Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Torņkalna banzīcā skanēs Baha Magnificat

_Latvijas Koncertu _tradicionālais gada nogales koncerts Torņakalna baznīcā 29.decembrī plkst.20 šoreiz dāvās klausītājiem Johana Sebastiāna Baha Magnificat – formā koncentrētu, noskaņās daudzkrāsainu un bezgala pacilājošu sakrālo šedevru, informē Latvijas Koncerti.

Baha mūzikas kvēls cienītājs Sigvards Kļava muzicēs kopā ar paša vadīto Latvijas Radio kori, Valsts kamerorķestri Sinfonietta Rīga un solistiem – Latvijas Nacionālās operas balsi Ingu Šļubovsku, mecosoprānu Ievu Paršu, soprānu Ievu Ezerieti, kontrtenoru Sergeju Jēgeru, igauņu tenoru Mati Turi un jauno, strauji uzplaukstošo baritonu Kalvi Kalniņu.

Magnificat ir viens no kristīgās baznīcas populārākajiem kanoniskajiem tekstiem, tas bieži izmantots daudzu komponistu daiļradē. Teksts ir slavasdziesma Dievam (Lūkas evaņģēlijs I:46–55), ko pēc eņģeļa Gabriela paziņotās vēsts par Dieva Dēla gaidāmo piedzimšanu dzied jaunava Marija. Tas notiek Marijas radinieces Jūdejas priestera Zaharijas sievas Elizabetes namā. Gabriels pavēstījis Marijai, ka Elizabete savulaik pasludināta par neauglīgu, tomēr ar Dieva žēlastību tapusi grūta, kaut jau krietnos gados. Ienākot Elizabetes mājā, Marija sveicina Elizabeti, tajā pašā brīdī Elizabetes miesas auglis salēcas, viņa pati tiek Svētā Gara piepildīta un sveicina Mariju ar vārdiem: "Tu svētītā starp sievietēm, un svētīts ir tavas miesas auglis! No kurienes man tas, ka mana Kunga māte nāk pie manis? Redzi, tiklīdz manas ausis izdzirdēja tavu sveicienu, bērns manās miesās līksmībā salēcās. Laimīga ir tā, kas ticējusi, ka piepildīsies tas, ko Kungs viņai ir teicis." Seko Marijas atbilde jeb Magnificat teksts. Vispiemērotākais laiks Magnificat atskaņošanai tātad ir Ziemassvētki.

Johana Sebastiāna Baha komponētais Magnificat pirmajā veidolā pirmatskaņots 1723. gada Ziemassvētkos – tas bija pirmais gads, ko Bahs pavadīja Leipcigā Sv. Toma baznīcas kantora amatā. Skaņdarbs ir neticami lakonisks un koncentrēts – nepilnas pusstundas laikā te ģeniālā kārtā nomainās teju visi iespējamie dvēseles un prāta stāvokļi, kas vien var piemeklēt cilvēku.

Līdzās Baha Magnificat gada nogales koncerta programmā – Georga Frīdriha Hendeļa majestātiskais antēms Zadok the Priest, kura pazīstamās skaņas allaž pavada Anglijas karaļu kronēšanu un skan svaidīšanas laikā, kā arī Hendeļa spirgtais jaunības gadu darbs Dixit Dominus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja