Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Daudzšķautņainā sezona. Par Dailes teātra jubilejas gada centrālo notikumu kļūs izrāde Smiļģis

Šogad Dailes teātris atzīmē savu simtgadi un jaunajā sezonā skatītājiem piedāvās vienpadsmit jauniestudējumu. Tā trupai ir pievienojušies trīs aktieri – Imants Strads, Toms Veličko un Kārlis Arnolds Avots, kuram šajā sezonā ir paredzētas sešas lomas, no tām četras (!) būs galvenās. Par šī jubilejas gada centrālo notikumu kļūs Māras Zālītes jaunākās lugas Smiļģis uzvedums, kas būs veltīts Dailes teātra dibinātājam, novatoriskajam režisoram un aktierim Eduardam Smiļģim (izrāde ir iekļauta Latvijas valsts simtgades programmā un top ar tās atbalstu).

"Intrigai varu pateikt, ka Eduardu Smiļģi šajā darbā spēlēs seši aktieri, lai parādītu šī ģēnija daudzšķautņaino dabu," 2020./2021. gada sezonai veltītajā preses konferencē atklāja Dailes teātra mākslinieciskais direktors un iestudējuma Smiļģis režisors Viesturs Kairišs, kuram šajā sezonā ir gaidāmas veselas divas pirmizrādes uz Lielās zāles skatuves.

Tās noslēgumā viņš piedāvās Rūdolfa Blaumaņa leģendārā darba Skroderdienas Silmačos jaunu interpretāciju, kuras dramatizējuma autore būs Justīne Kļava un komponists – Maestro Raimonds Pauls. Tieši ar šo darbu režisors savulaik ir sācis savu teātra karjeru. "Man ir svarīgi atgriezties pie šī dzirkstošā un vitalitātes pilnā teātra, kas ir piepildīts ar mūziku, dzīvesprieku un neprātu," atzīst Viesturs Kairišs.

 

Degunradžu uzlidojums

Kopumā uz Lielās zāles skatuves ir ieplānotas sešas pirmizrādes. Jaunā sezona iesāksies ar Gata Šmita iestudējumu Ārsts ar Vitu Vārpiņu galvenajā lomā (18. septembrī). Tā pamatā būs Artura Šniclera pagājušā gadsimta sākumā sarakstītais darbs Roberta Aika versijā, kurā darbība ir tikusi pārcelta uz mūsdienu informācijas laikmeta sociālo mediju pasauli un kurā iekļautā provokācija liks skatītājiem pārskatīt savus priekšstatus par identitātes jautājumiem, – sola režisors. Savukārt 2020. gada izskaņā ir gaidāms aktrises Rēzijas Kalniņas jubilejas koncerts, ko veidos kinorežisors Dāvis Sīmanis.

Sezona turpināsies ar Henrija Luisa, Džonatana Sēra un Henrija Šīlda melno komēdiju Totāla izgāšanās, kas būs Intara Rešetina kā režisora debija uz Dailes teātra Lielās zāles skatuves. Tāpat arī savu jauniestudējumu radīs viesrežisore Ildiko Gaspara no Ungārijas, kura ir Eiropas teātra uzlecošā zvaigzne un kura Latvijai ir izvēlējusies Ežēna Jonesko 1959. gadā sarakstīto komiskā absurda drāmu par kādu iemigušu Francijas provinci, kurā klīst baumas par degunradžu uzlidojumu un kurā notiekošais šī brīža situācijā ir kļuvis īpaši aktuāls.

 

Iznākšana no ēnas

Jaunā sezona Dailes teātra Mazajā zālē iesāksies ar Dmitrija Petrenko iestudējumu Monstrs pēc Dankana Makmilana lugas motīviem (9. oktobrī).

Tā turpināsies ar vēl vienu šī režisora darbu, ar kuru tiks atzīmēta ievērojamās latviešu rakstnieces Regīnas Ezeras deviņdesmit gadu jubileja. Viņš iestudēs romānu Zemdegas, kuras dramatizējumu raksta Justīne Kļava. "Zemdegas vienmēr ir bijušas romāna Aka mūžīgajā ēnā, bet tas ir izcils darbs – tāda latviešu Tvinpīka," Dailes teātra mākslinieciskais direktors velk paralēles ar ikonisko Deivida Linča pagājušā gadsimta 90. gadu sākumā uzņemto misticisma pilno seriālu.

Tāpat arī savus jauniestudējumus veidos Klāvs Mellis (no teātra trupas Kvadrifrons), Laura Groza-Ķibere un Boriss Frumins. Viņu versijās pie skatītājiem nonāks attiecīgi Manuela Kofiņjo Lopesa darbs bērniem Vecenītes ar saulessargiem, Ninas Reines luga Piekrišana par MeToo tēmu un Aleksandra Vampilova darbs Vecākais dēls. Jāatzīmē, ka pašreiz Dailes teātra Mazajā zālē ir iespēja uzņemt 100 skatītāju, Lielajā zālē – 480 skatītāju, bet noteikto ierobežojumu dēļ šajā sezonā netiks izmantota Kamerzāle.

Dailes teātra svinību kulminācija ir iecerēta 2021. gada novembrī, kad norisināsies koncerts Dailes oratorija un gaismas un mūzikas performance, kas būs vērojama no ēkas ārpuses. Paralēli radošajām lietām notiek arī vērienīgi remonta un labiekārtošanas darbi ēkā un tās apkārtnē, kas beigsies nākamā gada rudenī. Dailes teātra direktors Juris Žagars piebilst, ka vēl viņu nākotnes plānos ir atsevišķas mēģinājuma telpas izveide Lielās zāles izmērā, Mazās zāles pārveidošana ar 350 skatītāju sēdvietām (tagad ir 200 skatītāju sēdvietu) un Lielās zāles mobilās starpsienas izbūve, lai to varētu izmantot divos variantos – ar 700 un 1000 skatītāju sēdvietām.

Aktuālajai informācijai var sekot līdzi interneta vietnē dailesteatris.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja