horeogrāfs Džons Neimeiers šo trupu vada kopš 1973. gada, un tā ir slavena visā pasaulē. Savos iestudējumos viņš allaž apvienojis klasiskā baleta tradīcijas ar laikmetīgām formām, radot unikālu, personisku valodu. Horeogrāfam ir 84 gadi, un sākotnēji bija paredzēts, ka 50. sezona (2022/2023) kļūs par pēdējo, kas aizritēs viņa vadībā. Taču, tā kā Neimeiera pēctecis Hamburgas baleta vadītāja amatā Demis Volpi savus pienākumus varēs sākt pildīt tikai 2024. gada vasarā, meistars turpinās darbu ar trupu arī 2023./2024. gada sezonā, ko viņš pats raksturo ar vārdu "epilogs". 

Punktu Džona Neimeiera jubilejas – piecdesmitajai – sezonai pieliks Hamburgas baleta dienas. Šo festivālu viņš nodibināja 1975. gadā. Pagājušajā svētdienā, 11. jūnijā, programmu atklāja Neimeiera baleta Romeo un Džuljeta atjaunojums. Tā pirmizrāde notika 1971. gada februārī, kad horeogrāfs vadīja Frankfurtes baletu. Romeo un Džuljeta ir viņa pirmais lielais "pilnmetrāžas" balets, kurā tiek izstāstīts stāsts. Hamburgas baleta dienās varēs iepazīt pilnu Džona Neimeiera daiļrades spektru – to veido klasiskā un laikmetīgā deja, sižetiski un abstrakti darbi. Neimeiera baletus uz festivālu atvedīs arī divas vieskompānijas: Čehijas Nacionālais balets parādīs Sapņu tramvaju, Štutgartes balets – Kamēliju dāmu

Festivāla izrādes notiek Hamburgas Valsts operā, bet Neimeiera balets Mateja pasija, kurā skan Johana Sebastiāna Baha mūzika, atgriezīsies vietā, kurai tas savulaik ticis radīts, – Svētā Miķeļa baznīcā.

Vairākos iestudējumos piedalīsies Hamburgas baleta prīma latviešu dejotāja Anna Laudere, kuru varēs redzēt izrādēs Ilūzijas – kā Gulbju ezers (15. jūnijā), Apburtā princese (16. jūnijā), Bēthovena projekts II (18. jūnijā), Préludes CV (23. jūnijā), Silvija (24. jūnijā), Hamlets 21 (25. jūnijā), Ņižinskis (27., 28. jūnijā, 6. jūlijā), Dona Nobis Pacem (2. jūlijā), Lilioms (7. jūlijā) un Spoku gaisma (8. jūlijā).

Džons Neimeiers Hamburgas baleta trupu vada kopš 1973. gada. Savu darbu tās mākslinieciskā vadītāja un galvenā horeogrāfa amatā viņš noslēgs 2023./2024. gada sezona beigās. Foto – Kirans Vests

Neimeiera darbi ir emocionāli un kaislīgi, taču ļoti atšķirīgi savā noskaņojumā, kas var būt traģisks, meditatīvs, pacilājošs, apgaroti gaišs. Horeogrāfs, kurš bieži ir savu iestudējumu mākslinieks, ideāli jūt dramaturģiju (Viljams Šekspīrs, Ferencs Molnārs, Tenesijs Viljamss u. c.) un mūziku (Johans Sebastiāns Bahs, Ludvigs van Bēthovens, Gustavs Mālers, Pēteris Čaikovskis, Leo Delibs, Leonards Bernsteins, Lera Auerbaha u. c.). Mūzikai horeogrāfs pielāgo žanru: piemēram, viņa kolorītā izrāde Bernstein Dances (Bernsteina dejas vai Bernsteins dejo), kas būs skatāma Hamburgas baleta dienās, tiek pieteikta kā baleta revija – tas ir dzīvesprieka, vitalitātes, ugunīguma, dvēseles un fiziskā spēka apliecinājums.

Festivālā savas iemaņas uz lielās skatuves demonstrēs arī jaunie dejotāji – gan Džona Neimeiera izlolotās Hamburgas baleta skolas audzēkņi, gan Vācijas Nacionālais jauniešu balets (tas izveidots 2011. gadā pēc Neimeiera iniciatīvas, un tā mājvieta ir modernais, 1989. gadā atklātais Hamburgas baleta centrs). Programmā ir arī labdarības galā koncerts un festivāla noslēguma galā koncerts Ņižinskis, kuru vadīs pats Džons Neimeiers un kurā piedalīsies Hamburgas baleta dejotāji un viesmākslinieki zvaigznes.

Horeogrāfa svarīgāko darbu ierakstus varēs noskatīties uz kinoteātra Metropolis ekrāna – seansu grafiks ir izveidots tā, lai uzreiz pēc tam publika varētu doties uz blakus esošo Hamburgas Valsts operu un baudīt mākslu klātienē.

Informācija: hamburgballett.de 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja