Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Varoņi nojauš, ka mirs, ka viss beigsies, ka laiks beidzas. Egils Siliņš dzied Reinas zelta pirmizrādē Baireitā

Šā gada Baireitas festivāla galvenais notikums ir Riharda Vāgnera Nībelunga gredzena jauniestudējums. Svētdien, 31. jūlijā, notika tetraloģijas priekšvakara – operas Reinas zelts – pirmizrāde, kurā Votānu atveidoja basbaritons Egils Siliņš

Jūnija sākumā festivāls paziņoja, ka latviešu dziedātājs Votāna lomā Reinas zeltā aizstās zviedru baritonu Jonu Lundgrēnu, kurš personisku iemeslu dēļ nevar piedalīties Nībelunga gredzena intensīvajā mēģinājumu procesā. Savukārt Votānu Valkīrā un Ceļinieku Zīgfrīdā dziedās poļu basbaritons Tomašs Koņečnijs. (Valkīras pirmizrādē 1. jūnijā Tomašs Koņečnijs guva traumu un 3. cēlienā Votānu dziedāja Mihaels Kupfers-Radeckis.)

Egilam Siliņam šī ir atgriešanās Vāgnera mūzikas mekā – 2018. un 2019. gadā viņš spēlēja nelielo karaļa herolda lomu Loengrīna jauniestudējumā (diriģents Kristiāns Tīlemanis, režisors Juvals Šārons; ieraksts pieejams DVD). Egils Siliņš ir pirmais un pagaidām vienīgais latviešu dziedātājs, kurš ticis uzaicināts piedalīties Baireitas festivālā.  

Līdz 30. augustam Nībelunga gredzena cikls šeit tiks izpildīts trīs reizes (speciāli tetraloģijas atskaņojumam Vāgners ir uzbūvējis Baireitas Festivāla namu Festspielhaus, kur cikla pirmizrāde notika 1876. gada augustā). Šoreiz jauniestudējuma veidošana tika uzticēta 33 gadus vecajam austriešu režisoram Valentīnam Švarcam (iepriekšējo Gredzena interpretāciju 2013. gadā Baireitā radīja leģendārais vācu režisors Franks Kastorfs).

Sākotnēji bija paredzēts, ka jauno Gredzenu diriģēs somu maestro Pietari Inkinens, taču mēģinājumu laikā viņš inficējās ar Covid-19 un nespēja turpināt darbu. Stafeti steidzami pārņēma vācu diriģents Korneliuss Meisters, kurš tajā pašā laikā Baireitā gatavoja Tristana un Izoldes pirmizrādi. Nībelunga gredzenu šajā sezonā diriģē viņš, savukārt Tristanam un Izoldei tika piesaistīts vācu diriģents Markuss Pošners. Jāatgādina, ka pirms deviņiem gadiem Korneliusa Meistera vadībā Gredzens triumfāli skanēja Latvijas Nacionālajā operā, tolaik tas bija pirmais pilnais tetraloģijas izpildījums jaunā diriģenta karjerā. 2023. gada Baireitas festivālā Gredzenu diriģēs Pietari Inkinens.  

Tetraloģijas Nībelunga gredzens jauniestudējuma veidotāji – diriģents Korneliuss Meisters (no kreisās) un režisors Valentīns Švarcs. Foto – Enriko Navrats

Nībelunga gredzena iestudēšana un atskaņojums atgādina uzkāpšanu Everestā, sarunā ar laikrakstu The New York Times uzsver režisors Valentīns Švarcs. "Tetraloģijas mūzika ilgst piecpadsmit stundu, taču darbā nav pārāk daudz tēlu – trīsdesmit četrdesmit cilvēku. Tas man atgādina tipiskus mūsdienu stāstus – seriālus un romānus. Tajos var ienirt un iepazīt varoņus, kuri neatklājas tikai vienā vien dimensijā. Mēs sekojam līdzi Votānam, Brīnhildei, Zīgfrīdam, un nekad nerodas iespaids, ka viens varonis ir labs, bet otrs – absolūti ļauns. Mēs iedziļināmies viņu motivācijā, kas bieži vien ir neapzināta. Gredzens galvenokārt ir vienas lielas ģimenes stāsts. Visā garajā vēstures posmā mēs to izdzīvojam caur dažādām paaudzēm, caur bērniem un mazbērniem. Ģimenes stāstā iejaucas viesi – gaidīti un negaidīti. Galvenie konflikti ir līdzīgi grieķu konfliktiem. Te ir darīšana ar dusmām, naidu, mīlestību, varas alkām. Kas ir tas, kas motivē katru personāžu? Tā ir beigu apziņa – viņi nojauš, ka mirs, ka viss beigsies, ka laiks beidzas. Viņi cenšas tikt ar to galā un atrast risinājumu," saka režisors. 

Valentīns Švarcs piebilst, ka Baireitā pulcējas vislabāk izglītotā Vāgnera publika pasaulē: "Tā zina visu par šā repertuāra uztveres vēsturi. Tāpēc mans uzdevums nav pārstāstīt Vāgnera uzrakstīto stāstu, bet gan piedāvāt jaunu redzējumu un pieeju. Ik pēc dažiem gadiem vienu iestudējumu Baireitā nomaina cits, izrādes dzīvo ciklveidīgi, un nekas nav mūžīgs – tas nozīmē, ka man nav jārada Gredzena iestudējums "uz visiem laikiem". Es veidoju kaut ko tieši šim brīdim, nevis kaut ko, kam ir jābūt mūžīgam. Tas ir akmentiņš Vāgnera vēstures lielajā mozaīkā." 

2022. gada Baireitas festivālu 25. jūlijā atklāja Tristana un Izoldes pirmizrāde. Vēl programmā ir Loengrīns, Klīstošais holandietis un Tanheizers. 31. augustā un 1. septembrī Baireitas Festivāla namā notiks koncerts, ko diriģēs Andris Nelsons. Dziedās soprāns Katrīna Fostere un tenors Klauss Floriāns Fogts. Skanēs fragmenti no Klīstošā holandieša, Tanheizera un Tristana un Izoldes.

Informācija: www.bayreuther-festspiele.de

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja