Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

TUR_telpas izstāžu zālē uzstāsies komponists un pianists Roberts Fleics un komponiste un skaņu māksliniece Hetere Mīza

Ceturtdien, 9. februārī, plkst. 19 TUR_telpas izstāžu zālē uzstāsies amerikāņu komponists un pianists Roberts Fleics un viņa viešņa, Diseldorfā dzīvojošā amerikāņu komponiste un skaņu māksliniece Hetere Mīza, informēja koncerta rīkotāji.

Laikmetīgās mākslas zālē TUR_telpa, Tallinas ielas kvartālā amerikāņu komponists un pianists Roberts Fleics (Robert Fleitz) un viņa viešņa, Diseldorfā dzīvojošā amerikāņu komponiste un skaņu māksliniece Hetere Mīza (Heather Mease) ar klavierēm un elektroniku abi mūziķi reaģēs uz Ingas Erdmanes izstādi Neredzamās pilsētas un tēmām, kas mākslinieci iedvesmojušas.

Triju laikmetīgās mākslas izstāžu ciklam No aukstuma gaismā TUR_telpa ir uzaicinājusi amerikāņu komponistu un pianistu Robertu Fleicu iesaistīties izstādēs no viņa vienreizējās muzikālās perspektīvas. Uz pirmo no trim gaidāmajām muzikālajām performancēm Fleics ir pieaicinājis Diseldorfā dzīvojošu komponisti un skaņu mākslinieci Heteri Mīzu (Heather Mease), lai kopīgi radītu konceptuālu atbildi mākslinieces Ingas Erdmanes izstādei Neredzamās pilsētas. Līdzīgi metālu ieskaujošajam varenajam kokam Erdmanes izstādē arī klavieres ieņems savas vēstures liecinieka lomu. Mīza izmantos analogos un digitālos skaņu arhīvus, tostarp vecas, nodilušas, nejauši atrastas audiokasetes, lai aizplīvurotu un pārveidotu Fleica klavierspēli, tādējādi caur skaņu atklājot paslēptos neredzamos naratīvus.

Šis muzikālais notikums ir daļa no TUR_telpas iniciatīvas, kuras mērķis ir veicināt starpdisciplināru sadarbību un negaidītus radošo žanru krustpunktus. Kā skaidro galerijas ziemas sērijas kurators Edvards Shautens, "ir aizraujoši redzēt, kā mākslinieks var interpretēt un reaģēt uz cita mākslinieka darbu, šajā gadījumā Roberts un Hetere uz Ingas izstādītajiem darbiem. Tas piešķir papildu dimensiju, jaunu slāni, svaigu perspektīvu, no kuras skatītāji var pietuvoties māksliniekiem".

Ingas Erdmanes interese par sistēmām un struktūrām bieži ir vērsta uz to robežām, kas paredz iekļūšanu novārtā atstātās teritorijās, kuru atmiņas pamestas zudībai. Darbam Neredzamās pilsētas viņa pētīja arhīvus, intervēja aculieciniekus no laikiem, kad Tallinas kvartāls bija sanitārā transporta autobāze, un apkopoja fotogrāfijas no privātām un publiskām kolekcijām. Jo tālāk atpakaļ laikā viņa devās, jo grūtāk kļuva rast skaidru priekšstatu par to, kā bijis agrāk. Erdmanes interese par fotogrāfijas materialitāti viņu bieži mudina praktizēt dažādas tehnikas - šajā gadījumā pētniecības procesā atrastās fotogrāfijas ir tikušas deformētas un pakļautas ķīmiskām reakcijām. Ar lielformāta fotogrāfijām viņa cenšas izstāstīt apslēptu stāstu, kas pilnībā vairs nemaz nav noskaidrojams. To aizvien ir apracis laiks, un skatītājs tiek uzaicināts apcerēt, kāds šis stāsts varēja būt, iekams tas kļuva par daļu no neredzamās pilsētas, ko aizsedz pagātnes apmetnis.

Koncerta ieejas maksa ir 10 eiro un biļetes varēs iegādāties pasākumā dienā TUR_telpā. Lai rezervētu sēdvietu koncertā, lūgums rakstīt savu vārdu, uzvārdu un biļešu skaitu uz e-pastu [email protected]. Koncerts sākums plkst. 19.00, taču Ingas Erdmanes izstāde Neredzamās pilsētas būs skatāma no plkst. 17.00 līdz plkst. 22.00.

Amerikā dzimušais Roberts Fleics absolvējis gan bakalaura, gan maģistra studijas Džuljarda skolā pie pasniedzējiem Hankvana Čena un Džūliana Mārtina. Roberts debitējis Karnegī zālē Ņujorkā 2021. gada oktobrī, koncertējis 25 ASV pavalstīs un 17 valstīs visā pasaulē, tostarp koncertzālē Latvija, Metropolitēna mākslas muzejā un citviet. Roberts saņēmis Džona Keidža balvu Halberštatē, Pro Musicis starptautisko apbalvojumu, Sansusī Kautiņa čempiona balvu un citas starptautiska mēroga godalgas, nupat (2022.) – arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Gada balvu. Vairāk - www.robertfleitz.com.

Hetere Mīza ir komponiste, elektroniskā mūziķe un multimediju māksliniece no Filadelfijas, kas rada darbus, izmantojot apropriētus medijus, elektroniskos un akustiskos instrumentus, kā arī nepareizi izmantotas ierakstu/atskaņošanas ierīces un audio formātus. Eksperimentējot ar pašdarinātu audiokasešu ierakstiem, kas atrasti ASV, un nobružātām skaņuplatēm, kas gada garumā glabājušās apraktas dārzā, Heteres darbi koncentrēti uz mediju semplēšanu un saklausāmu nostalģijas tekstūru. Viņa vada Semibegun, kas ir gan divreiz nedēļā iznākošs raidījums Repeater Radio stacijā, gan nišas mūzikas izdevniecība, pētot paplašinātas tēmas par seno mūziku, sākot no agrīno skaņdarbu pirmajiem ierakstiem līdz mūzikai, kas komponēta tikko radītiem instrumentiem. Hetere dzīvo Diseldorfā un pasniedz nodarbības par amerikāņu mūziku Dortmundes Tehniskajā universitātē. Vairāk - www.hmmease.com.

Inga Erdmane ir absolvējusi Hāgas Karaliskās Mākslas akadēmijas Fotogrāfijas nodaļu un studējusi psiholoģiju Rīgā. Mākslinieci interesē sabiedrība, cilvēce kopumā un to mijiedarbība ar indivīdu. Ingas galvenais atskaites punkts ir notikumu dokumentēšana un dokumentālā naratīva interpretācija instalācijās. Vairākos projektos viņa ir cieši sadarbojusies ar mākslinieku un horeogrāfu Edvardu Shautenu, kurš ir šīs izstāžu sērijas No aukstuma gaismā kurators. Viņas darbi atrodas Igaunijas Mākslas muzeja kolekcijā Tallinā, Igaunijā. Māksliniece arī izdevusi sešas grāmatas, no kurām viena iekļauta Fotogrāmatu muzeja kolekcijā Ķelnē, Vācijā. Piedalījusies grāmatu mesēs un izstādēs Latvijā, Francijā, Nīderlandē, Beļģijā un citviet. Vairāk - www.erdmane.com.

TUR_telpa ir neatkarīga mākslas telpa, kurā augsti tiek vērtēti eksperimenti un procesā balstītā māksla. No 2020. gada TUR_telpa ir pierādījusi sevi kā nozīmīgu laikmetīgās mākslas telpu Rīgā, rīkojot izstādes, organizējot koncertus, performances un dzejas lasījumus. No rīkotajām 14 personālizstādēm, divas ir nominētas Purvīša balvai – Sabīnes Verneres personālizstāde O un Kristīnes Krauzes-Sluckas Pagātnes piespiedu kustības. TUR_telpa ir bezpeļņas mākslas iniciatīva, ko atbalsta Latvijas Valsts kultūrkapitāla fonds.

TUR_telpa ir atvērta apmeklētājiem no trešdienas līdz sestdienai laikā no plkst. 17.00 līdz 22.00.

Nākamie ziemas izstāžu ciklā piedalīsies mākslinieki Andris Kaļiņins un Maija Kurševa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja