Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Elīna Vāne traucas vairāku zirgu pajūgā. Lai ir harmonija

Saruna ar Valmieras Drāmas teātra aktrisi Elīnu Vāni par seriāliem, viesizrāžu stresu un jauno sezonu

Ar Valmieras teātra aktrisi Elīnu Vāni mēs satiekamies pagājušajā piektdienā Dzintaros, kur jūras krastā tiek uzņemta seriāla Viņas melo labāk ceturtā sezona, tikmēr televīzijas skatītāji seko līdzi viņas varones Baibas piedzīvojumiem trešajā sezonā: vai Mārtiņš uzzinās, ka viņa gaida bērnu? "Man šī loma ir ārkārtīgi iepatikusies, jo es tajā varu izdauzīties," teic aktrise, kura ar lielu patiku strādā lietuviešu režisora Sigita Račka vadībā un filmēšanas laukumā tiekas ar saviem kolēģiem no citiem Latvijas teātriem.

Interesanti, ka viņa pati kā skatītāja dod priekšroku brutāliem un biedējošiem seriāliem, kuros uz visām pusēm šķīst asinis un no bailēm čokurā savelkas kāju pirksti. Elīnas Vānes aizraušanās ar šāda veida darbiem aizsākusies ar amerikāņu televīzijas kanāla HBO vampīrdrāmu Īstās asinis/True Blood. "Es līdz ausīm samīlējos Aleksandrā Skarsgārdā," atceras aktrise, kura savu brīvo laiku labprāt pavada, skatoties populārus ārzemju seriālus. Vikingi! "Tie veči ir brīnišķīgi - mežonīgi, netīri, noskranduši, saskrāpēti."

Vai viņa pati gribētu iesaistīties šādās kino kaujās? "Es esmu atvērta dažādiem piedāvājumiem. Es daudz strādāju ārpus teātra, gūstu no tā baudu un finansiālu labumu, kas ļauj man nodoties ceļošanai," atzīst Elīna Vāne, kura šo pieredzi salīdzina ar braukšanu vairāku zirgu pajūgā, un viņai ir svarīgi stingri turēt grožus savās rokās, lai neviens no tiem neizrautos priekšgalā. "Lai ir harmonija," akcentē aktrise, kurai ir atsākušies mēģinājumi Valmieras teātrī un kuru augustā varēs redzēt uz Rīgas skatuvēm.

Kā sarkans lakatiņš

Rīgas viesizrādēs pēdējo reizi tiks nospēlēta režisora Elmāra Seņkova iestudētā Rūdolfa Blaumaņa novele Raudupiete, kurā tiek atklāta cilvēka iekšējās pasaules ļaunā puse. Par titullomu šajā izrādē Elīna Vāne ir saņēmusi Spēlmaņu nakts balvu. "Es jau jūtu, ka man ir grūti viņu pacelt," par Matīsiņa atveidotāju Krišu Briedi saka aktrise, kuras izrādes dēls pa šo laiku ir krietni paaudzies. "Puika jau nekad neteiks, ka viņam spiež kurpītes, taču tās ir tik uzspīlētas, ka grūti novilkt."

"Tas pats būs ar Zojku, kura man ir ļoti mīļa," bilst Elīna Vāne un piemin Mihaila Bulgakova neprātīgos sapņus par cilvēka cienīgu dzīvi lugā Zojkina kvartira, kuru ir iestudējusi režisore Indra Roga. Tas ir vēl viens Valmieras teātra uzvedums, kas tieši Rīgā tiks izrādīts pēdējo reizi. Aktrise stāsta, ka šādus klasiskos lielformāta darbus vienmēr ir bijis žēl atlaist - Doktoru Živago, Mariju Stjuarti: "It kā tev būtu jāatdod sava rīta kafijas krūzīte vai rotaļu lācītis, ar kuru tu esi gulējis naktīs."

"Vēl šodien ar seriāla brāli Kārli Neimani pārrunājām iepriekšējās viesizrādes," atklāj aktrise, kuras varones Elizabetes I parakstīto nāves spriedumu Nacionālajā teātrī aizpūtis caurvējš. "Mūsu acīs bija izmisums: ko darīt, ko darīt? Es aizbēgu prom." Viesizrādes rada papildu stresu, jo ir jāspēlē citos apstākļos un publikā ir daudz kolēģu. Tas ir tāpat kā pirmizrādēs vai kritiķu priekšā. Tu domā sava varoņa domas, bet - pēkšņi - tev kā sarkans lakatiņš uzzibsnī: sestajā rindā sēž Silvija Radzobe!

Elīna Vāne Rīgā būs redzama arī Mariusa fon Maienburga Apjukumā Viestura Meikšāna režijā, kas ir nodēvēts par kaprīzu komēdiju par realitāti, identitāti un teātri. "Tā ir absolūti burvīga - ja vēl var dabūt biļetes, es silti iesaku!" teic aktrise, kura kopā ar Valmieras teātra kolēģiem Imantu Stradu, Māru Menniku un Mārtiņu Meieru tajā spēlē ar saviem īstajiem vārdiem un pārlec no vienas lomas uz citu ar slapjām mugurām: "Tas ir kā kārtīgs skrējiens, kurā ne uz mirkli nedrīkst apstāties."

Suhanova neprāts

Patlaban Valmieras teātrī Indra Roga iestudē vēl vienu Mihaila Bulgakova darbu Meistars un Margarita, kurā Elīna Vāne atveido galveno varoni. "Es esmu priecīga, ka viņa man dod ļoti skaistas lomas," saka aktrise, kurai šī būs jau trešā sadarbība ar režisori. Viņa atzīst, ka mēģinājumu process vienmēr ir ļoti intensīvs un izzinošs: "Tu ar visiem zobiem un nagiem iekrampējies dotajā tēmā - ej, lasi, skaties - un pēc tam esi tik noguris, ka šķiet, ka ir sezonas beigas, taču parasti ir tikai sākums."

Jaunajā sezonā Elīna Vāne piedalīsies vēl divos Valmieras teātra jauniestudējumos, kuru pirmizrādes notiks nākamajā gadā. Viens no tiem būs Maksima Gorkija Zikovi Feliksa Deiča režijā. "Man tā būs sengaidīta tikšanās," saka aktrise, kura strādāšanu kopā ar viņu uztver kā lielu godu. Savukārt trešais darbs būs Henrika Ibsena luga Celtnieks Sūlness, kuru iestudēs Dāvis Auškāps. "Klasika! Tas, kas man garšo vislabāk," akcentē Elīna Vāne, kura viņu zina kā labu draugu un cer iepazīt kā labu režisoru.

Vēl pavisam karsta ir režisora un scenogrāfa Reiņa Suhanova iestudētā Annas Brigaderes pasaka Maija un Paija, kas pirmizrādi piedzīvoja pagājušās sezonas izskaņā (uz skatuves tā atgriezīsies 18. septembrī - I. A.). "Vai viņš ir sajucis prātā? Man ir 36 gadi! Kāda Maija?!" savas pirmās izjūtas pēc piedāvājuma spēlēt šo lomu atklāj Elīna Vāne. "Taču šī izrāde kļuva par ļoti sirsnīgu tikšanos pašai ar sevi bērnībā - nomest nost visus netīrumus un būt kā Sprīdītim ar baltu sirsniņu, kurā sliktā ir tik, cik melns aiz naga."

VDT viesizrādes Rīgā

Zojkina kvartira. 3., 4., 5. augusts. Latvijas Nacionālais teātris
Raudupiete. 6., 7. augusts. Latvijas Nacionālais teātris
Balle būs. 8., 9. augusts. Latvijas Nacionālais teātris
Sudraba gaisma. 14., 15. augusts. Dailes teātris
Romeo un Džuljeta. 21., 22. augusts. Dailes teātris
Saules pelni. 23. augusts. Dailes teātris
Nāves deja. 14., 15., 16. augusts, Zirgu pasts
Apjukums
. 21., 22. augusts. Zirgu pasts
Debesis ir mums
. 23. augusts. Zirgu pasts

Biļetes nopērkamas Biļešu paradīzes tīklā. Vairāk informācijas: www.vdt.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja