Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Cēsu Mākslas festivāls turpinās ar Latvijas Radio kora koncertu un kino programmas atklāšanu

Mākslas festivāls Cēsis 2020 šajā nedēļas nogalē piedāvās koncertu Cēsu Sv. Jāņa baznīcā, kurā skanēs Antona Bruknera, Tālivalda Ķeniņa, Maijas Einfeldes un Santas Ratnieces emocionāli piesātinātie sakrālie darbi Radio kora, ērģeļu un arfas interpretācijā, un Kino programmas Skaņa, ko redzam. Telpa, ko dzirdam atklāšanu, kurai programmas kurators - filozofs Uldis Tīrons izvēlējies divas spilgtas īsfilmas, informēja festivāla rīkotāji.

Šo piektdien, 31. jūlijā plkst. 20 Cēsu Sv. Jāņa baznīcā Sigvarda Kļavas vadībā notiks kormūzikas koncerts Paradīzes dziedājumi. Brukners un latvieši. Latvijas Radio kora, ērģelnieces Kristīnes Adamaites un arfistes Jekaterinas Suvorovas veidotajā programmā sasaucas dažādu laikmetu garīgā mūzika – no Vīnes izcilā 19. gadsimta klasiķa Antona Bruknera sakrālajiem darbiem korim un ērģelēm līdz latviešu mūzikas virsotnēm – Maijas Einfeldes, Tālivalža Ķeniņa un Santas Ratnieces emocionāli piesātinātajiem opusiem. Ja Brukners savus garīgos ideālus meklējis Svēto rakstu latīņu tekstos, tad Santa Ratniece pievērsusies Paradīzes dziedājumiem no Dantes Dievišķās komēdijas itāliski. Koncerts apliecinās, ka esam tik dažādi, taču šīs skaniskās lūgšanas spēj mūs vienot.

Šo sestdien, 1. augustā, plkst. 20 Cēsu Laikmetīgajā mākslas centrā sāksies festivāla kino programma Skaņa, ko redzam. Telpa, ko dzirdam, kuras kurators ir filozofs Uldis Tīrons.

"Tiks rādīta Arvīda Krieva nelielā filmiņa Vainīgais (1979), kas palikusi atmiņā kā neparasts skaņas un attēla saspēles paraugs latviešu kino. Lai gan Krievs vairāk pazīstams kā filmu Aveņu vīns, Fotogrāfija ar sievieti un mežakuili un vairākus citu režisors, šī Augstāko režisoru kursu Maskavā diplomdarba īsfilma (33') ir nepelnīti aizmirsta. Filma Vainīgais (1979) veidota pēc Rūdolfa Blaumaņa stāsta Slepkavas motīviem un uzņemta Rīgas kinostudijā. Tās operators Dāvis Sīmanis, bet mūzikas autors – Mārtiņš Brauns. Spožs aktieru ansamblis – Rūdolfs Plēpis, Romualds Ancāns un Alvis Birkovs – spējuši uzburt drīzāk mistisku trilleri, nevis vienkārši literāra darba ekranizējumu. Spēcīgajam operatora darbam līdz ar jauneklīgu režiju izdevies radīt spožu kinematogrāfisku pērli, kura izturējusi gadu pārbaudi un kurai laiks atgriezties latviešu kino zelta fondā. Jāpiebilst, ka Rūdolfam Plēpim un Alvim Birkovam šis ir 70. jubilejas gads," stāsta Uldis Tīrons.

Kino programmas atklāšanas vakaru papildinās otra īsfilma - Pjēra Paolo Pazolīni Che cosa sono le nuvole? (Kas tas ir – mākoņi?, 1968). Nelielā filmiņa ir dižā itāļu režisora versija par mākslas un dzīves attiecībām: izspēlējot Otello ar marionešu-aktieru palīdzību, Pazolīni radījis aizkustinošu un jautru stāstu ar bēdīgām beigām.

Abu režisoru – Arvīda Krieva un Pjēra Paolo Pazolīni - filmās skaņu celiņš ne vien pakārtojas aktieriem un situācijai, bet spēlē patstāvīga stāstnieka lomu.

Līdz 28. augustam festivāla ietvaros Cēsu Laikmetīgās mākslas centrā skatāma vizuālās mākslas izstāde Skaņa, ko redzam. Telpa, ko dzirdam, kurā piedalās mākslinieki Kaspars Groševs, Pēteris Līdaka, Artūrs Punte & Jēkabs Voļtovskis, Krišs Salmanis, Kristaps Ģelzis & Ģirts Bišs (kuratores: Daiga Rudzāte, Žanete Skarule), savukārt koncertzāles Cēsis mākslas galerijā skatāma konkursa SEB stipendija glezniecībā finālistu darbu izstāde Dienaskārtība. Finālistu četrinieku veido jaunie gleznotāji: Madara Kvēpa, Laura Veļa, Ingrīda Ivane un Jānis Šneiders (kuratore Inese Rozentāla).

Biļetes pieejamas Biļešu Paradīze tirdzniecības vietās visā Latvijā un internetā www.bilesuparadize.lv, kā arī pasākumu norises vietās.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja