Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Kristas Burānes izrāde Visi putni skaisti dzied vasarā būs skatāma visā Latvijā

Dirty Deal Teatro šobrīd top Kristas Burānes muzikālā īpašvietas izrāde Visi putni skaisti dzied, kura vasaras mēnešos tiks spēlēta dažādās Latvijas vietās, informēja teātra pārstāvji.

Visi putni skaisti dzied sniegs skatītājiem neparastu skatupunktu uz kultūras un dabas robežām, kurās notiek cīņa starp kultivēto un dabisko, cilvēka kārtību un dabas savvaļu. Izrādes ietvaros profesionāli mākslinieki sadarbojas ar jauniem cilvēkiem, kas dzied koros. Arī skatītāji, ieklausoties un sadzirdot stāstus par putniem un cilvēkiem, veidos izrādes kopējo skanējumu.

Apzīmējums "īpašvietas izrāde" (kas atvasināts no angļu valodas site-specific) norāda uz izrādēm, kurās konkrētā vieta vai telpa ir būtiska stāsta un vēstījuma daļa. Visi putni skaisti dzied gadījumā šī vieta būs pie un ap brīvdabas skatuvēm, jo tajās vistiešāk var pieredzēt kultūras un dabas satikšanos. Skatītāji šo satikšanos iepazīs no dažādiem rakursiem.

Izrādes režisore un dramaturģe Krista Burāne komentē: "Latviešu mitoloģijā cilvēku un putnu dziesmas palīdz sakārtot pasauli. Dzeltenajai cielavai, zvirbulim, mežirbei, griezei, dzenim un cīrulim tajā ir nozīmīgas lomas. Tomēr šobrīd tie piedzīvo strauju populācijas samazināšanos. Viņu balsis intensīvās lauksaimniecības un mežizstrādes dēļ ir apklusušas vai apklust visā Eiropā. Arī pie mums. Ko tas nozīmē Latvijas cilvēkiem, kuri dzied koros? Vai mūsu dziesma un dziedāšana spēj sakārtot pasauli tā, lai tajā nepazustu mazāk aizsargātās balsis? Es gribu dot iespēju cilvēkiem, kurus aizrauj dziedāšana, apzināties, ka mūsu balsīm ir spēks ne tikai lielajā Dziesmu svētku kopkorī, ka mūsu balsis var ne tikai skaisti skanēt, bet arī aizstāvēt citus dziedātājus - putnus. Mēs stāstām latviešu un putnu satikšanās, kopīgas dzīves, sadzīvošanas un sadziedāšanās stāstu. Un uzdodam jautājumu - kur slēpjas putna dziesmas vērtība?"

Savukārt Visi putni skaisti dzied komponists Jēkabs Nīmanis stāsta: "Mūzikai, lai atklātu tās vēstījumu, vārds nav nepieciešams. Mēs paši to veidojam, interpretējot, radot, un šajā izrādē mēs radam gan komandā, gan kopā ar skatītājiem. Un radīšana ir svētki, dzīvība un cerība, tas ir kultūras, kā arī dabas daudzveidības pastāvēšanas ilgtermiņa plāns. Bez radīšanas ir tikai stīvas, garlaicīgas un patosīgas runas dažādās gadadienās, un izmiršana."

Izrādes Visi putni skaisti dzied horeogrāfe ir Kristīne Brīniņa, māksliniece Pamela Butāne, diriģents Patriks Kārlis Stepe, iestudējumā piedalās aktieri Artūrs Čukurs, Elīza Dombrovska, Rūta Holendere, Anna Klišāne un Armands Siliņš, kā arī daudzbalsīgs Visu putnu koris, kurā dzied jauni cilvēki no Rīgas un izrādes notikuma vietām. Pirmizrāde - 27. maijā Latgales vēstniecības Gors apkārtnē (bezmaksas ielūgumus iespējams izņemt Gors mājaslapā un kasē), savukārt nākamās izrādes gaidāmas Liepājā, Rīgā un citur. Sekojiet informācijai Dirty Deal Teatro mājaslapā un sociālajos tīklos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja