Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Aizkustinošais mirklis. Debitanti - tēvs un dēls

Šis ir unikāls gadījums Dziesmu svētku vēsturē, jo pa maģiskajām Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku virsdiriģentu kāpnēm pirmo reizi kopkora priekšā kāps gan tēvs, gan dēls.

"Jauki, mīļi, necerēti. Šādu notikumu pavērsienu nevarēju iedomāties. Es to uztveru kā mana darba novērtējumu," saka jaunais diriģents Kaspars Ādamsons (28), kura vārds visbiežāk cildināts par Latvijas Kultūras akadēmijas jauktā kora Sōla starptautisko konkursu panākumiem, tostarp par pērn Sinsinati izcīnītajām trim zelta medaļām Pasaules koru olimpiādē. Svētku noslēgumkoncerta programmā viņam uzticēta Ilonas Rupaines latgaliešu tautasdziesmas Gaismeņa ausa apdare.

"Es, brālis un māsa no bērnu dienām esam bijuši līdzās tēta vadītajiem kolektīviem, braucām līdzi uz koru pasākumiem, koncertos spēlējām blokflautu, vijoli, šķindinājām trīsstūrīti," atceras Kaspars, kurš tikko izmēģinājis spēkus ar pūtēju orķestri Zviedrijā, savukārt Mežaparka estrādē viņš jau diriģējis pagājušajos Skolu jaunatnes dziesmu svētkos.

"Dēls ienāca virsdiriģentos kā komēta, bet man uzaicinājums likās kā vinnests loterijā," Ārijs Šķepasts dalās priekā, ko tagad jau nomainījis māksliniecisks satraukums, vai kopkorī izdosies tas, ko cerējis. Viņš vadīs paša veidotās latviešu tautasdziesmas Līgo apdares skanējumu un pašironiski joko, ka atšķirībā no dēla, kuru slavē par žestu nepārprotamo skaidrību, visi vienmēr brīnījušies, kā vispār iespējams kaut ko nodziedāt, kad Šķepasts paceļ rokas? Laikam tāpēc uz virsdiriģenta godu nācies gaidīt 33 gadus. "Man ļoti gribētos, lai mēs visi kopā izjustu, ka vārds "līgo!" izsaka mīlestību. Es mīlu! Lai, dziedot "līgo!", tu nevis rej, skaldi vai valdi, bet ieliec dziesmā mīlestību – lūk, ko es vēlos no kopkora priekšnesuma. Mana rūpe ir to skaidri izstāstīt un parādīt korim. Lai ir dvēseles stāvoklis, nevis sports, kad cilvēks pierāda, cik viņš ir foršs, skaists un ritmisks." Viņam jādiriģē tieši pēc dēla. "Viņš mani varēs uzmundrināt," teic tēvs, kurš svētkos piedalīsies ar trim koriem un diviem vokālajiem ansambļiem.

Rīgas Latviešu biedrības kamerkoris Austrums sacentās koru konkursa finālā. Tajā startēja arī Kaspara Ādamsona vadītais Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris Sōla. Svētkos piedalīsies arī Kaspara Ādamsona vadītais Sējas novada jauktais koris Sēja un Jumpravas kultūras nama senās mūzikas ansamblis Modus Vivendi, kurš piedalījies arī ansambļu konkursa finālā.

Jau aizvadītajā koru skatē bija iespējams novērtēt pirmos tēva un dēla darba augļus - Kaspara Ādamsona vadītais Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris Sōla ieguvis Lielo balvu, bet Ārija Šķepasta Rīgas Latviešu biedrības kamerkoris Austrums jaukto koru konkurencē ierindojies 2. vietā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja