Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Osedžas zeme viesosies Ventspilī

Sestdien, 3.novembrī, Latvijas Nacionālais teātris ar režisora Valtera Sīļa iestudēto izrādi Osedžas zeme viesosies Ventspils teātra namā Jūras vārti, informē teātra pārstāve Līga Rimšēviča.Osedžas zeme  ir kļuvusi par vienu no pieprasītākajām un visaugstāk vērtētajām Latvijas Nacionālā teātra izrādēm. Tā ir izvirzīta trīs 2011./2012. gada sezonas Spēlmaņu nakts nominācijās – Gada dramatiskā izrāde, Lolita Cauka _(nominācijā Gada aktrise_) un Lāsma Kugrēna (nominācijā Gada aktrise otrā plāna lomā).

Izrāde ir par ģimeni kā vienu no cilvēka pamatvērtībām, risina sarežģītas ģimenes locekļu savstarpējās attiecības.

Izrādes režisors Valters Sīlis teic: "Šī izrāde ir par lēmumiem, kas palīdz ģimeni saglabāt, un tādiem, kas to grauj. Nav viegli  atbildēt, kuri no šie lēmumiem ir pareizie. Varbūt daudz svarīgāk ir nevis akli zināt, kas ir labs un kas nē, bet par to šaubīties, lai varētu pārliecināties, ko es daru pieraduma vai kādu pieņēmumu dēļ un ko es daru tādēļ, ka nekā savādāk es uz šīs pasaules nevarētu izdzīvot."

2007.gadā Osedžas zeme guva  necerētus panākumus lugas autora Treisija Letsa dzīvesvietā  Čikāgā, un jau 2007.gada beigās triumfēja Brodvejā. Kopš tā laika Osedžas zeme  ir iestudēta 32 pasaules valstīs.

"Jā, es esmu skatījies  materiālus par citiem Osedžas zemes iestudējumiem. Īpaši interesants man bija Annas Šapiro uzvedums Brodvejā. Bet es neskatījos, lai iespaidotos; drīzāk man kļuva skaidrākas atsevišķas vietas, kā viņi oriģinālzemē to uztver. Nav tā, ka esmu paņēmis no katra labāko, šī ir absolūti mana versija," atzīst Valters Sīlis.

Šis ir Valtera Sīļa ceturtais iestudējums Latvijas Nacionālajā teātrī. Pirms tam tapušas trīs izrādes Aktieru zālē - M. Vanagas Veļupes krastā (2010), Deivida Oberna Pierādījums (2010), Valtera Sīļa Par mammām (2009). Osedžas zeme ir jaunā režisora debija uz NT Lielās skatuves.

Lugas autors Treisijs Letss ir dzimis 1965. gada 4. jūlijā, Tulsā, Oklahomas štatā. 20 gadu vecumā pārcēlies uz Čikāgu, ilgus gadus bijis Čikāgas vadošā Stepenvolfa teātra (Stepes Vilka teātris) aktieris un dramaturgs. Kad 2007. gadā viņš uzrakstīja lugu Augusts: Osedžas zeme, kas balstās uz viņa ģimenes tumšajām lappusēm. Viņu pēkšņi salīdzināja ar ievērojamajiem amerikāņu dramaturgiem Jūdžinu O’Nīlu un Edvardu Olbiju, jo viņam nu piederēja ne tikai Pulicera un Tonija balva dramaturģijā, bet arī 21.gadsimta labākās amerikāņu lugas autora gods. Viņš pats uzskata, ka iedvesmojies no Tenesija Viljamsa lugām, kā arī Viljama Folknera un Džima Tompsona romāniem.

Lomās: Lolita Cauka, Daiga Gaismiņa,  Zane Jančevska,  Daiga Kažociņa,  Lāsma Kugrēna, Uldis Anže,  Uldis Dumpis, Juris Hiršs, Juris Lisners,  Mārcis Maņjakovs, Jānis Skanis,  Madara Botmane,  Anete Saulīte.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja