Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Mūžībā devies izcilais scenogrāfs Andris Freibergs

Mūžībā devies scenogrāfs un pedagogs Andris Freibergs, vēsta Latvijas Televīzija, atsaucoties uz Latvijas Teātra darbinieku savienības vadītāju Ojāru Rubeni.

Atvadīšanās no otrdien mūžībā aizgājušā scenogrāfa Andra Freiberga notiks sestdien, 22. oktobrī, plkst.13 Rīgas Krematorijas Lielajā zālē, informēja Latvijas Teātra darbinieku savienības vadītājs Ojārs Rubenis.

Andris Freibergs dzimis 1938. gada 24. oktobrī Videnieku mājās, Skrundā. Absolvējis Skrundas Pumpura pamatskolu (1952), vēlāk mācījies Rīgas lietišķās mākslas vidusskolā, un 1965. gadā absolvējis Latvijas Valsts Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu. Kā scenogrāfs debitējis Andreja Upīša Akadēmiskajā drāmas teātrī (Latvijas Nacionālajā teātrī).

Andris Freibergs no 1992. līdz 2019. gadam bija Latvijas Nacionālās operas galvenais scenogrāfs. Veidojis scenogrāfijas vairāk nekā 200 iestudējumiem ne vien LNO, bet arī citos Latvijas teātros un ārzemēs – Igaunijā, Lietuvā, Krievijā, Armēnijā, Polijā, Vācijā, Venecuēlā, Itālijā un citviet. Saņēmis virkni apbalvojumu, tai skaitā Triju Zvaigžņu ordeni (2003), Prāgas Scenogrāfijas un teātra arhitektūras kvadriennāles sudraba medaļu par scenogrāfiju baletam Credo ar K. Penderecka un J.S. Baha mūziku teātrī Estonia (1995), Lielo mūzikas balvu par G. F. Hendeļa operas Alčīna iestudējumu (1998), Igaunijas labākā scenogrāfa balvu (2003), septiņas Spēlmaņu nakts balvas par labāko scenogrāfiju un vienu par labākajiem kostīmiem, divas zelta medaļas par studentu ekspozīcijām Prāgas kvadriennālē (2007, 2011), Itālijas augstāko teātra balvu Il Premio Ubu (2010), Izcilības balvu kultūrā (2015) un citas. Organizējis savu darbu personālizstādes Rīgā, Krakovā un Maskavā. Latvijas Mākslas akadēmijas pasniedzējs (no 1971. gada), profesors (no 1996. gada), Krievijas Mākslas akadēmijas goda loceklis (2015).

Atvadīšanās no Andra Freiberga notiks sestdien, 22. oktobrī, plkst. 13 Rīgas Krematorijas Lielajā zālē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja