Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ēku ansamblim Trīs brāļi piešķirta Eiropas mantojuma zīme

Rīgas vecpilsētas sirdī esošajam vēsturiskajam ēku ansamblim Trīs brāļiem, kura telpās darbojas Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde, pirmajam Latvijā piešķirts nozīmīgs apbalvojums - Eiropas mantojuma zīme, informēja Nacionālajā kultūras mantojuma pārvaldē.

Eiropas Savienība mantojuma zīmi piešķir ēkām, dokumentiem, muzejiem, arhīviem, pieminekļiem un notikumiem, kuri reprezentē vēsturiskus pagrieziena punktus mūsdienu Eiropas veidošanās procesā. Galvenais tās mērķis ir stiprināt pilsoņu piederības sajūtu Eiropas Savienībai, izceļot eiropeiskās vērtības un ideālus, kultūras mantojumu un starpkultūru dialoga nozīmību.

Trīs brāļu vēsture sākusies jau viduslaikos. Vecākais no Ziemeļeiropas Hanzas savienības pilsētām raksturīgajiem dzīvojamajiem namiem celts jau 15. gs. beigās. Taču tikai pēc Otrā pasaules kara ēkas pārveidotas vienotā kompleksā (restaurācijas projekta autors P. Saulītis), kļūstot par vienu no pirmajiem objektiem, kuru padomju režīma laikā atjaunoja tieši kultūras mantojuma funkcijai. Trīs brāļi ir vienīgais Eiropas mantojuma zīmi iemantojušais objekts, kas saistīts ar kultūras mantojuma saglabāšanas funkciju un personificē mantojuma aizsardzības sistēmu Latvijā.

Sarežģītajos okupācijas apstākļos mantojuma aizsardzība bija viena no retajām aktivitātēm, kas radīja virziena zīmes un pieturas punktus izpratnei par Rietumu kultūru. Kultūras mantojums deva iespēju neapmaldīties režīma pārrakstītajās vēstures lappusēs un sabiedrības apziņā uzturēt saikni ar Eiropas identitāti un tās kultūras vērtībām. Pateicoties izcilu personību un jomas speciālistu darbam padomju režīma laikā, Latvijā no iznīcināšanas tika pasargāta ievērojama kultūras mantojuma daļa. Tieši Trīs brāļos tapis šodien izcili atjaunotās Rundāles pils restaurēšanas projekts, dokumenti karā nodegušā Sv. Pētera baznīcas torņa atjaunošanai un neskaitāmi citi projekti.

Paradoksāli, bet tieši okupācijas laika pieredze iemācījusi mantojuma speciālistiem nepakļauties uzspiestai ideoloģijai, kas vēlāk, valstiskās neatkarības atjaunošanas procesā palīdzēja fokusēties uz eiropeiskām vērtībām un ilgtermiņā pārbaudītiem ideāliem. Tādējādi Trīs brāļu sienās uzceltajā kultūras mantojuma cietoksnī tika saglabātas un radītas ceļa zīmes, ar kurām Latvijas sabiedrībai izdevās atgriezties kopējā Eiropas kultūrā pēc brīvības atgūšanas.

Mantojuma zīmi Trīs brāļi saņēma jau 2020. gada pavasarī, taču saistībā ar pandēmijas ierobežojumiem zīmes atklāšana pie ēkas fasādes aizkavējās. Iniciatīva piešķirt šāda veida apzīmējumu aizsākās jau 2006. gadā, savukārt pirmās zīmes Eiropas Savienība piešķīra vien 2013.gadā. Šogad Latvijā var lepoties jau ar otro piešķirto Eiropas mantojuma zīmi, kuru saņēmusi Turaidas pils - gan kā svarīgs centrs kristietības izplatīšanā, gan kā viena no vietām, kurā norisinājās svarīgi notikumi t.s. dziesmotās revolūcijas laikā, sekmējot Latvijas sabiedrības atgriešanos Eiropas kultūrā.

Zīme pie Trim brāļiem turpmāk atgādinās par līdz šim Eiropas sabiedrībā pietiekami nenovērtēto kultūras mantojumu aizsardzības sistēmu lomu, strādājot politiski sarežģītos apstākļos. Stāsts par Trim brāļiem vēsta par mantojuma nozares neatkarību no politiskiem un ekonomiskiem spiedieniem un ilgtermiņa skatījumu, stiprinot tādas Eiropas vērtības kā cilvēktiesības, demokrātija un tiesiskums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja