Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +3 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 22. februāris
Rigonda, Adrians, Ārija, Adriāna, Adrija

Tuvošanās noslēguma fāzei. Ekskursija pa Jaunā Rīgas teātra Lāčplēša ielas ēku kompleksu

Mēs esam Jaunā Rīgas teātra (JRT) galvenajā vestibilā. Cilvēki nāk iekšā no pagalma, un šajā vietā publika sadalās: tie, kuriem ir biļetes uz Lielo zāli, nogriežas pa labi, tie, kuriem ir biļetes uz mazajām zālēm, nogriežas pa kreisi, – vakar VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) rīkotajā mediju ekskursijā, kurā varēja apskatīt paveiktos darbus ēku kompleksā Lāčplēša ielā 25, sacīja JRT ēku kompleksa rekonstrukcijas un pārbūves projekta autore arhitekte Zaiga Gaile.

Zaiga Gaile arī piebilda, ka galvenā ieeja no automašīnu noslogotās Lāčplēša ielas puses ir pārcelta uz pagalmu, kur kluss kā laukos, lai cilvēkiem pirms izrādēm būtu iespēja satikties.

 

Senās ēkas elpa

Ārā pa jaunā vestibila logu ir redzama mākslinieka un scenogrāfa Ilmāra Blumberga skulptūra Vērotājs, kas šobrīd ir apsnigusi. Savukārt Smiļģa mājas vēsturiskajā vestibilā pa vidu ir izvietotas kolonnas, kuru vienā pusē ir garderobe, bet otrā – kafejnīca ar četrām darba vietām bārmeņiem, diviem liftiem no pagraba virtuves un mēbelēm, kas radītas, iedvesmojoties no Lielās zāles interjera. Galdiņi būs novietoti pie logiem ar skatu uz Lāčplēša ielu. Šajā telpā ir saglabāts arī vecais sienas fragments, uz kura no cara laikiem lasāms uzraksts "Uz biljarda zāli".

JRT vecā ēka ir celta XX gadsimta sākumā un atklāta ar komponista Konradīna Kreicera operas Naktsmājas Granadā iestudējumu – atgādina arhitekte, stāvot uz Lielās zāles skatuves. Šī zāle ir tikusi pārformēta, bet tajā saglabāta vairāk nekā gadsimtu senās ēkas elpa, ko izceļ restaurētie XX gadsimta 30. gadu interjera elementi – centrālā lampa, kvadrātveida gaismekļi un tumši sarkanbrūni priedes saplākšņa paneļi. "Tas ir vienīgais art deco zāles interjers Rīgā," uzsver Zaiga Gaile.

Pēc pārbūves skatītājiem no jebkuras vietas gan parterā, gan balkonā būs ļoti laba redzamība un dzirdamība. Tas panākts, mainot rindu stāvumu un pārbūvējot balkonu. Atbilstoši mūsdienu prasībām ir pārbūvēta skatuve, kas aprīkota ar klusu vinču sistēmu dekorāciju pārvietošanai, un rekonstruēti šņorbēniņi, kam piebūvēts klāt jauns apjoms triju metru augstumā. Pēc pārbūves Lielās zāles parterā ir 322 skatītāju vietas, balkonā – 166 vietas. Krēslus ir izgatavojusi Rīgas krēslu fabrika.

 

Stiklota galerija

Izrāžu starplaikos skatītāji no visām zālēm varēs pulcēties Vīna zālē ar leti, stāvgaldiņiem un milzīgu gaismas ķermeni. "Šis gaismas ķermenis saucas Leonardo. Tas ir mans izgudrojums, jo mums vajadzēja izgaismot šo telpu un vienlaicīgi paslēpt daudzas tehnoloģijas," atklāj arhitekte. Viņa piemetina, ka šis pārbūves projekts veidots tā, lai telpās ienāktu dienasgaisma un visur būtu saistība ar ārtelpu. "Pa logu jūs redzat izliektu stiklotu galeriju, pa kuru aktieri un citi JRT darbinieki var pāriet no vecās ēkas uz jaunajām telpām," norāda Zaiga Gaile un dodas uz JRT jauno Black Box zāli ar 230 skatītāju vietām.

Šajā zālē ir pārvietojamās tribīnes, gaismas un skaņas sistēmas, kuru digitālais un analogais vadības tīkls ir veidots tā, lai brīvi varētu mainīt konfigurāciju atbilstoši konkrētiem uzvedumiem. "Grīda ir ieklāta ar Kanādas priedi, kas piemērota visām skatuvēm. Tajā var dzīt naglas – šis koks ir tik mīksts, ka pēc tam [visi caurumi] aizvelkas ciet," stāsta arhitekte. Viņa atminas pirms trijiem gadiem notikušu sarunu ar JRT māksliniecisko vadītāju Alvi Hermani, kurš paudis vēlmi šajā zālē iestudēt rakstnieka Tomasa Manna darbu Burvju kalns.

Otra Black Box zāle ir radīta pēc tādiem pašiem principiem kā pirmā, tikai ar mazāku vietu skaitu (100). Starp citiem iestudējumiem tajā varētu tikt atjaunotas tās izrādes, kas savulaik uzvestas Talsu ielā. Iepazīstinot ar pārējiem paveiktajiem darbiem, Zaiga Gaile vērš uzmanību uz to, ka zem ēkām ir izveidots pazemes stāvs. "JRT modelis ir kā arhaiska latviešu sēta, kurā visu dara uz vietas, glabā uz vietas, neko nemet ārā," raksturo arhitekte. Šajā pazemes stāvā atradīsies dekorāciju darbnīcas un galvenās glabātavas.

 

Pārcelšanās gaidās

Trešajā un ceturtajā stāvā ir ierīkotas trīs mēģinājumu zāles. Viena no tām ir Lielās zāles skatuves izmērā, tajā var mēģināt ar dekorācijām līdz pēdējai dienai; ir saglabāts Smiļģa kabinets, aktieru ģērbtuves papildinātas ar atpūtas vietu. "Mēs esam daudz izmantojuši vecās substances – šīs atpūtas vietas konstrukcija ir izveidota no vecajām sijām un spārēm, kas palika pēc pārsegumu maiņas," stāsta Zaiga Gaile. Rekonstrukcijas procesā ir tikušas atjaunotas vecās durvis, logi un čuguna radiatori.

JRT ēku kompleksā patlaban ir paveikti aptuveni 95% būvdarbu, atlikušas vien pēdējās pārbaudes, nodošana ekspluatācijā, paralēli tam – defektu novēršana. VNĪ un pilnsabiedrības SBSC (Skonto būve un Skonto Construction) martā noslēgtā vienošanās paredz JRT ēku kompleksa nodošanu ekspluatācijā līdz 2023. gada nogalei. Ēku kompleksam pilnībā ir jābūt nodotam VNĪ nākamā gada janvārī, tas ļaus JRT jau gada pirmajos mēnešos sākt pārcelšanos no pagaidu telpām Tabakas fabrikā uz Lāčplēša ielu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja