Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vasarā izskanēs introvertās mākslas festivāls Ad Lucem

Šovasar introvertās mākslas festivālā Ad Lucem skanēs Žana Pola Desī skaņdarba Ad Lucem Baltijas pirmatskaņojums, informēja festivāla rīkotāji.

7. jūlijā Mežaparka Lielās estrādes Kokaru zālē un 8. jūlijā Ventspils koncertzālē Latvija skanēs beļģu komponista un čellista Žana Pola Desī (Jean-Paul Dessy) skaņdarba Ad Lucem pirmatskaņojums Baltijas valstīs. Atskaņojumā piedalīsies: Romēns Dejēzs (Romain Dayez, Beļģija / Francija, baritons), Žans Pols Desī (Beļģija, mākslinieciskā vadība, čells) un Ivans Bertjo (Yvan Bertieaux, Beļģija, skaņu režisors).

Šis projekts apvieno divus Beļģijas muzikālās jaunrades līderus – komponistu un čellistu Žanu Polu Desī un baritonu Romēnu Dejēzu. Viņu izpildīto izvērsto skaņdarbu var raksturot kā iekšēju ceļojumu uz intīmu, īpaši smalku klausīšanās pasauli.

Oriģināli 12.gadsimtā sieviešu balsīm rakstītā liriskā drāma Ordo Virtutum, kuru komponēja viduslaiku mistiķe, gaišreģe, galmu padomniece un pirmā sieviete komponiste Hildegarde fon Bingena, radusi mūsdienīgu interpretāciju kontemplatīvā skaņas liturģijā. Smeļoties iedvesmu 12. gadsimta sakrālajā mūzikā, tā apvieno gregorisko dziedājumu ar elektroniskās mūzikas skaņutelpu.

Komponists Žans Pols Desī ar dziļu cieņu pievērsies viduslaiku partitūrai, kuras stāsts par labo un ļauno aizved uz cilvēka dvēseles augstākajām garīgajām sfērām, un iemiesojis to baritona balss, čella tembru un elektroniskas orķestrācijas saskaņās. 

Šā skaņdarba publiskais pirmatskaņojums notika 2021. gada 2. decembrī Žana Pola Desī organizētajā pirmajā garīgās mūzikas festivālā Monsas koncertzālē Arsonic Beļģijā. Komponists darba Ad Lucem nosaukuma izmantošanai introvertās mākslas festivālam lūdza speciālu atļauju.

Beļģu komponists, čellists un diriģents Žans Pols Desī (1963) studējis mūziku Ljēžas Karaliskajā konservatorijā un Briseles Karaliskajā konservatorijā, paralēli mūziķa karjerai vienlaikus iegūstot arī maģistra grādu filozofijā un romāņu literatūrā. Žans Pols Desī ir diriģējis vairāk nekā 200 laikmetīgās mūzikas darbu visā pasaulē, ieskaņojis vairāk nekā 50 mūsdienu akadēmiskās mūzikas kompaktdisku, saņemot daudzus apbalvojumus (Le Monde de la Musique, Diapason d'Or, piecas zvaigznes no BBC Magazine  u.c). Viņš sacerējis simfonijas, kamermūziku, elektronisko mūziku un arī operu, ko pats diriģēja Edinburgas festivāla atklāšanā 2009. gadā. Viņš sacerējis arī mūziku filmām, šoviem un multimediāliem projektiem. Prestižais mūzikas ierakstu nams Harmonia Mundi ir laidis klajā divus albumus ar viņa mūziku čellam solo paša autora ieskaņojumā. Igaunijas filharmonijas kamerkoris un Tallinas kamerorķestris Risto Josta vadībā ieskaņojuši Žana Pola Desī Rekviēmu. 2021. gada februārī Žans Pols Desī tika ievēlēts par Beļģijas Karaliskās zinātņu, literatūras un mākslas akadēmijas pilntiesīgo locekli.

Apburošās baritona balss īpašnieks Romēns Dejēzs (1989) dzimis un audzis Briselē, absolvējis Briseles Karalisko konservatoriju un Parīzes Nacionālo mūzikas augstskolu. Kopš 2010. gada Romēns dzīvo Parīzē, un viņa mākslinieciskā karjera piedzīvojusi strauju augšupeju – vairāk nekā trīsdesmit lomu, kas iestudētas ap 20 Francijas opernamos, arī Parīzes Filharmonijā, Marseļas Nacionālajā teātrī, Marinjī teātrī u.c., viņa aizraušanās ar baroka un garīgo mūziku ļāvusi dziedātājam piedalīties vairāk nekā 100 iestudējumu dažādās Eiropas koncertzālēs. Dejēzs sadarbojas ar dažādu mākslas nozaru māksliniekiem (horeogrāfiem, režisoriem, vizuālās mākslas pārstāvjiem) un iesaistās daudzos starpžanru un arī "netipiskos" projektos, tādēļ tiek uzskatīts par ļoti vispusīgu dziedātāju. Paralēli dziedātāja karjerai Romēns Dejēzs daļu enerģijas velta divu savu radīto struktūru mākslinieciskajai vadībai – ArtShake (galerija Briselē, kurā tiek piedāvāti starpdisciplināri mākslinieciski pasākumi) un Le Rapt Invisible (projekts, kas ar mūsdienīgiem inscenējumiem un kustību mākslu pievēršas senajam sakrālajam vokālajam repertuāram; www.leraptinvisible.com). Neatkarīgi no tā, kur mākslinieciskā dzīve viņu aizvedīs, Romēns Dejēzs galvenokārt vēlas saglabāt absolūtu izvēles brīvību un savu galveno īpašību – nepiesātināmu zinātkāri. Attīstot savu lirisko vokālo tehniku, viņš orientējas uz daudzveidīgu mūziku, kas viņu aizrauj, un turpina savu eklektisko ceļojumu mākslas žanru dažādībā. Dziedātāja kaislīgā un atjautīgā daba, kā arī viņa kritiskais un jūtīgais temperaments padara viņu par oriģinālu un netipisku mākslinieku, aktīvu klasiskās mūzikas "putekļu notrausēju" un sava laika mākslinieciskās dzīves aktieri.

Biļetes uz koncertu pieejamas Biļešu paradīzes kasēs.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja