Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Februārī Latvijas Nacionālā opera un balets tiešsaistē piedāvās mīlestības tēmai veltītas izrādes

Februāri, ko pasaulē bieži sauc par mīlestības mēnesi, Latvijas Nacionālā opera un balets veltīs mīlestības tēmai. Nav citu jūtu ar tik daudzšķautņainu raksturu, kas var gan sāpināt un iznīcināt, gan celt debesīs un dot spēku. Mīlestības tēma caurvij daudzas operas un baletus, tāpēc februārī, turpinot tiešsaistes pasākumu sēriju, LNOB skatītājiem piedāvās tematisku izrāžu ierakstu izlasi – Džakomo Pučīni operu Manona Lesko, Pētera Čaikovska baletu Apburtā princese un Žorža Bizē operu Karmena, informēja LNOB pārstāve Irbe Treile.

No 5. līdz 28. februārim tiks piedāvāta Džakomo Pučīni opera Manona Lesko ar pasaulslaveno lietuviešu soprānu Asmiku Grirgorjanu titullomā un Sergeju Poļakovu de Grijē lomā, Manonas brāļa lomā – Jānis Apeinis, Žeronta lomā – Krišjānis Norvelis. Iestudējumu veidojuši diriģents Mārtiņš Ozoliņš, režisore Ināra Slucka, scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Keita, video māksliniece Katrīna Neiburga, dramaturgs Mikus Čeže, gaismu mākslinieks Igors Kapustins, kustību režisore Elita Bukovska. Manona Lesko ir Džakomo Pučīni trešā opera, kas tapusi pēc abata Prevo darba Stāsts par kavalieri de Grijē un Manonu Lesko motīviem. Režisore Ināra Slucka, interpretējot šo Pučīni meistardarbu, galveno uzmanību pievērš abata Prevo ieskicētajai problēmai –  tam, ko lielas kaislības spēj izdarīt ar cilvēku. Izspēlējot šo mīlasstāstu mūsdienās, režisore maina nevis operas saturu, bet gan akcentē tajā būtisko.

No 12. līdz 28. februārim būs skatāms Pētera Čaikovska balets Apburtā princese, kura ieraksts tapis ar Valsts Kultūrkapitāla fona atbalstu. Galvenajās lomās – Sabīne Strokša un Sergejs Neikšins. Apburtā princese ir viens no visu vecumu skatītāju iemīļotākajiem baleta uzvedumiem LNOB. To veidojuši horeogrāfs-inscenētājs Aivars Leimanis, diriģents Farhads Stade, scenogrāfe un kostīmu māksliniece Ināra Gauja. Pēc Šarla Pero pasakas motīviem veidotais balets stāsta par simtgadu miegā aizmigušu skaistu princesi, ko atmodina drosmīga prinča skūpsts. Čaikovska brīnišķīgā mūzika un iestudējuma krāšņais skatuves noformējums ved uz brīnumzemi, kurā mīt fejas, pasaku tēli, princeses un ļaundari. Baletā saglabāta Mariusa Petipā oriģinālā horeogrāfija.

No 19. līdz 28. februārim piedāvājumā Žorža Bizē opera Karmena. Šajā iestudējumā titullomu atveido Ramona Zaharija, Dona Hosē lomā – Dmitrijs Golovņins, Eskamiljo lomā – Jānis Apeinis, Mikaēlas lomā – Laura Teivāne. Iestudējumu radījuši diriģents Jānis Liepiņš, režisore Marija Eva Sinjerola, scenogrāfs Fabjēns Tenjē, kostīmu māksliniece Yashi, gaismu mākslinieks Filips Bertomē, video mākslinieks Artis Dzērve, hiphopa horeogrāfiju veidojis Guntis Spridzāns kopā ar dejotājiem. Žorža Bizē šedevrs Karmena ir viena no visu laiku populārākajām operām. Franču režisores Evas Marijas Sinjerolas interpretācijā šīs operas darbība norisinās mūsdienu lielpilsētas nomalē – vietā, kur cilvēkus no ārpasaules izolē betona konstrukciju arhitektūra.

Latvijas Nacionālās operas un baleta tiešsaistes programma sākās decembrī ar opereti Sikspārnis, baletu Riekstkodis un Gadumijas koncertu Operā. Tā raisīja lielu publikas interesi – iestudējumi skatīti gandrīz desmit tūkstošus reižu.

Visi ieraksti pirmajā dienā būs skatāmi no plkst. 18.

Biļetes pieejamas vietnē www.bilesuparadize.lv.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja