Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 19. septembris
Verners, Muntis

Ģertrūdes ielas teātris jaunajā sezonā turpinās iesākto

“Turpināt – tas ir viss, ko mēs varam,” uzsākot jauno sezonu, saka Ģertrūdes ielas teātris, kas laikā, ko raksturo nestabilitāte, nedrošība un mainība, turpinās sadarboties, turpinās stiprināt draudzību ar vietējiem māksliniekiem un partneriem Baltijas valstīs, turpinās izrādīt iepriekšējās sezonās tapušās izrādes un turpinās pulcēt skatītājus Ģertrūdes ielas iekšpagalma ēkā uz jauniestudējumiem, lai neparasti paraudzītos uz šodienas parādībām, paši uz sevi, sabiedrību un vidi, kuru veidojam.

Novembrī pirmizrāde gaidāma Ģertrūdes ielas teātra mākslinieciskā vadītāja Andreja Jarovoja izrādei faux pas, kas vizuālā teātra estētikā pētīs attiecības starp cilvēka ķermeni un apģērbu, pievēršoties ātrās modes spējai manipulēt ar cilvēku vēlmēm un nedrošību, cerībām un izmisumu, un vidi, kuru veidojam kopā ar lietām, kuras valkājam.

Taču pēc gadumijas ar jauniestudējumu ĢIT debitēs režisors Jurģis Lūsis, piedāvājot jauna cilvēka skatījumu uz saviem vienaudžiem un viņu attiecībām. Britu dramaturga Sema Steinera godalgotās lugas Citroni, citroni, citroni, citroni, citroni centrā ir iztēlota pasaule, kurā esam spiesti teikt mazāk. Tā ir par to, ko mēs sakām un kā mēs to sakām; par lietām, ko varam dzirdēt tikai klusumā; par mirušiem kaķiem, aktīvismu, acu kontaktu un citroniem, citroniem, citroniem, citroniem, citroniem, citroniem, citroniem.

Savukārt sezonas otrajā pusē pirmizrādi piedzīvos Martas Elīnas Martinsones izrāde Misis M., ko pati režisore un vienlaikus oriģināllugas autore piesaka kā “vienas mājsaimnieces cīņu par varu”. Izrāde būs mūsdienu versija par lēdiju Makbetu, skatot Šekspīra “ļaundari” caur pētnieces Betijas Frīdanas analīzes prizmu par to, kas notiek ar sievietēm, kad viņām atņem iespēju pašrealizēties. Savos darbos Martinsone jau apliecinājusi sevi kā spilgtu režisori un dramaturģi, kas, pievēršoties sievietes lomai sabiedrībā, rotaļīgi izaicina pastāvošo sistēmu un caur popkultūras tēliem un atsaucēm apšauba iesīkstējušos priekšstatus. Gaidot iestudējumu, par to var pārliecināties arī režisores veidotajā izrādē Stiklotā svētnīca, kas septembrī skatāma Ģertrūdes ielas teātrī pēdējo reizi.

Teātra programmu arī šajā sezonā turpinās papildināt koncerti, diskusijas un sarunas, kā arī ĢIT draugu izrādes, kas teātra telpās atradušas pastāvīgu mājvietu – producentu apvienības KatlZ Riga izrādes un Istabas teātra izrādes jaunākajiem teātra skatītājiem un viņu vecākiem. Šosezon ĢIT savam sadarbības partneru pulkam pievieno arī dejas mākslinieku jaunākās paaudzes spilgtākos pārstāvjus, atbalstot apvienības SIXTH izrāžu tapšanu.

Arī šosezon ĢIT turpinās iepazīstināt Latvijas skatītājus ar jaunākajiem iestudējumiem no Lietuvas un Igaunijas, piedāvājot vairākas viesizrādes no baltiešu kaimiņiem, savukārt, ĢIT izrādes turpinās satikt skatītājus aiz Latvijas robežām – jau oktobrī Andreja Jarovoja un apvienības SIXTH dejotāju kopīgi veidotā izrāde tas ir viss, ko mēs varam viesosies Paņevēžā, lai piedalītos festivālā Baltic Small. Ar Artūra Čukura pagājušās sezonas izrādi turi mani cieši ĢIT septembrī viesojas Lietuvā, piedaloties divos nozīmīgos Baltijas mēroga teātra notikumos – Baltijas Vizuālā teātra skatē, kas šogad teātra profesionāļus un skatītājus pulcē Viļņā, kā arī Kauņas kamerteātra rīkotajā jauno skatuves mākslinieku festivālā Starting Point (Išeities taškas). Taču uz ĢIT dēļiem izrāde atkal būs skatāma novembrī notiekošās Latvijas teātra skates ietvaros. Skates programmā iekļauta arī ĢIT skatītāju iemīļotā pagājušās sezonas mūzikas teātra izrāde Monstera Deliciosa, kas turklāt nominēta arī pašmāju Spēlmaņu Nakts balvai divās kategorijās – Gada mazās formas izrāde un Gada jaundarbs mūzikā (izrādes komponiste – Līva Blūma).

Plašāka informācija un programma pieejama ĢIT mājaslapā: www.git.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja