Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

2020. gada titulētākā būve Latvijas arhitektūrā – Hanzas perons

Par neatņemamu Jaunā gada sagaidīšanas tradīciju ir kļuvusi aizvadītā gada izvērtēšana dažādās jomās. Par vienu no šā gada veiksmes stāstiem var uzskatīt bijušajā dzelzceļa noliktavas ēkā izveidoto kultūras un izklaides centru Hanzas perons (arhitektu birojs Sudraba arhitektūra), kas 2020. gadu noslēdz kā titulētākā ēka Latvijas arhitektūrā.

Kopumā tas ieguvis deviņas balvas un iekļuvis ietekmīgā dizaina un arhitektūras portāla Dezeen konkursa Dezeen Awards nominantu garajā sarakstā kopā ar divdesmit četriem pretendentiem no visas pasaules kategorijā Atdzimšanas projekts (Rebirth project). "Šajā projektā ir apvienoti senie un jaunie elementi, tajā harmoniski saplūst mantojuma šarms un mūsdienu arhitektūras inovācijas, tajā cieņa pret vēsturi atspoguļojas pārdomātos modernos risinājumos, dodot jaunu dzīvību vecajam," raksturoja Dezeen.com.

Savukārt balvu vidū ir tādas atzinības kā Latvijas Arhitektūras gada balva, Latvijas būvniecības gada balvas Grand Prix, Gada balva Rīgas arhitektūrā, konkursa Gada labākā būve Latvijā Grand Prix, Būvindustrijas lielā balva kategorijā Gada arhitekti un citas.

Arhitektu biroja Sudraba arhitektūra vadītājs Reinis Liepiņš stāsta, ka šī bijusī preču stacijas noliktava Skanstē ir viena no lieciniecēm Rīgas tā saucamajam zelta laikmetam, kad pirms Pirmā pasaules kara tā bija viena no attīstītākajām ostas pilsētām Austrumeiropā. Vēl nesen šī ēka bija paredzēta nojaukšanai, bet tagad ir kļuvusi par lielāko kultūras būvi Latvijā, kas celta pēc neatkarības atjaunošanas par privātiem līdzekļiem (Pillar Development) un kalpo kā labs piemērs tam, kā industriālajam arhitektūras mantojumam ir atrasts jauns pielietojums.

Hanzas perona projektēšana ilgusi divpadsmit mēnešu un būvniecība aizņēmusi astoņpadsmit mēnešu, kas šāda izmēra ēkai nav ilgs termiņš, – piebilst Reinis Liepiņš. Tā dizaina vīzija bijusi vairāk nekā simts gadu vecās ēkas pielāgošana kultūras būves funkcijai un vienlaikus tās iekonservēšana esošajā novecošanas stadijā.

Autori ir radījuši stikla "mētelīti" (ar dēļu fasādi), kas ietver vēsturisko ēku no ārpuses un ļauj tai kļūt par šā kultūras un izklaides centra interjera sastāvdaļu. "Noliktava šodienas pilsētbūvnieciskajā situācijā šķita vides mērogam par mazu. Mūsdienās tā atrodas zemāk nekā uzbērtās Hanzas un Pulkveža Brieža ielas. Jaunais rāmis preču stacijai dod lielāku masu, uzaudzē tai muskuļus," skaidro arhitekts.

Pārbūves laikā, izmantojot roku darbu un vēsturiskās būvniecības paņēmienus, restaurētas ķieģeļu sienas, koka jumta konstrukcija un oriģinālās XIX gadsimta liekto sliežu nojumes, kā arī radīti individuāla dizaina interjera elementi – kāpnes, margas, soli, bīdāmās akustiskās sienas un rēgu vagons, kura siluets veidots no ažūrām metāla konstrukcijām.

Šobrīd arhitektūras biroja Sudraba arhitektūra nozīmīgāko darbu sarakstā ir Rīgas pils Kastelas daļas atjaunošanas projekts, kura realizācija tika uzsākta šā gada rudenī. Vairāk informācijas var gūt interneta vietnē Sudraba-arhitektura.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja