Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ziemassvētki džeza un sambas ritmos. Orķestris Rīga svētkos kopā ar pianistu Andreju Osokinu

Šīgada izskaņā orķestris Rīga klausītājiem piedāvā īpašas līksmes caurstrāvotu programmu Ziemassvētki džeza un sambas ritmos. Tā izskanēs 26. decembrī Rīgā Lielajā ģildē un 27. decembrī Ogres novada Kultūras centrā plkst. 19.00.

Pie orķestra diriģenta pults būs tā mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Valdis Butāns, mūziķiem pievienosies izcilais pianists Andrejs Osokins.

Ziemassvētku koncerta pirmo daļu raksturo smalkums, un tajā orķestris Rīga uz sadarbību atkal aicinājis Andreju Osokinu. Pianista un orķestra izsmalcinātajā dialogā skanēs Džordža Gēršvina Koncerts klavierēm un orķestrim Famažorā, kurā Gēršvina unikālajā rakstības manierē savijas klasiskās un populārās mūzikas elementi. Pats komponists savulaik skaidrojis, ka iedvesma Klavierkoncerta pirmajai daļai meklēta XX gs. 20. gadu populārās čarlstona dejas ritmos, otrajai daļai piemītot poētiska nakts atmosfēra, kurā var saklausīt amerikāņu blūza ietekmes, bet finālā vitāli savijas dažādi deju un džeza ritmi. Gēršvina Klavierkoncerts pirmatskaņojumu piedzīvoja 1925. gada decembrī Ņujorkas Kārnegija zālē Ņujorkas filharmonijas orķestra, diriģenta Valtera Damroša un paša autora kā solista lasījumā. "Man ir sajūta, ka Gēršvins visu mūžu gribēja nokļūt akadēmisko komponistu saimē, tāpēc viņam bija ļoti svarīgi uzrakstīt Klavierkoncertu. Idejas, tēmas, ritmu stihija, dejas valdzinājums, kas ļauj dvēselei lidot, viņam izdevās vislabākajā veidā. Es šo koncertu spēlēšu otro reizi. Neparastajā klavieru un pūtēju orķestra salikumā tas, manuprāt, parādās jaunā gaismā un krāsās. Ceru, ka kopā ar orķestra Rīga mūziķiem un diriģentu Valdi Butānu spēsim ar šo muzikālo tēmu daudzveidību uzburt klausītājiem īstu svētku sajūtu," saka koncerta solists Andrejs Osokins, piebilstot, ka jau apdomā arī, ko nospēlēt piedevās.

Koncerta otrā daļa sola neierastas Ziemassvētku sajūtas, jo svētku laikam raksturīgās melodijas skanēs karstasinīgos un dzīvesprieku apliecinošos Latīņamerikas un džeza mūzikas ritmos. Komponista Līroja Andersona skaņdarbā Ziemassvētku festivāls izskanēs astoņi Ziemassvētku korāļi, kas aranžēti un virknēti ļoti atraktīvā svītā. Populārā Džeimsa Lorda Pīrponta melodija Zvaniņš skan Villija Merca aranžējumā nu ir Riodežaneiro noskaņās. Sambas dzimtenes Riodežaneiro atmosfēru uzburs arī vairāku autoru kopradītā Kopakabana, kas dejiskos sambas ritmos klausītājiem vēstīs par šo apkaimi Brazīlijā. Programmā arī amerikāņu džeza mūzikas leģendu Glena Millera un Djūka Elingtona mūzika. Vakaru vadīs muzikologs Raitis Zapackis.

Biļetes – Biļešu paradīzē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja