Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Un atkal Jaunatnes teātris?

Vai drīkstēja atjaunot basketbola klubu VEF Rīga un hokeja klubu Dinamo Rīga? - uz visiem iebildumiem par Latvijas Jaunatnes teātra atjaunošanu ar pretjautājumu atbild producents Juris Millers, kura vadītā koncertzāle Rīga ir kļuvusi par šī teātra mājvietu.

"Ja sportā drīkstēja, tad kāpēc mākslā nedrīkstēja atjaunot zīmolu, no kura valsts atteicās 1992. gadā?" viņš piebilst. Latvijas Jaunatnes teātris tika atklāts pagājušās nedēļas nogalē ar muzikālo piedzīvojumu izrādi bērniem Un atkal Pifs, kurā skanēja komponista Ivara Vīgnera un dzejnieka Jāņa Petera 1984. gadā sarakstītās un daudzu iemīļotās dziesmas.

Jaunavas atgriešanās

"Mēs nevaram prasīt, lai jau rīt mums uz skatuves būtu šedevrs, par kuru runā visā pasaulē, kā savulaik runāja par leģendārā režisora Ādolfa Šapiro izrādēm," producents Juris Millers piesauc Latvijas Jaunatnes teātra ilgadējā mākslinieciskā vadītāja vārdu. Par savu darbu režisors ir izpelnījies gan Spēlmaņu nakts balvu par mūža ieguldījumu, gan arī III šķiras Triju Zvaigžņu ordeni. Savukārt par atjaunotā Latvijas Jaunatnes teātra māksliniecisko vadītāju ir kļuvis režisors Ivars Lūsis, kura sadarbība ar producentu Juri Milleru aizsākās ar spraigas diskusijas izraisījušo mūziklu Cukurs. Herberts Cukurs.

Jau 6. martā notiks izrādes Žanna d'Arka pirmizrāde, kurā skanēs 1979. gadā tapusī komponista Zigmara Liepiņa mūzika ar dzejnieka Jāņa Jurkāna vārdiem. Pirmo reizi šis materiāls tika iestudēts pirms vairāk nekā trīsdesmit gadiem toreizējā Drāmas treātrī (tagadējais Latvijas Nacionālais teātris) Valda Lūriņa režijā. Taču padomju gados izrādei par Orleānas jaunavu bija nežēlīgs liktenis - tā tika nospēlēta tikai vienu reizi un cenzūra to nekavējoties aizliedza tieši brīvdomīgo kompozīciju dēļ. "Sit tos un šauj tos, un lauž viņiem ribas," rindiņa no Līdēju dziesmiņas par tiem, kuri lido, izrādījās ļoti pravietiska.

Dziedošs Toms Sojers

"Turpat ceturtdaļgadsimtu Latvijas jaunatne un bērni teātra jomā ir bijuši bāreņu statusā - viņiem domātās izrādes lielākoties tapa pēc "pārpalikuma" principa, nevis mērķtiecīgi veidojot jaunatnes kultūrpolitiku," pirms iestudējuma Un atkal Pifs pirmizrādes interneta mediji citēja Ivaru Lūsi, ar kuru vienisprātis ir arī Juris Millers - pēc Latvijas Leļļu teātra skatītājiem nav vairs uz kurieni iet, tāpēc viņi koncentrēsies uz bērnu un jauniešu reperturu, kā arī muzikālajām izrādēm, kas varētu uzrunāt plašāku auditoriju. Žanna d'Arka varētu kļūt ne tikai par labu mācību palīglīdzekli 7.-9. klašu skolēniem, bet arī saistoša citiem.

Nākamā sezona iesāksies 1. septembrī ar franču rakstnieka un lidotāja Antuāna de Sent-Ekziperī vislabāk pazīstamās grāmatas Mazais princis iestudējumu. Latvijas Jaunatnes teātra plānos ir arī Toma Sojera piedzīvojumu pirmizrāde - pēc amerikāņu rakstnieka un humorista Marka Tvena darba motīviem patlaban top mūzikls. Tuvākajā laikā tiks izsludināts arī oriģināldramaturģijas konkurss, kurā latviešu autori tiks aicināti piedāvāt savus darbus divām vecuma grupām - bērnu un jauniešu auditorijai. No iesniegtajām lugām tiks izvēlētas labākās un iestudētas uz koncertzāles Rīga atjaunotās skatuves.

Spēlē pats!

Mēneša beigās, 24. janvārī, plkst. 12 teātra mājvietā notiks konkurss dalībai Jaunatnes teātra jauno aktieru studijā - tajā ar bērniem un jauniešiem (vecumā no sešiem līdz 20 gadiem) strādās profesionāli mākslinieki, kuri palīdzēs apgūt aktiermeistarību, skatuves kultūru, dejas mākslu, vokālu, runas meistarību, grima pamatus un citas skatuves cilvēkiem nepieciešamas zināšanas. Viņu vidū būs režisors Ivars Lūsis, aktrise Raimonda Vazdika, aktieris Zigurds Neimanis, dziedātāja Ginta Krievkalna, horeogrāfe Liene Stepena un citi. Visiem pretendentiem ir jāsagatavo etīde, dzejolis vai dziesma.

Tiem, kuri būs veiksmīgi parādījuši sevi žūrijai un uzsākuši mācības jauno aktieru studijā, tiks dota iespēja piedalīties Latvijas Jaunatnes teātra iestudējumos. Jāpiebilst, ka tas tiek veidots kā projektu teātris, kad izrādēm tiek piesaistīti aktieri un citi mākslinieki no dažādiem Latvijas teātriem.

Biļetes uz visiem Latvijas Jaunatnes teātra notikumiem ir nopērkamas Biļešu paradīzes tīklā. Tuvākās izrādes - Un atkal Pifs 18. janvārī, 8., 28. februārī un 21. martā. Drīzumā tiks izziņoti vēl astoņi datumi. Aktuālajai informācijai var sekot līdzi koncertzāles Rīga sociālā tīkla Facebook lapā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja